MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Trailrunning

Wat is Trailrunning?
Trailrunning wil zeggen ‘off-road hardlopen’: door de natuur, over smalle paadjes (Trails) en natuurlijke hindernissen zoals heuvels/bergen, rotsen en beekjes bedwingen. Steeds meer hardlopers zoeken deze uitdagingen op. Op zoek naar meer beleving in plaats van massale evenementen over asfalt en continu de focus op snellere tijden. Dicht bij de natuur, om de rust te ervaren en te ervaren hoe fraai de omgeving is. Ongeveer eenzelfde beweging hebben we 20 jaar geleden gezien bij fietsers, waar vanuit het mountainbiken is ontstaan.

Voordelen van Trailrunning
Iedere hardloper loopt weleens een stuk off-road of bouwt dit soort lopen bewust in zijn trainingsprogramma. Voordeel is dat je minder op snelheid, maar meer op gevoel loopt. Dit speelse karakter maakt lopen minder stresserend. Iedere stap die je zet is anders door de wisselende ondergrond, dus een goede concentratie is belangrijk. Door Trails te lopen bouw je meer kracht op in je benen en krijg je sterkere enkels. Het is ook een training voor je bovenlichaam doordat je continu moet ‘balanceren’ in en oneffe en heuvelachtige terrein. De zachtere en afwisselende ondergrond beperken de impact op je gewrichten, waardoor je makkelijker langere afstanden kunt lopen.

Trailrunning in de BeNeLux?
Er zijn in de BeNeLux veel geschikte plekken te vinden om te Trailen. Limburg heeft de meest pittige heuvels, Gelderland de uitgestrekte Veluwe, de Heuvelrug heeft alles elementen in zich en aan de kust heb je uitdagende duinstroken. Als je aangegeven routes wilt lopen kun je bijvoorbeeld een van de 120 MTB routes* kiezen of een bestaande boswandeling of een Klompenpad kiezen. Of kies een van de routes die collega Trailers al hebben gelopen. Deze staan als download onder routes op deze website.
De meeste Trailers zijn avontuurlijk ingesteld en vinden hun pad door ze gewoon ‘zwervend’ in te slaan. Het vinden van een nieuwe route geeft veel voldoening. Leuk is ook als je met iemand op pad kunt gaan die een bepaald gebied al goed kent.

Trailrunning in Europa?
In de Europese berglanden is deze tak van de hardloopsport al verder ontwikkeld. Er zijn in België, Duitsland, Frankrijk en Italië dan ook legio schitterende georganiseerde Trails te vinden. Vaak beginnen deze Trails in het dal, met een overgang van asfalt naar bredere onverharde Trails. Als snel kom je op smalle bergpaadjes, de single trails. Nauwe passages komen vaak voor en het is niet ongewoon bij trails om 1.000m in hoogte te klimmen en te dalen.

Naast de georganiseerde Trails is het ook mogelijk zelf een Trail te gaan lopen. Dit kan op kaart, GPS of via uitgezette wandelroutes. In de Alpenlanden zijn deze routes in de regel erg goed aangegeven. Denk wel aan een goede voorbereiding in de bergen, omdat het weer snel om kan slaan.

Foto door Akunamatata: http://www.flickr.com/photos/akunamatata/

Mountainrunning - Ultra TrailrunniSkyrunning
Mountainrunning geeft aan dat het in de bergen plaatsvindt, maar de route kan ook over verharde paden gaan. Bij een echte Trail is minimaal 75% onverhard en kan de route ook over wat vlakker of heuvelachtig terrein lopen. In de Alpenlanden worden sinds een aantal jaar meer berglopen (berglaufen) Trails genoemd. In Amerika worden de namen Trailrunning en mountainrunning vaak voor dezelfde tak van sport gebruikt. De IAAF heeft deze tak van sport onder de noemer 'mountainrunning' als wedstrijdsport erkent.

​Ultra Trailrunning is het lopen van Trails over langere afstanden dan 42km. De Fransen kijken eerder naar tijdsduur dan afstanden en vinden vaak dat ook de nacht lopend moet worden doorgebracht om te spreken van een echte Ultra-Trail. De IAU (als onderdeel van de IAAF) organiseert jaarlijks een WK UltraTrail. Kampioenschappen waarbij de afstanden in de regel ruim boven de 42km uitgaan.

​De Skyruning federation (ISF) richt zich met haar races meer op Alpien terrein. Waarbij de Verticale KM (1.000 hoogtemers omhoog), de Skryrace en de Ultra worden onderscheiden. De afstanden (tijdsduur) en hoogtemeters zijn in regels vastgelegd.

*Als je een MTB route volgt: houd rekening met de grote snelheidsverschillen! Op smalle paadjes is het lastig om snel uit te wijken. Vermijd de drukke tijdstippen op MTB routes, dus in ieder geval de zondagen zo veel mogelijk.

Sponsors

site: IanusWeb