MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

North Face Hayasa featuring Thomas Dunckerbeck

Een paar weken geleden werd er bij Thomas Dunkerbeck een pakketje van The North Face afgeleverd. Afgelopen najaar liep hij op Salomon Speed cross schoenen naar de winst in de Ardenner Ultratrail “trail des Fantomes” en werd hij op dezelfde schoenen vijfde in de klassieker Olne-Spa-Olne. Het team van Mudsweattrails.nl leek het een leuke uitdaging om deze Salomon verslaafde een oordeel te laten vellen over de nieuwste trailrun schoenen van The North Face, de Hayasa's.

De afgelopen weken heb ik de schoenen intensief getest in aanloop naar mijn eerstvolgende trailrun: Cretes de Spa, 53 onverharde kilometers door de Ardennen met 1800 hoogtemeters. Beginnend met een dag de schoenen dragen op mijn werk als fysiotherapeut tot zeer intensieve off road “draaien, keren, klimmen, dalen, springen en landen” trainingen. De opdracht ze flink te misbruiken gaf me een vrijbrief de schoenen te testen in modder, stof, zand, beekjes en grashellingen en op zoek te gaan naar de grenzen van deze schoenen.

Nadat ik in een tweetal rustige onverharde duurloopjes de schoenen heb leren kennen heb ik ze meegenomen voor een eerste echte test: de Elyzeese velden bij Beek Ubbergen. De stuwwal tussen Beek-Ubbergen en Berg&Dal beschouw ik als mijn achtertuin. Elk paadje, elke boomwortel, alle klimmen en eigenlijk ook alle stukken waar paden ontbreken zijn bekend in al mijn vezels. De slingerende, op en neer gaande paadjes zijn de ideale locatie om het trailrun gedrag van deze schoen in kaart te brengen. De Ravenberg, Stollenberg en Boterberg maken direct duidelijk dat deze schoenen maar één ding willen: verschrikkelijk snel klimmen en dalen en dan het liefst over technisch lastige trails, ook wel logisch wanneer blijkt dat hayasa japans is voor Snelheid :)  De zool heeft op het eerste zicht een vrij oppervlakkig profiel, maar op wortelsecties, stenen en harde zandondergrond geeft de schoen ontzettend veel grip. De oppervlakkige nopjes zijn zeer goed geplaatst en het gevoel van controle is enorm. In scherpe bochten hoef ik nauwelijks vaart te minderen en na ruim anderhalf uur intensieve heuveltraining bewijzen de schoenen hun grip, stabiliteit en wendbaarheid wanneer ik door glooiende weilanden een achtervolgingwedstrijdje doe met een ieniemienie klein veldmuisje. Het muisje wint, maar het scheelde maar weinig :) Uitlopend voelen de schoenen alsof ik er al jaren op loop.

 

 

Tijdens de volgende testsessies wordt het eerste gevoel van een zeer lichte, soepel rond de voet zittende raceschoen steeds weer bevestigd. Deze schoenen willen alleen maar hard en hebben net als de tester een afkeer van asfalt. De weinige kilometers die ik ermee over asfalt heb gelopen maakten direct duidelijk dat de schoen een zeer klein verschil heeft tussen de voorvoet- en hielhoogte. Dit is even wennen voor iemand die anders gewend is maar voelt uiteindelijk zeer prettig. Off road heeft het veel voordelen. De schoen voelt op de trails alsof je danst op de voorvoet en wanneer je je weg zoekt tussen stenen en boomwortels is dit een groot pluspunt.

In de laatste week van het testen heb ik de schoenen en mezelf nog ultiem gepijnigd in een oude leemgroeve in Berg&Dal. Springen, landen, draaien en keren. Het filmmateriaal laat zien dat de schoen hier voor ontwikkeld is.

 

Na ruim vier weken testen is op te maken dat de schoen op vele verschillende ondergronden grip geeft, een zeer belangrijke eis voor een trailrunner. De zool geeft al wel snel wat slijtage aan de noppen te zien, maar dat kan ook eigenlijk niet anders: zacht rubber geeft grip maar slijt snel. De zool geeft genoeg demping maar is zeker geen extreem geveerd kussen. Met zowel de hiel als voorvoet voel je erg goed op wat voor ondergrond je staat. Je hebt veel contact met de grond zonder dat je je voeten pijnigd op keien of scherpe richels.

Het bovenwerk is erg soepel, oogt kwetsbaar maar is dat helemaal niet. De tenen zijn perfect beschermd dmv een stootrand en de, te lange, veters trekken de hele schoen als een nauw aansluitende “slof” aan om je voet. Door en op die slof zit dan een raster van verstevigde stroken die de schoen in voldoende maten van stevigheid voorziet. Rond de enkel sluit de schoen ook goed aan wat als voordeel heeft dat er weinig rotzooi in je schoen komt te zitten. De tong is op een zeer simpele maar uitermate doeltreffende manier vastgezet aan de binnenkant van de schoen dat hij nooit weg of scheefzakt zonder dat de schoen lastig aan te trekken is.

De 255 door mezelf gemeten grammen maken het een lichte schoen.

Al met al is mijn conclusie dat het The North Face gelukt is om een zeer goede lichte trailschoen op de markt te brengen. De schoen kan zich prima meten met bv een Speedcross van Salomon en zal zich perfect thuis voelen in de technische trailwedstrijden, maar ook tijdens lange tot zeer lange onverharde duurlopen. Als klein verbeterpuntje zou ik de veters wat korter maken en brengen mijn twee dochters naar voren dat de kleur blauw toch echt niet kan. Zij zien liever roze. Het enige echte en zeer zwaar wegende nadeel van deze schoenen is dus eigenlijk dat ik, een week voor de cretes de Spa, niet weet welke schoen ik aan moet doen: de Salomons of The North Face...

Berichttype: 

Reacties

We nodigen je uit je reactie te posten of vraag te stellen. Op die manier kunnen we als community elkaar inspireren en van elkaar leren. De redactie heeft het recht kwetsende of zuiver commercieel geladen boodschappen van het forum te verwijderen.

He Dunkerbeck! Duivelsche taferelen daar in het Nijmeegse. Laat je nog wat terrein heel voor de vreselijkste ultra van het Oosten die je gaat organiseren?

Sponsors

site: IanusWeb