MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Review Salomon Speedcross 2

Review Salomon Speedcross 2

Door: Max Bemelmans

De dag voor de Cross du Mont-Blanc in juni van dit jaar liep ik in een winkel in Chamonix tegen de Salomon Speedcross 2 aan. Door de flitsende kleuren vielen de exemplaren op het verkooprek direct op. Ik trok de schoen aan en kreeg een heerlijk gevoel aan de voeten. Ik was meteen verkocht. Maar welke kleur dan? Niet belangrijk, maar als er keuze is, moet je kiezen…

Normaal loop ik geen wedstrijd op niet ingelopen schoenen. Voor de Speedcross 2 maakte ik echter een uitzondering. Het leek me de perfecte schoen voor de Cross du Mont-Blanc en ook een goed testmoment.

De Speedcross 2 heb ik vervolgens getest op diverse ondergronden, door plassen water, een rivier, modder, tijdens klimmen en dalen, snel en langzaam. Onderstaand volgt mijn ervaring voor een aantal aspecten over de schoen.

Pasvorm

De Speedcross is gemaakt voor koude en natte weersomstandigheden. Als ik de schoen aandoe voelt hij direct aan als een zachte pantoffel om de voet. De pasvorm is nauwsluitend en haast perfect. De hak van de schoen is ietsje hoger waardoor de voet al in een neerwaartse afzethouding ligt en daardoor startklaar is.

De voorkant van de schoen is flexibel, ideaal om mee te buigen op rotsachtig terrein. Ook tijdens het steilere klimmen komt deze buigzaamheid goed van pas. Hierdoor komt de hak los van de grond en kan op de voorvoet worden geklommen.

Demping

Met name in de hak is de schoen voorzien van ruim voldoende demping. Onder de voorvoet en de tenen zit nauwelijks tot geen demping. Vanwege de meestal zachte ondergrond bij trails vind ik demping bij kortere afstanden minder belangrijk dan op asfalt. Bij langere afstanden wordt de demping ook bij trails belangrijker.

Tijdens het trailen met de Speedcross kreeg ik na zo’n drie uur licht last van de tenen, met name in afdalingen over (puntige) stenen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het gebrek aan demping aan de voorkant van de schoen. Voor langere trails vind ik de schoen daarom minder geschikt.

Veters

De schoen heeft geen veters maar is voorzien van het Salomon Quicklace system. In het begin had ik de neiging de schoen steeds strakker te moeten aantrekken, maar na een paar keer heb je het gevoel te pakken en is een enkele aantrekking al voldoende voor het lopen van vele kilometers. Wel vind ik de koorden te lang, ze kunnen gerust korter. Er hoeft dan ook minder koord te worden gestopt onder de tong van de schoen en dat zal dan ook makkelijker gaan. Het systeem gaf me zekerheid tijdens het lopen. Er is geen risico dat een veter los raakt of ergens in blijft haken.

Grip

De zool bevat zo’n 40 V-vormige grippunten van 0,5 mm, onder de voorvoet wijzend naar voren en onder de hak wijzend naar achter. Met name in modderachtige ondergronden hield ik hierdoor veel betere grip. Een enkele keer bleef er wat modder onder de hak van de schoen tussen de grippunten zitten. In de meeste gevallen was de onderkant gelukkig moddervrij waardoor de punten optimaal kunnen blijven functioneren. Ondanks de grippunten houdt de schoen goed grondcontact. Ze geeft hierdoor een vertrouwend gevoel.

Waterdichtheid

De schoen is niet geheel waterdicht (tenzij je de Gore-tex uitvoering bezit) maar de voorkant biedt wel iets bescherming tegen water. Na het lopen door een rivier heb ik ervaren dat de schoen maar langzaam droogt. Ook bij het lopen door nat hoog gras is dit het geval. Ondiepe plassen water verwerkt de schoen daarentegen probleemloos.

Bescherming

De Speedcross heeft extra teenbescherming op de neus van de schoen. Ook rond de hak en de enkel is de schoen stijver en daardoor steviger dan een gewone hardloopschoen. Dit komt goed van pas tijdens trails. Er kan gerust eens tegen een steen of stronk worden gestoten.

Conclusie

De Salomon Speedcross 2 heeft een uitermate lekkere pasvorm, is licht, stabiel en heeft een prima grip. De beperkte demping maakt de schoen echter minder geschikt voor het lopen van langere trails. Ook mogen de koorden van het Quicklace systeem wat mij betreft korter. Tot middellange trails is deze schoen ideaal voor het maken van speed!

Lees meer over Max Bemelmans - lid van het MST - Salomon Core Team 2011

Lees meer Trailrunning schoenen reviews

Berichttype: 

Sponsors

site: IanusWeb