MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

‘Certificat medical’ voor trails in Frankrijk (en Italië)

‘Certificat medical’ voor trails in Frankrijk.
Iedereen die een zich wil inschrijven voor één van de vele trails in Frankrijk heeft een ‘certificat medical’ nodig. Een medische verklaring dus. Maar wat houdt dat eigenlijk in ?

De wet...
Een medische verklaring is nodig, sinds een wet in 1999 werd aangenomen voor alle georganiseerde sportwedstrijden. Een ‘disclaimer’ heeft in Frankrijk geen enkele juridische waarde. Organisatoren zijn wettelijk verplicht om dit ‘certificat medical’ aan alle deelnemers te vragen en kunnen theoretisch aansprakelijk gesteld worden bij een medisch probleem van een deelnemer die er geen heeft.

Denk dus vooral niet dat het een bureaucratische hobby is van de organisatoren.

De arts en het onderzoek
Dit hangt van je huisarts af. De één geeft het zonder nadenken af. De ander laat je 3 kniebuigingen maken, zucht eens diep en tekent dan. Sommigen sturen je door naar een cardioloog of een sport-medisch centrum. Een volledige inspanningstest is in principe niet nodig.

inspanningstest

Wat staat er in het ‘certificat medical’ ?
De volgende zaken: Jouw naam en geboortedatum, de naam van de arts, en het feit dat de arts je onderzocht heeft en geen contra-indicaties heeft gevonden ten aanzien van het deelnemen aan een hardloop wedstrijd. Verder wordt de arts geacht een handtekening en stempel te zetten en het document te dateren. Het certificaat is één jaar geldig.

Sommige organisatoren hebben hun eigen certificaat dat je verplicht moet uitprinten en opsturen. Dit heeft juridisch gezien geen meerwaarde, maar is voor de organisatoren bij wedstrijden met een internationaal deelnemers veld makkelijker. Een standaard certifcaat kan in dat geval geweigerd worden. Organisatoren zijn niet verplicht een verklaring die niet in het Frans gesteld is te accepteren.

Wat doe je ermee?
Maak kopieën en neem er één mee als je je startnummer haalt. Ook als je een kopie gescand, gemaild, gefaxt of gepost hebt is het altijd raadzaam om een kopie mee te nemen bij het ophalen van je startnummer. Just in case….. Vaak vind je op internet in de deelnemerslijst of het in orde is of dat je het ter plekke nog moet inleveren. Houd het origineel zelf.

Een voorbeeld wat je kunt downloaden vind je HIER

Het invullen:

1e lijn: Naam van de arts

2e lijn: Jouw volledige naam

3e lijn: Jouw geboorte datum en achter het woord 'age' je leeftijd

4e lijn: Datum van afgifte

5e lijn: Plaats van afgifte.

Onderaan: Handtekening en stempel (!) van de arts.

Door: Gideon Zadoks
 


Download het Certificato Medico voor Trails in Italië (vertaling hiervan in het Nederlands, makkelijk om mee te nemen naar de huisarts zodat die weet wat hij tekent). 
 

Berichttype: 

Reacties

We nodigen je uit je reactie te posten of vraag te stellen. Op die manier kunnen we als community elkaar inspireren en van elkaar leren. De redactie heeft het recht kwetsende of zuiver commercieel geladen boodschappen van het forum te verwijderen.
afbeelding van spadorunner

Een keer naar een sportarts geweest, en de jaren daarna gewoon met wat knip, plak en kopiewerk het certificaat steeds met een jaar verlengd.
In die momentopname bij een sportarts geloof ik niet zo, vandaar.

Zoals veel dingen in de Westerse samenleving zijn dit soort verklaringen toch vooral ingegeven door juridische overwegingen. Een deel van de risico's zijn natuurlijk ook niet te dragen als wedstrijdorganisatie, vaak in de vorm van een stichting met vrijwilligers en geen eigen vermogen. Een financiele claim zou bij toewijzing direct het einde betekenen van een wedstrijd, nog los van de persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders binnen de stichting. Meestal niet afgedekt met allerhande verzekeringen zoals aansprakelijkheidsverzekeringen toch?
Kijkend naar de individuele risico's is het interessant om te weten hoe een Nederlandse verzekeraar van medische kosten of arbeidsongeschiktheid om zou gaan met letsel dat is ontstaan tijdens een buitenlandse wedstrijd, waarbij een verklaring wordt verlangd door de organisatie. Maar waarbij het certificaat ontbreekt of is gebaseerd op kopieer- en plakwerk. Better safe than sorry, ook al weten we dat die verklaringen vaak nergens over gaan en geen enkele garantie bieden op finishen of gezondheid. 

De cardioloog (jawel, omdat ik de 40 gepasseerd ben, vond mijn huisarts dat ik eens bij hem op bezoek moest) die mij volledig goedkeurde zei mij bij het weggaan: " Ondanks het feit dat ik je nu volledig goedkeur, kun je nog steeds vandaag of morgen een accute hartverzakking krijgen. Garanties in deze bestaan niet"  Het geen in mijn intrepetatie ook betekent dat de arts niet aansprakelijk lijkt (gelukkig maar !!! ) indien jij gezondheidsproblemen hebt tijdens je trail. Gelukkig heb je zelf nog wat eigen verantwoordelijkheid.

Ben zelf huisarts dus heb enige ervaring hiermee... een huisarts kan en mag zelfs in Nederland hierover geen verklaring afleggen aan derden, dat zegt de beroepsgroep KNMG. Heeft natuurlijk te maken dat het onmogelijk is om iemand ' gezond'  te verklaren. Zoals bovenstaande opmerkingen al terecht opmerking: je kunt op de stoep van de (huis)arts waar je zojuist geweest bent ter plekke dood neervallen. Dus verwacht vooral niet van de huisarts dat hij/zij mee gaat werken aan dit soort juridische flauwekul.
Heb je toch zo'n verklaring nodig: wees creatief met je computer/Word en maak eens een mooi document. Of nog beter: misschien kan iemand zo'n standaard 'officieel document' in elkaar draaien voor de rest van de lopers....
 

Dat vind ik interresant Rene. Maar de verklaring zegt niet dat je gezond bent; de verklaring zegt dat er geen contra-indicaties zijn geconstateerd om deel te nemen aan een hardloopwedstrijd. Dat lijkt mij iets anders.  In europees verband vindt ik het dus vreemd. De verklaring wordt niet afgegeven aan 'derden'. Hij wordt afgegeven aan de persoon zelf die (lijkt mij) vrij is om ermee te doen wat hem goed dunkt. In dit geval kiest die persoon ervoor om zich te conformeren aan het regelement van een trail-organisatie.

zo kun je hier lang over discussieren, daar heb je gelijk in. Maar welke contra-indicaties worden dan bedoeld volgens jou? Ik zou het niet weten namelijk. Gezond verstand zegt natuurlijk dat je direct na een bypassoperatie beter geen 100km kan lopen. Maar verder?
Persoonlijk denk ik dat de vuilnisman deze verklaring net zo goed af kan geven als een arts. (zoals een aap prima de beurs kan voorspellen, al 13 jaar achtereen zelfs beter dan de beursjongens zelf). Niet voor niets dat huisartsen geen verklaring af mogen geven in nederland. Een medische gezondheidsverklaring, of medische ongezondheidsverklaring zoals je beweert, zegt mij net zo veel als een tekening van mijn 2,5jarig zoontje.
Daarboven: een groter risico wordt gelopen tijdens de korte afstanden (zoals de 7heuvelenloop) waarbij minder getrainde mensen aan de start staan dan bij de langere loopwedstrijden waar beter getrainde (ultra)lopers aan meedoen.
Dus voor de lopers die toch iets nodig hebben voor de Franse organisatie: val je huisarts hier niet mee lastig (tenzij je een goede fles wijn meeneemt voor hem), maar verzin er zelf eens iets leuks op.

afbeelding van Lekker-Weg

Gisteren toevallig de uitgebreide medische test ondergaan. Vanwege een medische verklaring maar vooral voor mezelf. Ik wil graag weten of ik in goede conditie verkeer om extreme wedstrijden te lopen. Bovendien wil mijn gezin dat ook weten. Het is toch een indicatie van je fysieke toestand. Ik kan nu aangeven dat ik in prima conditie verkeer en dat stelt toch gerust. 
Wat ik daarbij ook erg leuk vind is het advies van de arts. In dit geval krijg ik een verbale schop onder mijn kont. Op basis van mijn conditie moet ik mezelf een stuk zwaarder!! kunnen belasten. Ik ben te voorzichtig lijkt het.
Inmiddels is het de derde keer dat ik de test onderga en met name de ontwikkelingen zijn erg interessant. Zo blijkt mijn hart meetbaar groter te worden. Een sporthart in ontwikkeling. (Wist niet dat dit kon). Op basis van bloedwaarden kan ik afleiden dat mijn voeding ook ok is. enz. enz. 
Interesssant vind ik jullie opmerkingen over verzekeringen en Europa. Een certificaat vervalsen zal toch niet echt helpen bij het aantonen van je fysieke gestel. Of het ook echt juridisch tot problemen leidt? geen idee.
Wel opmerkelijk vind ik dat het certificaat nodig is, in dit geval voor de Marathon van Parijs. Vlakke race, nothing special en dat ik voor de TAR niks hoef in te leveren. Eigen risico. 
Edwin
www.lekker-weg.com

 

't Blijft vreemd dat het in vele Europese landen verplicht is. Ik heb in Frankrijk geen jurisprudentie gevonden waarbij een arts aansprakelijk gesteld wordt in deze. (Dat zou nl meteen het einde van de sport betekenen) Of zoals een Franse Neuroloog en ultra-trailer mij eens zei: " Potentieel gevaarijke dingen zoals roken, zuipen & autorijden mag je zomaar doen. Terwijl een potentieel gezonde bezigheid als sporten (aan bevolen door de Wereld Gezondheids Organisatie), een speciale verklaring behoeft. De wereld staat op z'n kop"

Bij mij namen ze genoegen met het tonen van mijn triatlon licentie (trail d'aravis)

Sponsors

site: IanusWeb