Selecteer een pagina

MudSweatTrails MateriaalRACES

Review: Berghaus Hyper 100 regenjas

door | 21 apr 2017 | Gear Reviews, Nieuws

‘Wat is dat voor pakje?’ Vraagt Jonathan. We zijn onze rugzakken aan het pakken in een hotelkamer aan de westkant van het Duitse Harz-gebergte. Ik gooi hem over het bed het vuistgrote pakje toe. ‘Dit is dat regenjasje waar ik het over had.’ Jonathan knijpt wat in het pakje. ‘Weegt niets,’ zegt hij. ‘Vertrouw je erop dat dit ding je voldoende droog en warm houdt?’ Ik twijfelde al een beetje, maar nu Jonathan ook zo ongelovig reageert op de minuscule pakmaat en het gewicht van de regenjas, slaat serieuze twijfel toe…

Testen op de Hexenstieg

Ik heb mijn goede oude goretex jas ook bij me, laat ik hem weten. For in case. Er wordt flinke regen en ook wat sneeuw bij een stevige wind voorspeld de komende twee etmalen. Van dat typische onderkoelingsweer. We zijn van plan om de Hexenstieg,  een pad dwars door de Harz te lopen. Omdat het zonde is om helemaal naar Duitsland te rijden voor een loopje van 100 km lopen we de Hexenstieg heen en terug. Logistiek gezien is dat ook praktisch. Het doel is om ruim dertig uur aan elkaar te wennen voor de PTL, en wat materialen te testen, waaronder het jasje.

Ik laat mijn oude goretex uiteindelijk toch in de auto achter en gok op de betrouwbaarheid van de beweringen die Berghaus over het jasje doet: De Hyper 100 is onwaarschijnlijk klein en licht (97gram!). Maar ook waterproof en superademend, als ik alle info die ik over het jasje verzamel moet geloven. Zelf een stuk beter ademend dan goretex. Dat gaan we dan maar eens testen. Zelf voeg ik er nog een testelement aan toe: hoe functioneert de capuchon (hoody)? Via je hoofd en je hals verlies je in guur weer veel warmte. En bij veel jasjes is de capuchon vaak suboptimaal.

Hoofd

Ondanks de motregen loop in lang shirt van de start in Osterode am Harz tot aan het 40 km punt, boven op het hoogste punt van gebied de Brocken (1100m). Jonathan houdt er flink de vaart in en het kost me de laatste paar kilometer voor de top moeite om hem bij te houden. Ik moet me zo inspannen dat ik geen jasje nodig heb, tot vlak voor de top, met daarop een hele kermis: een stoomtrein, twee restaurants en hordes toeristen in de koude regenmist. Na een bord soep doe ik de Hyper 100 aan, om het vervolgens bijna 24 uur aan te houden. Ik loop ermee hard, ik slaap ermee in een bushokje in de vrieskou, het regent, het sneeuwt, het waait. Ideaal testweer voor een alpiene regenjas, zeg maar. Vrij continu gebruik ik de capuchon. Omdat het jasje dichtritsbaar is tot onder mijn onderlip sluit de capuchon perfect om mijn gezicht heen. ’s Nachts past mijn hoofdlamp tot mijn verbazing makkelijk onder de capuchon. Zouden ze hier over hebben nagedacht? Het hoofddeel van de jas werkt onverwacht goed. Geen geflapper in de harde wind, en een droog en warm hoofd. Ook mijn hals, mijn zwakke punt als het om kou gaat, knort tevreden. Dat ik Jonathan die nacht af en toe slecht hoor ligt grotendeels aan mijn hardhorendheid. Mijn enige twijfelpunt bij de capuchon is de kleine klep boven de ogen. Ik heb wel eens grotere regenkleppen gezien. Als je een bril draagt lijkt me die klep wat klein bij regen. Anderzijds is de combi regen en brillen bij het lopen natuurlijk een verhaal op zich.

Comfort

Jonathan loopt het grootste deel van de 34 uur die we lopen een stuk vooruit. Zijn tempo ligt hoger dan dat van mij, al krijg ik tussen 170- 190 kilometer een opleving. De Hexenstieg heen-en-terug is stiekem toch een end. De lange stukken gravelwegen door het bos met kleine hoogteverschillen nodigen uit tot veel hardloperij en dat is niet mijn sterke kant. Het wordt een mentale martelgang.

Van de top van de Brocken naar het eindpunt Thale is het 60 kilometer. We doen ongeveer 20 uur over het traject Brocken- Thale- Brocken, inclusief enkele eetpauzes en twee micro slaapjes buiten. In die 20 uur maken we alle denkbare soorten weer mee. Stormachtige wind, korte opklaringen met een zwak zonnetje, een paar sneeuwbuitjes, harde regen, motregen, mist. Gemiddeld is het koud, handschoenenkoud. Urenlang heb ik het zelfs met handschoenen aan nog echt koud aan mijn handen. In die omstandigheden doet de Hyper 100 wat hij moet doen: mijn bovenlichaam en hoofd comfortabel warm en droog houden. Ik ben de hele nacht afgemat en slaperig, maar niet koud of nat of te warm. Mijn lijf blijft droog, ondanks mijn transpiratie en het hemelvocht. Midden in de nacht ergens valt me daarbij op dat het jasje redelijk strak om mijn lijf zit. Dat is best fijn, want daarmee beweeg je je veel soepeler in zo’n jas, het geeft een prettige bewegingsvrijheid. Het lijkt me ook een prima klimjasje.

Pas aan het einde van de tweede dag dat we lopen breekt af en toe een zonnetje door en gaat de wind liggen. We zijn de Brocken dan alweer over en zijn begonnen aan de finale richting Osterode. Met zon en zonder wind in de wat lagere gebieden van de Harz schiet de temperatuur tien graden omhoog. Op dat moment wordt de Hyper 100 me te warm. Opnieuw valt me op hoe klein en licht het pakje is dat in mijn rugzak verdwijnt. Het is nog minder dan een paar snickers. Het idee dat dit comfort uit zo’n licht pakketje komt blijft wennen, maar het vertrouwen is gewonnen. Goed hoeft niet groot te zijn.

Specs Berghaus Hyper 100 jacket

  • Gewicht: 97 gram
  • Materiaal: Hydroshell Elite Pro, drie layers (100% polyamide; Membraan: 100% polytetrafluorethyleen). Het materiaal combineert duurzaamheid, lichtgewicht en breathability.
  • Breathablity:  55.000 g / m² / 24h of water vapor transmission (MVTR)
  • Kleur: Grijsblauw

Specs Hexenstieg

  • Start/einde: Osterode am Harz/ Thale. Osterode ligt op 4,5 uur rijden van Utrecht.
  • Markering: De route is goed gemarkeerd, hoewel de kilometeraanduidingen verwarrend zijn.
  • Afstand: 100 km.
  • Autonomie: Overdag is er om de 15-20 kilometer een restaurantje of café, tussen 22 uur en 10 uur is alles dicht. We vonden onderweg weinig drinkwaterpunten.
  • Hoogte verschil: 1900 m.
  • Terrein: Licht glooiend, niet technisch. Terrein voor ‘snelle jongens’.
  • Site: www.hexenstieg.de/

Eindoordeel

De testloop is zeer nuttig geweest. Ik heb Jonathan weer wat beter leren kennen en mijn eigen beperkingen eveneens. Van de materialen die ik testte was het jasje een belangrijk onderdeel. Na het gebruik van de Hyper 100 in de ‘Double Hexen’ ben ik om. Het ding gaat mee naar de Euforia (Andorra) en de PTL dit jaar. Samen goed voor meer dan 500 km en 45.000 hoogtemeters. Dat is een perfect testgebied voor de duurzaamheid van de jas. Want dat blijf je je natuurlijk wel afvragen. Het materiaal is erg licht en de afwerking is zeer basaal (geen zakken, op een klein borstzakje aan de binnenkant na, minimale stiksels, geen aantrektouwtjes). Blijft het jasje lang heel, zoals Berghaus belooft? Als langdurig en intensief gebruik in de bergen niet teveel slijtage aan het jasje oplevert, lijkt de vrij hoge aanschafprijs mij zeker gerechtvaardigd. Het laatste woord hierover is dan ook nog niet geschreven!
Splash this around