MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

COLUMN 100% MIG: Loterij 2012

Loterij 2012

Een bijzonder fenomeen bij de loperij is de loterij bij een aantal populaire wedstrijden. Ik heb mij in mijn onbeduidende  loopcarrière altijd verre gehouden van geloop waarbij eerst moest worden geloot. Dat ging er bij mij niet echt in. Bij loterij gaat mijn idee eerder uit naar geldverslinders die hopen dat ze de rode cijfers met de aanschaf van een loterijticket in één klap tijdelijk zwart krijgen afgedrukt op hun bankafschriften (daar doe ik al een tijd niet meer aan, het is meer voor het verhaal…). Of looprekbehoevenden die opgewonden naar de balie schuifelen waar ze hun bingovelletjes kunnen ophalen.

Bij een lootje denk ik niet meteen aan inschrijven voor een loopje. Het is een vreemde ervaring om dan eens wel aan zo’n looploterij mee te doen. Je koopt een lootje en hoopt dat je bij de gelukkigen hoort. Kenners van de loterij in kwestie zeggen dat het om een gezellig gebeuren gaat, dus daar gok je dan een beetje op. Voor deze loterij in kwestie moet je om een kans te maken op een goede uitkomst eerst aantonen dat je een aantal punten hebt verzameld. Dat zouden ze ook bij de staatsloterij moeten doen. Dat zou een hoop verslaving schelen, vermoed ik. Je mag dan bijvoorbeeld alleen aan de loterij meedoen als je acht premiers uit de moderne geschiedenis weet op te noemen. Daarbij zou ik echt heel erg mijn best moeten doen, geef ik toe. Balkenende, Kok, Lubbers… Veel verder terug dan Den Uyl gaat mijn geheugen niet. De Jong? De nacht van Schmelzer? Nee Schmelzer was geen premier. Drees? Toetanchamon?

Toch bekruipt me een beetje een gevoel van onzuiverheid. Een potje rennen is een potje rennen. En een loterij is een andere vorm van hobbyen. En als je alleen maar kunt rennen als er eerst geloot wordt, vraagt dat om een groter aanbod. Of minder deelnemers.

Ik blijf het er als ouwe mopperkont moeilijk mee hebben dat geestige wedstrijdjes al vier, acht of negen maanden voor de start gevuld zijn met deelnemers. Koning van Spanje, Bouillon, UTMB… Ik heb het nog niet meegemaakt dat zo iets aardigs pas twee weken voor de start de inschrijverij opent. Hoezo spontaan? Het is voor een organisatie budget technisch natuurlijk prettig om een paar maanden tevoren te weten hoeveel volk er aan de start staat, dat begrijp ik. Maar toch, it sucks!

Ik ben meer van de categorie: waar kunnen we dit weekend eens gaan lopen? Vloeken in de loopkerk, ik weet het, maar ik blijf toch genoeg anarchist om dat stiekem toch het leukst te blijven vinden. En zoals Gideon beweert: Je moet eigenlijk op ieder moment in staat zijn een flink stuk te lopen (een marathon ofzo). Da’s ook handig als de treinen staken.

Ok, ik stop met zeuren. En denk zelf natuurlijk na over een eindeloze trail met gruwelijk veel hoogtemeters en zo goed als geen paden en dito verzorging en vooral geen douche na afloop. En alleen inschrijven op de dag zelf… dat wordt lekker alleen lopen, vrees ik.

Een waanzinnig bizar 2012 gewenst allemaal! Met veel modder en nog meer zweet.

 

Berichttype: 

Reacties

We nodigen je uit je reactie te posten of vraag te stellen. Op die manier kunnen we als community elkaar inspireren en van elkaar leren. De redactie heeft het recht kwetsende of zuiver commercieel geladen boodschappen van het forum te verwijderen.

En toch sta je ieder jaar weer als verslaggever bij een loterij iemand aan te moedigen die op ieder moment in staat moet zijn een stuk te kunnen lopen...

Het is inderdaad bizar dat je nu blij moet zijn als je ergens mag starten. Het begint al bekend te worden dat op 6 december iedereen klaar moet zitten om La Bouillonnante in te schrijven, een moment van aarzelen en je bent gedegradeerd tot een andere afstand of toeschouwer.

Mooi stukje Mig!

Kunnen we niet met zijn allen besluiten om het parcours buiten de wedstrijd om te lopen? We finishen toch nooit bij de eerste 100 (ik spreek voor mijzelf) en dat gratis tshirt voelt altijd een beetje treurig. Scheelt inschrijfgeld en er lopen niet zoveel mensen in de weg.

Eigenlijk vind ik het ook niet leuk dat je zolang op voorhand moet inschrijven voor de meeste wedstrijden.  Dit los ik zelf op door mijn wedstrijden die ik wil lopen op voorhand uit te zoeken en de populairdere wedstrijden te registreren zodra de inschrijvingen openen. De minder populaire wacht ik ook een stuk langer of schrijf ik soms ook de dag zelf in.En voor de UTMB hoop ik op het goeie lot ;-).
Anderzijds ben ik enorm dat de aantallen beperkt zijn en dat ze niet "oneindig" veel mensen toelaten om toch maar zoveel mogelijk geld binnen te krijgen.  Stel je voor dat er 10.000 man aan de start staan in Bouillon, het plezier zou ook rap over zijn. Dit is ook een van de redenen waarom ik het straatlopen vaarwel heb gezegd. Ik zag er de fun echt niet meer van in.
Misschien mogen we geen reclame meer maken naar andere mensen van hoe tof trailrunning wel is..maarja we vertellen er graag over en zijn lbij als andere mensen het ook tof vinden.

Moet nu toch wel zeggen dat ik blij ben bij de gelukkigen te zijn die dit jaar mogen meedoen met de UTMB.

Sponsors

site: IanusWeb