MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Salomon Koning van Spanje zonnig trailfeest in Zuid-Limburg (RR)

0,0 millimeter regen, 1 goudkleurige vuurbal, 120 Limburgse vlaaien, 720 liter Erdinger Alkoholfrei en ruim 1500 stralende gezichten. Statistieken van een trailfeest dat zich afgelopen zondag voltrok in Gulpen. Parcoursbouwer Patrick Franken trakteerde de lopers op de drie afstanden op wat nieuwe paadjes in deze vierde editie van de Salomon Koning van Spanje.  De heerlijke weersomstandigheden maakten dat het start/finish dorp volliep met uitgelaten lopers die onder het genot van het welbekende finishbiertje en een stuk vlaai onderling verhaalden over hun eigen loopervaring. Doedelzakspeler Steve en huis-DJ Nick Thorn omlijsten de dag met hun muzikale inbreng. Veel trailers deden zich tegoed aan het ruime assortiment van Scarabee | Trailrunshop en X-Kross, die met scherpe aanbiedingen en ruime voorraden zorgden voor een aantrekkelijk aanbod. Aan het einde van de dag zegevierden Michel Verhaeghe en Heleen Plaatzer op de 34 km, het koningsnummer tijdens de Salomon Koning van Spanje.

Koningsnummer krijgt Franse koning

De lange trail kende vooraf met Freudenburg, Kamminga, Van Norden, Pleijte, Hemstede, Negerman en Verhaeghe een ongekend sterk startveld. Mannen die bij andere nationale wedstrijden vaak tekenen voor het goud zouden het tegen elkaar opnemen in deze wedstrijd. Van Norden en Pleijte van Team Salomon Nederland konden helaas niet starten, waardoor de strijd door de andere mannen werd uitgevochten.

De wedstrijd werd al vroeg hard gemaakt door Freudenburg die een voorsprong pakte van bijna 2 minuten na 14 kilometer. Vanaf dat punt slinkte de voorsprong van de Amerikaanse Nederlander en kwamen Kamminga en Verhaeghe dichterbij. Ook dit jaar had de wedstrijd te lijden onder een sabotage. Over een strook van 500 meter waren pijlen hardhandig verwijderd van de bomen. Ondanks een snel herstel van de alerte parcourswachten plukten met name Freudenburg en Kamminga de zure vruchten van deze sabotage. De voorhoede liep dicht op elkaar door het voorval. Uiteindelijk toonde de Fransman Michel Verhaeghe zich het sterkst in de finale. Hij werd eerste in een tijd van 2.29.01, gevolgd door Erik Negerman en uiteindelijk toch de sterk lopende Iwan Kamminga. Freudenburg, winnaar van de drie vorige edities, moest genoegen nemen met veel extra kilometers en een zevende plek.

Bij de dames moest de voorhoede het dit jaar stellen zonder Haans, Vranken en Bil. Toch hadden deze dames vermoedelijk weinig uit kunnen halen tegen een ontketende Heleen Plaatzer. De Nijmeegse Plaatzer, die in april nog haar pensioen als wegatlete bekend maakte, liep samen met de top 10 heren onbedreigd naar een overwinning bij de dames, Door het droge weer van de afgelopen weken lag het parcours er snel en niet te technisch bij. Hierdoor kon niet alleen Plaatzer maar ook May Kerstens excelleren bij haar traildebuut. De vijfvoudig Nederlandse kampioene duatlon was getipt door clubgenote Tineke van der Berg en toonde haar looptalent op de kleine paadjes. Het podium werd gecompleteerd door Lucie van Genugten.

Bij de 18 kilometer wonnen Ingrid Versteegh en Sander van den Hoogen. Bij de 10 km ging de winst naar de jeugdige Guido (1996) en de immer jeugdige Wilma van Onna. Hieronder een volledig overzicht van alle klassementen van de Salomon Koning van Spanje en de link naar de uitslagen.

Korte afstand (start-to-trail, 10 km)

Heren

Tijd

Dames

Tijd

1.Guido Klaassen

 38:47

1. Wilma van Onna

 43.52

2.Wim van Hameren

 41.41

2.Aniek Rooderkerken

 47.30

3.Bas Utens

 42.53

3.Ivonne van Hooren

 48.07

 

Midden afstand (mini-trail, 17 km)

Heren

Tijd

Dames

Tijd

1. Sander v/d Hoogen

 1.09.01

1.Ingrid Versteegh

 1.21.58

2. Imo Muller

1.10.27

2.Suzan Nieman

 1.22.03

3.Jean-Pierre Hoeboer

 1.10.47

3.Winnie Dankers

 1.23.13

 

Lange afstand (trail, 34 km)

Heren

Tijd

Dames

Tijd

1.Michel Verhaeghe

 2.29.01

1.Heleen Plaatzer

 2.38.30

2.Erik Negerman

 2.29.57

2.May Kerstens

 2.47.37

3. Iwan Kamminga

 2.31.45

3.Lucie van Genugten

 2.55.06

In voorgaande edities was het weer nogal eens een extra uitdaging geweest. De regen in de voorafgaande weken had gezorgd voor een spekglad parcours. Dat was dit jaar wel anders. Het hele weekend kon worden genoten van droog en heeriljk sportweer. Deze omstandigheden zorgden ook een voor een leuke sfeer voor, tijdens en na de wedstrijd. Onder het genot van een Erdinger Alkoholfrei biertje werd nagepraat over de schoonheid van het Limburgse land en de beleefde avonturen onderweg. Het enthousiasme onder de deelnemers was overweldigend. 

Ook deze editie had weer niet kunnen plaatsvinden zonder de 35 vrijwilligers die zich inzetten voor het loopgenot van de KvS-deelnemers. Namens de organisatie maken we een diepe buiging voor hun tomeloze en belangeloze inzet. Zij werden zondag beloond met vele dankbetuigingen van de lopers en lekker weer om buiten actief te zijn.

Partner Salomon wordt eveneens bedankt voor hun bijdrage en aanhoudende steun voor deze trailwedstrijd. Ook Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Gemeente Gulpen-Wittem zijn we erkentelijk voor het beschikbaar stellen van haar prachtige grondgebied. Daarnaast zorgden Scarabee | Trailrunshop, X-Kross, Erdinger Alkoholfrei, Bakker Hagedoorn en de weergoden voor de juiste ingredienten om het trailfeest compleet te maken.

Als MudSweatTrails kijken we nu al uit naar mei 2015, wanneer de Koning van Spanje haar eerste jubleum zal vieren. Dit jublieum zal groots gevierd worden….


Foto's en video's

- Een sfeerimpressie van MST-huisfotograaf ByRyan (via Facebook) 

- Sportograf: een Best-of... impressie en link naar alle persoonlijke racefoto's

- Artikel Limburgs Dagblad

- Blog Jeroen Vink 

- Blog Bert Ras (loopgroep Urk)

- Blog Esther Daris

- Blog Tiny Raijmakers (incl video)

- Blog Diana Smeets 

- Blog Leuke loopjes

- Blog op Trailrunning Oost Nederland

- Blog Jolanda van der Zwaag

- Blog Ralph Apeldoorn op DRR

- Blog Arne Coomans

- Foto's Gabrielle Hacking

- Foto's Yvonne Silverentand

- Foto's Marc van Liempt (Facebook)

- Foto's Per Janssen en tweede serie

- Foto's Karin Doorn

- YouTube video Jan Somers

- Reportage Televisie L1 

Berichttype: 

Reacties

We nodigen je uit je reactie te posten of vraag te stellen. Op die manier kunnen we als community elkaar inspireren en van elkaar leren. De redactie heeft het recht kwetsende of zuiver commercieel geladen boodschappen van het forum te verwijderen.

Het was weer een waar trailfeest vandaag! Ik heb genoten! Van het weer, het parkoers, de mensen, alles! Perfect geregeld en ons lekker laten afzien, volgend jaar weer!

Voor de geïnteresseerden mijn verslag van de trail;

http://naturailrunner.blogspot.nl/2014/05/verslag-koning-van-spanjetrail-34km.html

Dames en heren van de organisatie, vrijwilligeres en degenen die ik vergeet. Ik ben een beginnende trailloper, en heb dus volop genoten van de ambiance en het parcours. Gelukkig had ik geen last van de sabotage op de 34km, want 100m extra was me te veel geworden waarschijnlijk..  Ik ga volgend jaar zeker proberen er weer bij te zijn!

Sponsors

site: IanusWeb