MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Trail des Crêtes de L’Eau Noire in Pesches-Couvin

Trail des Crêtes de L’Eau Noire in Pesches-Couvin

zondag 17 juli 2011

Op de website van de organisatie werd tot vlak voor de traildag met groeiend enthousiasme het aantal voorinschrijvingen vermeld. Meer dan 80 inschrijvingen, meer dan 90….110. Vous êtes 146 pré-inscrits ! ...Wonderful, magnifique. Les pré-inscriptions sont clôturées.  Heuuu ... il vous reste 2 nuits avant le départ... Aie, aie.... Ouuille ouuuillle.’

Trail des Crêtes de L’Eau Noire - inschrijvingen

Deze trail is groeiende. In 2010 waren er in totaal 162 finishers. Deze editie zijn het er al 272. De trail heeft twee afstanden: 17 en 30 kilometer. Het aantal hoogtemeters staat helaas niet vermeld op de website, maar kan worden nagegaan via de beschikbare hoogteprofielen.

Trail des Crêtes de L’Eau Noire - route

De trail is vernoemd naar het zwarte riviertje in de omgeving waarvan we lopen. Het riviertje heeft geen zwart water, maar dankt haar naam aan de donkerkleurige rotsen op haar bedding.

Via het forum van MudSweatTrails kom ik in contact met de enigste andere Nederlandse deelneemster, de uit Eindhoven komende Adèle Ronda. Ook zij loopt de 30 kilometer. Om 7.00 uur vertrekken we samen richting Couvin. Onderweg is het bewolkt en regent het af en toe hevig. Ruim op tijd arriveren we in het dan nog verlaten dorpje Pesches. De tijd lijkt hier al decennia stil te staan...

Trail des Crêtes de L’Eau Noire - Adèle Ronda voor de start

We melden ons in het inschrijflokaal, gelegen in l’Institut Sainte-Marie, een middelbare school in het dorpje. Dit keer krijgen we geen startnummer, maar wordt met watervaste zwarte stift een nummer op onze linkerarm geschreven.

Om 10.00 uur gaan we van start op het grote plein voor de ingang van de school. De start en de eerste twee kilometer lopen we op asfalt en maken we direct hoogtemeters. Erna duiken we via een vuurstenenpad het bos in. Hoewel het licht bewolkt weer is met circa 16 graden zijn de bospaden modderig en ligt hier en daar een plaswater, als gevolg van de hevige regenval van de afgelopen nacht.

Trail des Crêtes de L’Eau Noire - Vertrekplein

Het parcours is technisch, de afdaling zijn erg steil en het is letten op de linten in de bomen, zeker op plekken waar de kalkpijlen door de regen niet meer zichtbaar zijn. Ook onderweg krijgen we even lichte regen en af en toe zon. We lopen door stukken hoog gras, op en af over single trails, soms door holle wegen maar veelal over bospaden. Hoewel er veel hoogtemeters moeten worden gemaakt zijn er ook genoeg stukken om snelheid te maken.

Als we langs het riviertje lopen zie ik aan de overkant een aantal houten obstakels en schrik als ik daar opeens twee militairen met geweer gecamoufleerd zie lopen. Ik weet niet of ze me gezien hebben, maar ter voorkoming van eventuele misverstanden loop ik snel door.

Na circa 50 min kom ik aan bij de eerste drankpost en neem ik wat rozijntjes en een heerlijk stukje Côte d’Or melkchocolade, wat smaakt dat lekker! Met een klein stukje banaan ga ik verder op avontuur.

We lopen tijdens de trail een aantal keer langs het riviertje en passeren het twee keer. Een keer moeten we balanceren op een smalle boomstam, de tweede keer kunnen we dwars door het riviertje heen. Gelukkig staat het water erg laag, maar natte schoenen zijn gegarandeerd!

De gehele trail loop ik samen met de Waalse ultraloper Philippe-Michel Panza. Bergop pakt hij meestal een paar meter die ik vervolgens in de afdaling weet goed te maken. Op een doorlopend asfaltweggetje onderweg lopen we recht op een aantal loslopende kippen af, als we ze op korte afstand naderen maken ze dat ze wegkomen. Het is een komisch moment.

Vlak erna moeten we opeens links via een erg steile helling weer het bos in. Hier zullen op het doorlopende pad wellicht enkele deelnemers rechtdoor zijn gelopen. Er is geen grondpijl en het lint valt niet op. Gelukkig zijn we alert en vervolgen we ons avontuur in de juiste richting.

De laatste twee kilometer van de trail loopt jammer genoeg weer via een asfaltweg en is dalend. We zetten beide goed aan en lopen in relatief hoog tempo. Geen van beide krijgt een paar meter en we besluiten om samen als compagnons te finishen en de vierde plaats te delen.

Trail des Crêtes de L’Eau Noire - finishstrook

In de naast de middelbare school gelegen gymzaal zijn de douches te vinden. Als ik de doucheruimte inloop hoor ik veel Franstalig gekreun met a’s en o’s. Wat is hier aan de hand?

Ik ga een douchehokje in en zet de eenknoppige kraan aan. Er komt meteen ijskoud water uit. De hoop op minimaal lauw water is na een aantal minuten verdwenen en de verklaring voor het gekreun is helder. Alleen op mijn benen voelt het koude herstellende water lekker aan. De rest van het lichaam heeft er duidelijk meer moeite mee en het wordt een korte wasbeurt. Het watervaste startnummer gaat er niet direct af en is vast nog een aantal dagen zichtbaar als herinnering aan de trail.

Terug in het lokaal van de inschrijving worden we getrakteerd op pasta en zijn er diverse speciaal bieren en fris te verkrijgen tegen democratisch prijzen.

Het was een mooie dag en we rijden met weer een gelopen trail rijker en een voldaan gevoel terug naar onze vroege vertrekplaats.

 

Berichttype: 

Sponsors

site: IanusWeb