MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

BearTrail beleeft moeilijk te evenaren première (RR) (UPDATE)

De wekker staat om 5.30 uur. Een uur ervoor lig ik al half wakker in mijn bed te mijmeren over de aanstaande dag. Wat dacht ik wel niet? Geen enkele serieuze (gerichte) trainingsarbeid geleverd de afgelopen maanden en dan een 35-plusser wegtikken met bijna 900 hoogtemeters?  De ingebeelde vermoeidheid en pijn van het harken door de Limburgse modder laten me de slaap niet meer hervatten. Voor het wekkersignaal neutraliseer ik de geluidsbom en sta naast mijn bed. Om 6 uur zou Marc aan de deur staan om samen verder te rijden naar Nijmegen om daar nog drie trailers op te pikken. Aangekomen in Nijmegen treffen we een verkleumde jongedame. De Californische doctoraalstudent trotseert de kou en een knieblessure. Haar stadsgenoten haken wel af, de een bracht de nacht door op een betegelde vierkante meter en de andere heeft last van een door kou en tijdstip opspelend smoesje.

Nog geen twee uur later rijden we via Visé naar Fouron le Comte. De vrijgevallen plek in onze auto wordt alsnog goed gebruikt door een liftende trailer uit Brussel. Hij vertrok om 4.30 uur van huis om deel te nemen aan de 14 km initiatie-trail zoals hij dat treffend noemt. Een paar kilometer later parkeren we onze modale middenklasser op het parkeerterrein van de lokale voetbalclub van SV Moelingen. In de faciliteitengemeente 's Gravenvoeren treffen we Patrick en zijn koempels. Daarnaast is het een weerzien met veel deelnemers aan de Duinentrail.  Erg ontspannen om weer eens aan de andere kant van de wedstrijdtafel te staan….

In de Voerstreek is het strak blauw en Beerenkoud. We verbrengen de tijd tot de start met wat babbels, finale materiaalkeuzes en opwarmsels. Kort voor de start wandelen we naar het ontdooide voetbalveld. Zoals vaak bij trails zijn weinig mensen bezig met hun startpositie. We kunnen dus zo aansluiten aan de voorkant van het veld. De start is een rondje om het voetbalveld, de 37 en 57 km starten gelijktijdig om 9 uur, de 14 km-eters volgen 45 minuten later. Na het startschot zie ik dat Patrick meteen de leiding neemt en de wedstrijd hard wil maken. Aan zijn voeten de nieuwste Kilian-kiksen met bijpassend Salomon-vacht.  Gelukkig wordt de modderige grasrand snel ingeruild voor de kleine paadjes. Raymond Beeren heeft gekozen voor risicovolle paadjes. De route is bezaaid met bouwpuin, brokken oud asfalt en grote keien. Samen met de  gevallen herfstbladeren een gevaarlijk mengsel. Het duurt dan ook niet lang voordat de eerste slachtoffers vallen. Elke stap staat op zichzelf. Er wordt de eerste 5/6 kilometers ‘en groupe’ gelopen waardoor het zicht niet meer is dan anderhalve pas. Daarna begint de groep wat uit elkaar te lopen en kiezen de korte en lange afstandlopers voor een persoonlijk passende snelheid voor de komende uren.

Ik haal de Skygirls Chantal van der Geest en Lara Klaassen in, die sneller waren gestart. Beide dames lopen vandaag de 57 en kiezen verstandig genoeg voor een efficiënter tempo.  Ik probeer te bedenken wat de tegenhanger zou zijn van ‘Getting Chicked’ en of die uitdrukking dan van toepassing zou zijn op deze situatie. Er komt niet zinvols bij me op tijdens het beklimmen van de grasheuvel en vervolg mijn weg. Na een kilometer of 15 beland ik in het voor mij zo bekende niemandsland. Geen loper meer te bekennen in mijn buurt. Minuten voor en achter mij heerst de stilte. Ik bereid me voor op 2 uurtjes me, myself and I, Limburgse modder en de gele bordjes van Bearsports, saboteur-proof met tie-wraps verbonden aan paaltjes, bomen en takken.

De koude lucht is een zegen voor me. Mijn beste trainingen loop ik op winteravonden als het kraakhelder is. De lucht glijdt naar binnen en de kou helpt mijn lijf met een optimale warmteregulatie. De soepele tred blijft dan ook lang behouden. Ik vul mijn hoofd met positieve gedachtes. Gideon zit op mijn schouder en fluistert met licht Frans chagrijn, "Kop rein houden kerel. Dit soort loopjes loop ik gewoonlijk voor mijn ontbijt." Ik houd me zelf voor dat hoe langer ik het ‘harken’ weet uit te stellen, hoe korter het harken gaat duren. De inmiddels opgekomen zon brengt ook welkome warme vlagen om de afgekoelde lichaamsuiteinden bij te warmen. De 0-gradengrens wordt meerdere keren gepasseerd. Onderweg passeren we grasweides vol witte rijp en plassen die voorzien zijn van de eerste vorstvliezen. Toch is de grond nog niet hard, de toplaag bestaat voornamelijk uit plakkerige modder. Na afloop  voelen de schoenen ruim 2 keer zo zwaar als bij aanvang. De Salomon SpeedCrossjes hebben vandaag uitstekend werk gedaan.  

Tijdens de trail speel ik een mentaal spelletje met mezelf. Het horloge om mijn pols kan me nauwkeurig vertellen hoe lang ik al gelopen heb. Mijn pols verraadt echter alleen de tijd, het aantal kilometers is een knopje verder. Ik spreek met mezelf af dat ik pas kijk als ik de drie uur passeer. Bij de verzorgingspost op 24 kilometer noteerde ik 2 uur en 5 minuten.  Kort voor de drie uur limiet verleng ik het uitgestelde verlangen met nog eens 10 minuten. Niet veel later dan 3.10 passeer ik – zonder nog op mijn horloge te hebben gekeken - de laatste verkeersbegeleider. Hij roept me toe dat het nog 500 meter is. Ik kan mijn oren niet geloven. Vooraf was ik uitgegaan van een tijd rond de 3.30 uur. En nu zou een tijd van onder de 3.15 uur haalbaar zijn?  Ik probeer de kramp te vermijden en vervolg voorzichtig mijn weg. Een kilometer later twijfel ik of ik het wel goed gehoord heb. Dan passeer ik Giorgos Boustanidis, hij moedigt me aan en roept dat het nog ongeveer 2 kilometer is. Fuck, het was ook te mooi om waar te zijn. Gelukkig voor mij klopte deze inschatting evenmin. Niet veel later zou ik beginnen aan mijn tweede rondje voetbalveld. Wonderlijk genoeg verloop ik me juist daar, het is de bedoeling dat je langs de zijlijn van het veld een laatste ronde maakt. Elders op het parcours was verlopen praktisch onmogelijk. De uitpijling was zeer goed gedaan. Op de juiste plekken, duidelijk zichtbare bordjes. Het afbouwen morgen zal een flinke klus zijn voor de mannen van Beeren, maar voor de lopers was de bewegwijzering een zekerheidje.

Bij de finish staan mijn MST-maatjes op me te wachten. In de middagzon is het heerlijk vertoeven. Bij de finish is een derde verzorgingspost ingericht met allerlei trailvoer. Onder het genot van deze aanvullingen en Belgische bieren van hoge gisting babbelen we wat na met de usual suspects. De meningen zijn unaniem. Raymond Beeren en zijn team hebben een dijk van prestatie geleverd.  Het omwaarschijnlijk mooie weer droeg bij aan een optimale beleving. Wel of geen trail was vandaag geen discussie, de kleine stukken asfalt waren noodzakelijke transfers tussen de natuurlijke paden en besloegen niet meer dan een handvol procenten.

De BearTrail heeft zich dan ook onmiskenbaar gevestigd en gaat een hele mooie toekomst tegemoet. Toekomstige edities zullen moeten wedijveren met een vlekkeloos verlopen première.

Foto's: Atletiek Week (Erik van Leeuwen)

  


Uitslagen en links naar foto's en verslagen van anderen:

Uitslag van de 14 KM, de 37 km en de 57 km (links naar PDF-documenten van BearSports.

Een verslag van de BearTrail op Atletiekweek door Razende Reporter/Fotograaf Erik van Leeuwen

Verslag Hans Jurriaans van de 57 km editie op UltraNed

Blog van Wisken aka Het Grote Beest

"Best of' en persoonlijke foto's van Sportograf

 

Berichttype: 

Reacties

We nodigen je uit je reactie te posten of vraag te stellen. Op die manier kunnen we als community elkaar inspireren en van elkaar leren. De redactie heeft het recht kwetsende of zuiver commercieel geladen boodschappen van het forum te verwijderen.
afbeelding van Jiorgos71

Hoi wij komt tegen bij de bomen toch na de verkeersbegeleider en ik heb gezecht als goed is ''dik 1 km''...nog.Gr.Giorgos

Je zult gelijk hebben, dank voor je aanmoedigingen!

Ik vond het een zeer mooie goed georganiseerde trail met veel variatie door het mooie voerstreek landschap die goed was bewegwijzerd
En dat beetje asfalt....wie daar over klaag heeft niet genoten...het asfalt was goed genoeg om even de modder van je
schoenen af te stampen ;-)
 

mooie beer, mooi verhaal. maar patje lijkt me wat te jong voor koempels. die werken ondergronds, en zijn bijna uitgestorven.

Ómdat mienwirkers zich de gevare aanhawwend bewus ware, vormde zich tösje de koempels meistal eine hechte bandj. Mienwirkers neumde mekaar daoróm kammeraod. Door boetesjtaonders woorte zie bergman geneumd. 

afbeelding van Aad

Voor mij was de Bear Trail een eerste kennismaking. De 37 km gingen eenvoudiger en sneller onder mijn voeten door dan vooraf verwacht. Prachtige route door een geweldig mooie omgeving, ik heb de hele weg genoten! Zeker voor herhaling vatbaar.

afbeelding van Pinovliegensvlug

Wat een heerlijke trail,
Na de Pietersbergtrail had ik deze Bear al op de korrel. Wat blijkt, een schot in de roos.
De organisatie zat strak in elkaar, de mensen die waren uitgenodigd zouden bij mij thuis allen welkom zijn, zo gemoedelijk was de sfeer. En toen mochten we ook nog met z'n allen een heerlijk parkoers lopen.
Buiten de mooie vergezichten en de bevroren plassen en plakkerige karakteristieke klei heb ik aan de kant ook nog enkele enthousiaste toeschouwers zien staan, waarvoor veel dank. Deze mensen en een sterke wil hebben mij en m'n maatje weer veilig naar de eindstreep gebracht.
Speciale dank gaat uit naar de voetbalclub, waar ik een heerlijk biertje heb mogen nuttigen na afloop in het mooiste zonnetje van dit jaar.
Tot de volgende trail,
Daan Verboven

Heb hem overleefd en voor het eerst de marathonafstand overschreden. Kicken.
http://hetgrotebeest.blogspot.be/2012/10/bear-trail-helse-hemel.html#comment-form
Wisken

afbeelding van Denissen

Geweldige trail, Geweldige dag, Geweldige organisatie, Geweldig veel plezier gehad en Geweldige benen. Ik sluit me aan bij het bovenstaande verslag, echter duurde het wat langer voordat ik zelf met mn loopmaatje over de streep kwam..... net onder de 5uur op de 37km.
O ja, "modale middenklasser"? Ik meen me te herinneren even met jou gesproken te hebben, blauwbekkend van de kou naast jouw auto. Volgens mij een Volvo S40 cabrio of coupe? Wij waren die gasten uit Zeeland......
 

was een 'inside joke', grappig dat je dit opvalt. Het was trouwens een S60, maar dat alleen voor de statistieken.

afbeelding van revoc

Deze 1ste Bear Trail was ook mijn eerste trail (14Km) en ik kan niet wachten op de tweede editie. Had geen idee wat me te wachten, maar wat was het cool! De modder, de gladde afdalingen, het ruige parcours, een geoliede organisatie, de prachtige omgeving en de gemoedelijke sfeer. Volgend jaar wil ik er weer bij zijn en hoop ik ooit als ik het aandurf/aankan de 37km te lopen.

afbeelding van Pinovliegensvlug

 
 

afbeelding van Pinovliegensvlug

 
 

afbeelding van Francois

Ik heb van de eerste Beartrail een klein filmpje gemaakt en deze op Youtube geplaatst, voor het filmpje klik HIER

François

Wirklich ein sehr schöner Bericht und ein super schöner Trail an einem schönen Herbsttag.
Für mich war es ein idealer Trail um das erste Mal einen längeren Abstand über 42 km hinaus zu laufen,nicht zu schwer aber sehr schön und lang genug
Vielen Dank und sicher im nächsten Jahr wieder.

official louis vuitton

coach crossbody bags

popular sunglasses

hugo boss

michael kors australia

louis vuitton zippy wallet

gucci bags

coach outlet online

michael kors

trx workouts

burberry backpack

michael kors hamilton tote

oakley sunglasses

MCM Bags

nike free run

michael kors outlet

louis vuitton purses

burberry online

gucci purses

Nike Hyperdunk 2015

ugg uk

ugg boots

prada loafers

michael kors

louis vuitton handbags on sale

nike australia

Ralph Lauren

michael kors outlet

chanel australia

hermes uk

hermes handbags

oakley australia

chanel tote

ugg boots ireland

burberry handbag

christian louboutin shoes

trx

hermes outlet

Nike Kobe 9

Polo Ralph Lauren

burberry bags

mizuno shop

michael kors crossbody

louis vuitton travel bag

abercrombie australia

louis vuitton uk

gucci backpack

nike all

louis vuitton neverfull

louis vuitton artsy

birkin bag hermes

louis vuitton outlet

nike australia

black uggs

burberry outlet

christian louboutin online

longchamp bags

clk benz

chanel bags prices

nike air jordan

michael kors factory outlet

burberry purses

louis vuitton wallet for women

nike sweden

ugg boots

louboutin shoes

ray-ban sunglasses

coach online

louis vuitton bags

mcm tote bag

mcm tote

burberry outlet uk

louis vuitton bags

TRX Straps

ugg boots uk

Polo Ralph Lauren

michael kors outlet

michael kors outlet

gucci sunglasses for women

mcm rucksack

belstaff jacket

true religion uk

nike free run sko2

tiffany co

official coach

pirate system

louis vuitton neverfull mm

nike norway

prada-crossbody

coach outlet online

Ralph Lauren

christian louboutin shoes

prada purses

prada handbags

louis vuitotn speedy

Ralph Lauren Shirts

ugg australia

hermes birkin uk

burberry outlet

burberry australia

michael kors canada

Ralph Lauren Polo

paul smith uk

michael kors australia

christian louboutin shoes

timberland boots uk

louboutin heels

gucci handbags outlet

nike free danmark

asics shop

Coach outlet online

nike online

sheepskin boots

tiffany co

yeezy boost 350

mizuno shoes

prada clutch

christian louboutin shop

michael kors outlet store

ray-ban

coach outlet

ugg boots uk

hermes belt

oakley sunglasses

ugg boots

gucci luggage

nike shopping

christian louboutin shoes

louis vuitton bags

TRX Exercises

asics gel kayano

louis vuitton artsy

louis vuitton belts

trx for sale

Ralph Lauren UK

nike air max

gucci diaper bag

prada bags

nike shop us

chanel flap bag

jordan retro shoes

michael kors australia

gucci clutch

louis vuitton belt

louis vuitton outlet

louis vuitton australia

burberry wallet

Kate Spade Australia

michael kors purses

michael kors tote bags

michael kors bags on sale

Oakley Outlet

Mens Sunglasses

burberry belts

michael kors purses outlet

louis vuitton outlet online

louis vuitton shoulder bag

kate spade

salomon shoes

Salomon Shoes

coach outlet

Ralph Lauren UK

air jordan nike

Michael Kors Outlet

free shoes

louis vuitton monogram

nike jordan shoes

louis vuitton

ralph lauren polo

chanel bags outlet

nike air

longchamp bag

michael kors hobo bag

louis vuitton online

burberry britain

true religion uk

prada tote

asics shoes

Cheap Ray Ban

michael kors satchel

mcm duffle bag

ugg boots

burberry

titan watches

Burberry Outlet

free nike

gucci online outlet

prada outlet

Prada Outlet

MCM Bags

France Favourites

christian louboutin shoes

louis vuitton damier

nike shoes

outlet michael kors

MCM Outlet

nike jordan

louis vuitton outlet

prada crossbody bags

louis vuitton uk

burberry bags on sale

true religion jeans

louis vuitton tote bag

mcm purses

trx straps

ugg boots

jimmy choo australia

jordan retro

mizuno wave

TRX Bands

michael kors canada

louis vuitotn speedy

ugg australia

coach bags on sale

nike run

abercrombie fitch nederland

michael kors tote

kate spade uk

coach purses on sale

michael kors outlet

louis vuitton messenger bag

TRX Workouts

louis vuitton bags

louis vuitton alma bag

burberry uk

burberry

coach carter

basketball shoes

led lights

louis vuitton diaper bag

change points uk

ray-ban sunglasses

asics shoe

ugg boots

balenciag bag

Longchamp Outlet

abercrombie fitch france

Gucci Outlet

louis vuitton uk

cheap michael kors purses

Ray Ban Outlet

gucci handbags

burberry outlet online

asics running shoes

official abercrombie

hermes outlet

longchamp le pliage medium

Burberry bags

gucci online

cheap gucci belts

Michael Kors Outlet

sunglasses on sale

abssice 360

nike air shoes

coach australia

louis vuitotn speedy

trx exercise

hermes purses

Lebron 13

abercrombie milano

market 365

mcm clutch

ray-ban sunglasses

Burberry online

Burberry outlet online

MCM Backpack

Hermes Outlet

louis vuitton bags

hermes outlet

longchamp tote

louis vuitton outlet

mcm bags

louis vuitton uk

coach outlet store

louis vuitton factory outlet

TRX Training

louis vuitton outlet

cheap michael kors handbags

christian louboutin online

louis vuitton australia

nike danmark

cheap louis vuitton purses

abercrombie india

longchamp sale

prada belts

louis vuitton perfect

burberry london

ugg boots for women

coach australia

michael kors black handbags

michael kors handbags on sale

hugo boss uk

christian louboutin shop

louis vuitton australia

coach sunglasses

Michael Kors Watches

hermes bag

coach outlet store

ray-ban sunglasses

nike show

10 dollars

ugg boots

prada handbags

prada handbags sale

fendi outlet

prada messenger bag

canada goose outlet

christian louboutin shoes

oakley sunglasses

mcm backpack

primark online uk

louis vuitton duffle bag

TRX Workout

longchamp le pliage large tote

KD 8 shoes

Chanel Outlet

nike shoes

mcm bag

nike air

kate spade uk

louis vuitton australia

adidas super star

nike australia

louboutin shoes

fendi outlet

hermes birkin price

ugg boots

air jordan shoes

air jordan retro

hugo boss uk

nike year

michael kors black purse

louis vuitton watllets

louis vuitton shoes men

longchamp backpack

nike air jordan

Kate Spade Australia

gucci online

Ralph Lauren Polo

louis vuitton eva clutch

mcm handbags

michael kors clutch

burberry australia

Sponsors

site: IanusWeb