MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Hulpmiddelen

Er is een lijst van hulpmiddelen die je bij Trailrunning kunt gebruiken. Bepaal aan de hand van jouw doel in hoeverre je dit nodig hebt! Als je zelfstandig de bergen ingaat is het noodzakelijk goed stil te staan bij je 'paklijst'. Loop je een georganiseerde Trail met veel verzorging of blijf je in het lagere terrein: don't overdo! Sommige lopers neigen ernaar meer tijd te investeren in het zoeken naar materiaal. Investeren in duurvermogen blijft het meest belangrijk om jezelf comfortabel te voelen en het lopen vol te houden. Onderstaand een aantal adviezen die je mee kunt nemen in je overweging.

Loopstokken
Voor hardlopers in de bergen een must-have. Zeker als je langere afstanden gaat lopen. Lees meer over het gebruik van stokken in het stuk 'hardlooppas of looppas'?  Van belang bij aanschaf van stokken: zijn ze tot klein formaat inschuifbaar? Het meerendeel van de stokken is in 3 stukken in elkaar te schuiven en kan daarmee zonder problemen achterop de rugzak (ingeschoven lengte 62 cm). Langere stokken zitten het vrij bewegen met je hoofd, armen of benen in de weg. Uitschuiven betekent de maat even opnieuw instellen, de centimeter indicatie op de stok zelf helpt erbij om dit op de juiste lengte te doen. Je kunt ook lengte variëren naar gelang de hellingsgraad.  Daarnaast is gewicht een belangrijke. Er zijn al stokken die per paar minder dan 200 gram wegen. Oriënteer je in Nederland op de merken Leki, Quechua (Decathlon), Black Diamond of Komperdell.


Lees meer over lopen met stokken en review Black Diamond Z Poles

 

Hoofdlamp
Bij lange tochten en tochten in de bergen is een hoofdlamp (en soms zelfs twee) oonontbeerlijk en daarmee ook vaak verplicht gesteld door de organisatie. Tijdens de extremere ultra's wordt er ook 's nachts doorgelopen. Daarnaast kan het weer in de bergen soms snel omslaan waarbij het zicht door mist of inval van de duisternis minimaal wordt. Dan biedt een hoofdlamp uitkomst. Hoofdlampen zijn er in vele prijsklasses. De goedkope hoofdlampen bieden doorgaans weinig. De lichtopbrenst is minimaal en de levensduur kort. Bij avontuurlijke tochten en wedstrijden is het een loopaccessoire waar je niet op moet willen bezuinigen.

     

Review Petzl Nao                                             Review Petzl RXP

 

GPS horloge
Een nice-to-have! Leuke dingen die je als Trailrunner met een GPS kunt doen: je routes online bijhouden - bekijken en delen. En ook routes van andere volgen, door deze op je horloge te plaatsen. Tijdens, maar ook na je route gelopen te hebben kun je bij het uitlezen van de GPS het hoogteprofiel en het aantal hoogtemeters te zien. Vaak brengt het je op ideeën om volgende keer de route nog weer anders aan te pakken. De Suunto Ambit is een model met uitgebreide ondersteuning voor Trailrunners. En heeft en actieve een inspirerende community aan Trailrunners via Movescount (voor iedereen toegankelijk). Wees je bewust van een praktisch nadeel van GPS gebruik: het bereik van satelieten valt soms weg, bijvoorbeeld onder de bladerbomen of in slecht weer. Vertrouw dus altijd ook op een kaart als hulpmiddel als het je gaat om navigeren. 


Suunto Ambit 3 - Sport

Tight
Onmisbaar om mee te nemen in je rugzak als je het hooggebergte ingaat! zie kleding

Armstukken
Elastische stukken die je arm bedekken van pols tot bovenarm. Makkelijk omhoog en naar beneden te schuiven als weeromstandigheden snel wisselen (bijv. door wolken voor de zon of wind) of je in een wedstrijd niet wilt stoppen. Aan je armen voel je al snel de kou, dit is een makkelijke oplossing die ook bij wegwedstrijden in Nederland gebruikt wordt. Armstukken zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Je kunt ze in fietswinkels kopen, maar ook in MudSweatTrails ontwerp. Deze zijn van dikkere kwaliteit. Optimaal geschikt voor herfst - winter - voorseizoen of bergtochten waar het kouder kan zijn.  

Armstukken

Cap
Een klep kan je beschermen tegen de zon, maar helpt ook voor beter zicht bij regen of (natte) sneeuw. Een dichte cap is wat groter om op te bergen. En onder een dichte cap kan de warmte via je hoofd nauwelijk weg. Een zonneklep is daarom beter om te gebruiken. Sunvisor: ook bruikbaar voor goed zicht in regen

EHBO Kit: het minimum aan spullen is een isolatiedeken, noodfluitje, sporttape en snelverband. Vergeet niet je mobiel op een makkelijk toegankelijke plek in je rugzak te stoppen. Het beste kun je deze in plastic (ziplock) zakje opbergen. Zie onderstaand meer uitleg over de items in de EHBO kit.

Isolatiedeken
Van belang als je de bergen ingaat. Onderkoeling kan ontstaan door snel omslaand weer (met soms zelfs sneeuw). Overhitting kan in de zomer in de bergen bij inspanning ook ontstaan. Een isolatiedeken heeft 2 kanten: een gouden en zilveren kleur. Ezelsbruggetje voor het gebruik: "gebruik goud bij koud". Als een loper dus onderkoelt is gebruik je de gouden kleur aan de buitenkant. Goud weerkaatst niet alle lichtstralen, maar bouwt wat warmte op. Dit komt ten goede aan het slachtoffer. Bij overhitting de zilveren kleur aan de buitenkant.Isolatiedeken: goud om warmte te creerenIsolatiedeken: zilveren buitenkant voor verkoeling

Fluitje
Een fluitje dient voor noodsignalen in de bergen. Onmisbaar dus als je de bergen ingaat want het weer, moeheid of een valpartij kunnen je 'overvallen'. Bij de betere rugzakken is een klein licht fluitje meegleverd.  

Tape
Voor het afplakken van een blaar, om je enkel te verstevigen na verstuiking, om je tenen te beschermen of als materiaal onverhoopt is gescheurd op kapot is gegaan. Gebruik 3 cm breed sporttape, dat je met de hand kan scheuren.

Sponsors

site: IanusWeb