MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Back to Back review van The North Face Enduro Plus

Van The North Face kregen we het verzoek om de binnenkort in Europa verkrijgbare Enduro Plus eens flink aan de tand te voelen, een nieuwe rugzak met een inhoud van 9,5 liter en een gewicht van 448 gram. Toen het pakketje binnenkwam bleken er niet één maar twee rugzakken in te zitten van hetzelfde type. Al snel was het idee geboren om te kiezen voor een dubbele review, back to back. Eén rugzak ging naar Nijmegen (Thomas Dunckerbeck) en eentje naar Arnhem (Jeroen Krosse). De opdracht was simpel: neem deze rugzak mee uit spelen en schrijf een verslag van jouw ervaringen met deze rugzak, onafhankelijk van elkaar. Eén getuige is geen getuige zeggen ze in de rechtbank, wij hebben er twee!

Vandaag deel 1. Jeroen bijt het spits af en doet verslag van zijn ervaringen na een test van twee maanden met de Enduro Plus.

 

 

Eerste indruk?

Om met de deur in huis te vallen: het was liefde op het eerste gezicht. Direct vielen me drie zaken op:

1. Deze Enduro Plus rugzak is standaard uitgerust met een 2 liter Hydrapak watersysteem. Ruim voldoende voor de meeste trailtochten. De vul- en vouwmethode vind ik ideaal. Je hebt een grote opening om water en poeders in te mikken. Maar bovenal een perfect systeem om je waterzak weer leeg te krijgen. Je verwijdert de afdichting, ontvouwt de flap van de zak en hangt de zak op zijn kop. 'Newton' doet de rest. Met andere drinksystemen (die met een ronde draaiknop hoog op de zak) is het me nooit gelukt om de zak echt goed droog te krijgen. Het gevoel was dat die zak snel verouderde en allerlei onsmakelijke zwarte plekjes vertoonde. Dat is met de Hydrapak verleden tijd. Wel heeft de Hydrapak last van de kleurstoffen van sommige poeders maar van de zwarte vlekken ben ik af.

2. De rugzak heeft een laag zwaartepunt. Ik vind het plezierig om het meeste gewicht op de heupen te dragen. Daarvoor is de rugzak uitgerust met twee ritstasjes op de heupgordel. Hierin kun je makkelijk je telefoon, je gelletjes of zelfs een paclite regenjasje in kwijt. Al was het met het regenjasje wel wat lastiger met de armzwaai.

3. Het buitenwerk aan de rugzijde van de rugzak voelt comfortabel aan. Ik heb jaren met een van de voorlopers uit de Filght Series getraind, de 'Gulper'. Ook een fijne rugzak maar boven de 30 kilometer had ik een week lang schaafplekken op mijn rug staan. Deze rugzak trek je aan als een oude jas en blijft comfortabel. Enige nadeel van de zachte binnenzijde is het 'vochtmanagement'. De stof houdt veel vocht vast, wat bij koude omstandigheden nog wel eens tot vervelende afkoeling van de rug kan leiden.

Verdere opvallendheden?

Jazeker! Het 'Dialed in BOA closure system', een vernuftig systeem om te voorkomen dat je drinkzak kan bewegen in je rugzak. De waterzakhouder is voorzien van een netwerk van 'visdraden' die je op spanning brengt met een draaiknop aan de buitenzijde van de rugzak. Met dezelfde knop kun je de structuur ook ontspannen. Het werkt! Daarnaast zit er aan de achterzijde van de rugzak ook nog een bidonhouder. Hiermee kun je je vochtreserve dus nog verder vergroten tot max. 3 liter, dat geeft net wat extra ruimte voor lange zelfstandige lopen. Ook is een bidon natuurlijk sneller aan te vullen dan een waterzak tijdens een wedstrijd. Zoals je mag verwachten heeft de rugzak ook prima oplossingen voor je stokken aan de buitenzijde. Een hoop functies dus en toch maar 448 gram, een prima prestatie.

Valt er nog wat te zeuren?

Tuurlijk, altijd. Met 125 euro is de rugzak behoorlijk aan de prijs. Je krijgt er een complete rugzak voor met een uitstekend drinksysteem dat niet klotst of schuift, maar het blijft een behoorlijke prijs. Ook het binnenwerk is vrij eenvoudig van aard. In de eerder genoemde Gulper zitten veel vakjes achter ritsjes of klittenband. Ideaal voor speciale kleine onderdelen van je bagage als een telefoon, fluitje, kompas, een warmtedeken, medicijnen of gewoon je autosleutels of wat geld.Het binnenwerk van de Enduro Plus bestaat toch hoofdzakelijk uit twee grote vakken, waar dan wel weer veel in kan (9,5 liter). Door de diagonale bidonhouder aan de achterzijde is de voorste zak vrij hoog op de rug gepositioneerd. Daardoor draag je de extra bagage wel iets hoger dan ik persoonlijk plezierig vind. Maar na een paar kilometer ben je dat vergeten.

Conclusie?

Een zeer comfortabele rugzak met vernieuwende elementen en een top drinksysteem. Voor lopers die allergisch zijn voor klotsende waterzakken lijkt het me een uitkomst.Ondanks de zachte materialen zie ik na twee maanden van intensief gebruik nog geen gebruiksporen op de rugzak. Met de duurzaamheid lijkt het dus wel goed te zitten. De adviesprijs van 125 euro vind ik wat aan de hoge kant, al zie je dat de prijzen van technische rugzakken de laatste tijd over een breder front hoger worden. Als je de rugzak ergens voor rond de 100 euro kunt oppikken zou ik hem niet laten liggen.

Ik ben ook benieuwd naar de review van Thomas Dunckerbeck!


Edit:

Lees ook de test van de Enduro Plus die Thomas deed.

En een link naar de test van de Enduro Plus door Martine Hofstede.

Hier de link naar de test van The North Face Hyasa schoenen.


 

Berichttype: 

Sponsors

site: IanusWeb