MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Salomon CrossMax

Salomon CrossMax review

Getest door: Patrick Franken 4 augustus 2010, trail 17km / 300 hoogte meters.

Begin juli waren we op de Outdoor beurs in Friedrichshafen (zuid-Duitsland) en bezochten we enkele bekende trailmerken en natuurlijk liepen we bij onze vrienden van Salomon naar binnen. We konden daar de nieuwe collectie van 2011 bekijken en dus ook de nieuwe modellen trailschoenen. Een van de nieuwe modellen, de CrossMax, is een nieuwe formule van Salomon, 'from home to trail', Deze formule is bedoeld voor atleten die speciale schoenen aantrekken voor asfalt trainingen en voor op de trail. Deze CrossMax is bedoeld voor beide oppervlakken en dus ideaal voor de Nederlander die vaak enkele kilometers dient te lopen om op de trail te komen. Wij van MST hadden het geluk om de eerste in Nederland te zijn om deze CrossMax te mogen ontvangen en te testen.

Arjen Buizer van Salomon overhandigt bij de OutDoor beurs in Friedrichshafen de Salomon CrossMax aan Patrick Franken van MudSweatTrails

De CrossMax deed ik voor het eerst aan op de dag voor de Grossglockner berglauf, tijdens onze Trailweek in de Alpen. Het was het ideale moment om ze bergop te testen. We gingen het parcours verkennen op de steilste strook en juist daar was grip een vereiste. Bij een trailschoen die ook op het asfalt vlot moet aanvoelen kan dit wel eens achterwege blijven, maar de zool van deze schoen is zo gemaakt dat je genoeg grip hebt op een steil bergpad met veel losse steentjes. Ik had dus voldoende grip en omdat de schoen zo licht (320gram) aanvoelt, waan je je een berggeit.

 Salomon CrossMax tijdens parcours verkenning van de Grossglockner berglauf 2010

Bergop voelde ik me comfortabel in deze schoen, maar is dit bergaf? Aangezien we op het steilste stuk gingen klimmen en we weer terug omlaag moesten, was het een ideale graadmeter om de stabiliteit van deze schoen te testen. De CrossMax heeft net als alle andere Salomon modellen de speciale binding. Deze binding is op een bepaald moment zo vertrouwd dat je precies weet hoe strak je deze dient aan te trekken en juist dan is het prima dalen met een Salomon schoen. Bij deze CrossMax is dit hetzelfde, maar zoek niet te extreme parcoursen op, want het bovenwerk en de zool zijn niet gemaakt om te rennen op puntige rotsachtige paden. Het bovenwerk geeft voldoende bescherming, maar ook hierbij moet je niet op de rotsachtige paden zijn.

Salomon CrossMax test op parcours Grossglockner berglauf 2010

Hoe meer je deze schoen aanhebt hoe meer je begint te beseffen dat het de ideale schoen is voor de laaglander. Wij hebben geen rotsachtige trails, althans in Nederland, en een stuk kortere trails, dus meer genoodzaakt op het asfalt te lopen. Vandaag heb ik de CrossMax bewust aangetrokken voor een duurloop, waarbij de verhouding trail-asfalt 60-40% is. Normaal loop ik op asfalt met de Nike Pegasus en deze bevalt me super goed. Deze CrossMax heeft qua pasvorm en stabiliteit dezelfde kwaliteiten en op sommige momenten denk ik dan ook met de Pegasus te lopen, een goed teken dus. De overgang van asfalt naar trail gaat vloeiend en ik voel direkt grip en dat is wel handig op het modderige parcours. Als het extreem modderig wordt is het aanraden meer profiel te kiezen, maar desondanks kom je met de CrossMax goed weg in modder.

Salomon CrossMax

De CrossMax geeft de trailers de brug naar de completere schoen, die tot op heden nog niet te vinden was. Zelf hanteerde ik ook altijd mijn vaste trailschoenen en daarnaast mijn wegschoenen en als ik dan ruim 4km naar een trail moest dan deed ik eerder de vlottere wegschoenen aan. Deze CrossMax heeft me overtuigd en zelfs voor tempowerk is deze geschikt op het asfalt. Deze schoen zou in 2011 weleens een hit kunnen worden.

Sponsors

site: IanusWeb