MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Test: Salomon Softshell Jacket M

 

Salomon XT softshell jacket M

Ondanks dat ik het liefst in oude spullen loop is het toch leuk om weer eens wat nieuws uit te proberen. Zeker als het om het Salomon XT softshell jacket M gaat. Een plezierige verrassing die ik waarschijnlijk tot op de draad ga verslijten.

Salomon XT Softshell jacket M

Wat is een softshell jacket  volgens internet ?

Defenitie 1. De bedoeling van een softshell is dat het de functies van meerdere kledinglagen in zich verenigt. Dus in plaats van een vocht afvoerende laag (je shirt), een isolerende laag (een fleece) en regenjack heb je alleen een shirt en je softshell.

Defenitie 2. Een softshell is een combinatie jas die waterafstotend, winddicht, ademend en warm is. Klinkt als een perfecte combi voor de buitensporter.

Wat haal ik uit de verpakking ?

Een mooi simpel zacht aanvoelend lichtgroen jasje. Smal gesneden met 2 grote zakken en zonder capuchon. Een paar bescheiden reflecterende strepen. Geen losse aansnoer touwtjes; de uiteinden van het ‘strak-trek-elastiek’ zitten weg gewerkt in de zakken.

De rug en de onderkant van de mouwen is van stretch materiaal gemaakt.

Gewicht 250 gram en lekker klein opvouwbaar. Dat is ruim de helft minder dan andere “bergklimmers shoft-shells”. Het lijkt me te dun om echt warm te zijn. Niet erg; van rennen krijg je het toch al warm genoeg.

Hoe zit het ?

In één woord goed. Het bolt niet op en is zacht van binnen. Ook met korte mouwen eronder zit het lekker. De zakken zijn groot en diep genoeg voor een klein flesje water, een paar snickers en, tijdens de fiets test, een pomp en plakset. Ik heb het gevoel dat de maten vrij klein vallen. Het is lang genoeg om ook tijdens het racefietsen je rug goed te bedekken.

Praktijk test.

Testcondities: diverse duurloopjes van 1 à 3 uur in guur, soms winderig, vaak nat herfstweer met een temperatuur van 3-10 graden. En ook nog een race fiets tochtje in droog winderig herfstweer. Eronder droeg ik soms 1, soms 2 T-shirts.

Het zit goed, valt vrij strak maar niet te. De voorzijde is wind dichter dan de stretch achterzijde. Voor mijn gevoel ademt het zeer goed en houdt het de regen buiten. Het jasje droogt snel.

Wat valt erover te zeuren?

Niet echt veel. De prijs dan maar. Die is ongeveer evenveel als die van een paar schoenen, maar ik vermoed dat je hier langer lol van hebt. Het jasje lijkt mij te klein om er in de winter een goed gevulde camel-back onder te dragen.

Conclusie.

Ik heb hiermee het  ideale “guur weer” trainingsjasje voor alle seizoenen gevonden. Het houdt de regen en wind goed tegen, zit lekker en ademt aanzienlijk beter dan een windstopper fleece of goretex. jasje.

Vergeet alleen niet dat het geen “echt” regenjack is, zoals bij veel trails verplicht gesteld wordt. En in de bergen is een capuchon ook geen overbodige luxe. Bij aanhoudende stortregen zal de waterdichtheid te wensen overlaten.

Gideon Zadoks

 

Berichttype: 

Reacties

We nodigen je uit je reactie te posten of vraag te stellen. Op die manier kunnen we als community elkaar inspireren en van elkaar leren. De redactie heeft het recht kwetsende of zuiver commercieel geladen boodschappen van het forum te verwijderen.

Hoi Gideon,
 
Kan je eronder ook alleen een thermoshirt dragen of is dat te warm?
groetjes Karin en fijne feestsdagen

Ik draag er normaal minimaal 1 dun shirt (korte mouwen) onder en als 't  koud is nog 1 dun shirt met lange mouwen extra.  Van die kunststof, technische, vocht afdrijvende, snel stinkende, meestal gratis, vol reclame geplakte hardloop T-shirts bedoel ik dan......Hoe heten die eigenlijk ? geen idee.

Functionele Loopshirts  wink
erg mooi jasje en in een hoop kleuren verkrijgbaar
 

ik heb er ook een! vandaag mee in de striemende hagel en storm; heerlijk jasje

Sponsors

site: IanusWeb