MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Salomon S Lab Fellcross review

Afgelopen winter kreeg ik een setje schoenen thuis gestuurd om te testen, XR Mission en S Lab Fellcross van het merk Salomon. De XR Mission was onderdeel van het nieuwste concept van Salomon ‘Door to Trail’, waarbij het speerpunt de CrossMax schoen is en de Mission nog meer ontwikkeld is om trailroutes te lopen met langere asfaltstroken. Het was echter winter en dus was er meer modderige ondergrond om de S Lab Fellcross te testen, althans dat hoopte ik..

Salomon S Lab Fellcross

De winter leverde me niet echt specifieke zware moddertrails op en ik kon prima uit de voeten met allround trailschoenen, totdat we de zomer bereikten. Eindelijk kon ik mijn hart ophalen, het regende volop, en ik kon me lekker uitleven op de Trails, zoals op de totaal verregende Trailrunning Promotiedag op 3 juni. De Posbank was omgetoverd in een waterparadijs en ik, maar ook alle deelnemers met verschillende andere trailmerken, konden testen of er voldoende grip zou zijn in de modder op de steile hellingen en afdalingen.

Uiteindelijk heeft deze periode erin geresulteerd dat ik op meerdere facetten de Fellcross kon testen. Het waren vooral trainingen, waarbij ik wachtte op regenachtige dagen, zodat de Trails echt modderig en glad waren, maar ook bij de Ohm Trail in het Belgische Aywaille heb ik gelopen met de Fellcross. Uiteindelijk was het hier slechts op 10% van het parcours echt modderig en glad, maar hiermee kon ik ook conclusies trekken over de schoen op droge Trails.

Test Salomon S Lab Fellcross tijdens Ohm Trail 2012

De Salomon S Lab Fellcross is ontwikkeld in de Alpen, getest op de fells (rotsen). Hierbij heeft het trailmerk erg goed geluisterd naar de input van top traillopers Andy Symonds en Ricky Lightfoot. Deze input hebben ze perfect opgepakt en de schoen aangepast naar ‘bijna’ perfectie. Heb ik op de Trails ook de perfectie kunnen benaderen, zowel qua comfort en het lopen van de Trails ?

Ik loop sinds 1992. In 1993 won ik als junior de sterk bezette Cross du Mont-Blanc en liep ik later vele Wereldbeker bergraces in de Alpen. Momenteel train ik een stuk minder, meestal 3 sessies per week, maar loop ik ruim 12 Trailraces per jaar, veelal in de Benelux, maar ook in 2011 de TransAlpinerun. Tijdens deze 8-daagse Trailtocht door de bergen (275km in totaal) raakte ik gehecht aan de SpeedCross, dus ik had veel zin om nu zijn 'broertje' de S Lab Fellcross aan te trekken.   

Als (snelle) loper is schoenenkeuze belangrijk, zeker als het glad kan zijn. De schoenen die ik normaal draag zijn niet beperkt tot 1 model, maar een hele reeks Salomon schoenen, varieërend van de CrossMax, XT Wings tot XA Pro 3D (eigenlijk een lichte wandelschoen).  Ook van andere merken heb ik schoenen getest, waaronder Asics, La Sportiva en Nike.

Aangezien het een slecht weer zomer is, heb ik eerder als verwacht de FellCross aan goede tests kunnen onderwerpen. Waar ik vooral op gelet heb zijn de volgende punten: comfort in de schoen, grip, wendbaarheid, gewicht, duurzaamheid en doelgebieden.  In totaal heb ik ruim 200km op deze schoen getest, 75% op modderige ondergrond.

De FellCross heeft qua uiterlijk veel weg van de SpeedCross, maar heeft toch enkele specifieke afwijkingen. Deze afwijkingen zitten vooral in de zool en de pasvorm van de schoen. Fellcross geeft al aan dat het een specifieke zool heeft waarmee fellraces in Engeland goed kunnen worden gelopen. Fellraces typeren vooral rotsen en graspaden, waarbij modder normaal is. De noppenstructuur wijkt hierin dan ook af t.o.v. de Speedcross, deze zijn kleiner en er zit meer ruimte tussen de noppen, zodat de modder niet teveel kan blijven plakken. De Speedcross heeft meer een 'visgraat' noppenstructuur. De zool heeft wel dezelfde formule, de contagrip. De contagrip is bedoeld om ook tegengrip te bieden als je op een steile helling dreigt terug te glijden. De voorste noppen staan met de neus naar voren en de achterste noppen met de neus naar achteren. 

Noppenstructuur Fellcross Noppenstructuur Speedcross
Noppen van de Salomon S Lab Fellcross Salomon Speedcross 3 zool

De schoen heeft een smal voetbed en geeft je een prettig gevoel op de Trails, alsof je door de modder snijdt. Je kan het vergelijken met het lopen op crossspikes. Bij iedere pas voel je grip en ben je niet bang om de bochten aan te snijden. Iemand die gewend is om op de weg met wedstrijdschoenen te lopen zal dit direct herkennen en de schoen bij de eerste keer al als prettig ervaren.

Ter vergelijking met de SpeedCross is het voetbad smaller en is het bovenwerk strakker om de voet ‘getrokken’. Het bovenwerk is stevig en is weliswaar niet GoreTex, maar je hebt op natte stukken het gevoel dat je langer droge voeten houdt. De afwerking aan de voorkant/tenen is erop gericht om scherpe rotsen te weerstaan. De kans op het inscheuren van het materiaal is hiermee gereduceerd.

Smallere middensectie, strakker bovenwerk  Stevige voorkant, bescherming voor scherpe rotsen
Salomon S Lab Fellcross Salomon S Lab Fellcross

Mijn eerste training op deze schoen was wel even wennen, omdat je over het algemeen op iets bredere schoenen loopt, maar bij de tweede training voelde ik me erg comfortabel en lette ik niet meer op het modderige parcours, omdat ik me zeker voelde.

De schoen is vooral geschikt voor de snellere lopers die op modderige Trails topgrip willen hebben en bovendien een erg lichte schoen aan de voet willen hebben. Voor de langere Trails zou ik eerder kiezen voor de Salomon SpeedCross, omdat die een iets breder voetbed heeft. Vooral de SpeedCross III is hierin verbeterd en is dan een beter alternatief.

Ik ben graag kritisch, maar bij deze schoen moet eventuele slechte dingen nog ontdekken. Waanzinnig, wat een fantastische schoen. Ik verheug me naast het lopen van Trails ook op de wintercrossen waar ik deze schoenen makkelijk kan aantrekken naast atleten met crossspikes.

Op droge Trails bleek deze schoen ook goed te functioneren, mede omdat hij licht en smal is, maar voor de echte toppers is op droge Trails de Salomon S Lab Sense ontworpen.

Salomon S Lab Fellcross test tijdens OhmTrail 2012

De Salomon S Lab Fellcross is een absolute aanrader voor de snellere loper of voor de gadget freak, want de schoen ziet er ook spectaculair uit.

Naam getest product

Salomon S Lab FellCross

Relevante specificaties

Adviesprijs €159,95, 262 gram (bij maat 8,5 UK) , Quicklace vetersysteem, Ortholite zolen, waterafstotend en een verstevigde teencap voor rotsen.

Zie Salomon US voor meer informatie over de Fellcross

Alternatieven

Een vergelijkbare schoen is de La Sportiva Crosslite. Qua zool kan je deze ook vergelijken met een Inov-8 schoen, maar die hebben een meer minimalistische insteek en de FellCross heeft nog een flinke hak.

 

Meer info

Matt Ward van Salomon UK schreef een mooie review op de Salomon site: http://www.salomonrunning.com/UK/blog/exclusive-the-all-new-salomon-fell-cross-slab.html

 

Berichttype: 

Sponsors

site: IanusWeb