MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Trail Uewersauer 2011

afbeelding van Jean

Na mijn ‘debacle’ van Winschoten was het tijd voor een rustperiode en tijd om her te bezinnen. Voor ‘Winschoten’ had ik vooral op asfalt getraind, dus werd het weer tijd om  lekker het onverharde op te zoeken. Ik kreeg trek in een lekkere trail, na een blik op de kalender viel de keuze op de Trail Uewersauer, een trailrun van 52,5 km met ca 1800 hoogtemeters met start en finish in Heiderscheid in Luxemburg.

Vanwege de reistijd op zaterdag vertrokken naar Luxemburg. Na een autorit onder een heerlijk najaarszonnetje reden we vlak voordat we Heiderscheid bereikten de mist in. Nadat ik mijn startnummer had opgehaald, reden we door naar Lultzhausen, waar de plaatselijke jeugdherberg aan het stuwmeer vooral gevuld was met deelnemers aan de trail; misschien ook niet zo verwonderlijk voor een prijsje van 28 euro met een pastamaaltijd, overnachting en ontbijt.

In de avond wat bijgepraat met enkele bekenden en onbekenden en redelijk op tijd de voor een jeugdherberg kenmerkende stapelbedden opgezocht. Ultralopers zijn doorgaans vredelievend, vandaar dat de kussengevechten achterwege bleven.

De volgende ochtend ging om iets na zessen de wekker bij de buren. Gelukkig wilden ze het begin van een nieuwe dag niet alleen voor zichzelf houden, maar wilden ze het geluk vooral met ons delen, want binnen enkele seconden ging het volume van 0 naar maximaal en ook al door de dunnen wandjes was iedereen op slag wakker. Bij het ontbijt was duidelijk dat de jeugdherberg na deze ochtend voor enkele maanden dicht ging, het ontbijt was aan de karige kant, boter en suikers ontbraken in eerste instantie. Na wat vragen kon ik toch nog wat chocopasta krijgen, goed voor de broodnodige suikers.

Binnen een kwartiertje reden we naar Heiderscheid. In tegenstelling tot de vorige dag nu een heerlijk najaarzonnetje en een blauwe hemel in Heiderscheid. Ruim 300 deelnemers gaan om 9.00 uur van start voor de ultratrail van ruim 52 km. Na een kort aanloopje over asfalt duiken we een onverhard pad in, en dalen af in het heerlijk naar herfstgeuren ruikende bos. Gelukkig kunnen we na de afdaling ook de klimvorm testen op de eerste klim. Eenmaal boven komen we al bij de eerste verzorgingspost.

Trail Uewersauer 2011 met Jean-Antoin van de Rijzen

Her parcours slingert zich kilometer na kilometer door de Luxemburgse bossen en open vlaktes, de meeste hellingen zijn goed te lopen, niet te steil. Ook is het een heerlijk afwisselend parcours; bospaden, single trails en af een toe een stukje asfalt wisselen elkaar af. Het verveelt eigenlijk geen moment. Na 20 km trek ik mijn jack uit en stop het in mijn camelback.

Na de derde verzorgingspost op 25 km krijgen we een lange afdaling. Dat loopt wel lekker, maar moet natuurlijk een keer verkeerd gaan. En inderdaad, na ongeveer 3 km dalen gaat het parcours over en technische en vooral steile klim omhoog. De klauterpartij wordt boven beloond met een schitterend uitzicht over het stuwmeer van de Boven-Sûre. We lopen verder over een single trail en dalen even later af en lopen over de stuwdam van Esch-sur-Sûre naar de vierde verzorgingspost. 

Trail Uewersauer 2011

Na deze verzorgingspost volgen de saaiste kilometers van het parcours; vlak en over asfalt. Een stukje verder wordt dit goed gemaakt door een mooi stuk door een dal, langs een beekje dat we regelmatig oversteken.

Vlak voor de laatste verzorgingspost op 46 kilometer is het steil klimmen geblazen, de uitstekende verzorging en het uitzicht op de hoogvlakte maken het de moeite waard. Op het oog voor het aanraken ligt een stukje verderop de kerktoren van Heiderscheid. Al rondkijkend wordt dan ook duidelijk dat we daar niet gaan komen zonder nog een keer af te dalen en dus ook weer te klimmen. De laatste klim is inderdaad zwaar (of komt het door de vermoeidheid ?). Maar zoals alles komt ook daar weer een eind aan en de laatste kilometer gaat lichtlopend door de weilanden naar de finish. Na ruim 6,5 uur zit de wedstrijd er voor mij op.

Na een douche is er voor de lopers lasagne. De Trail Uewersauer is een mooie, afwisselende wedstrijd met een goede verzorging. Een aanrader dus, maar wel op tijd inschrijven, want het inschrijfgeld liep dit jaar op van 30 euro in de voorinschrijving, na 54 euro in het weekend zelf.

Naast de ultra trail zijn is er ook een kids trail, sprint trail (10 km) en estafette (52 km met 3 lopers). Voor de wandelaars zijn er afstanden van 20 en 36 km.    

 

   

Berichttype: 

Sponsors

site: IanusWeb