MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Wannabe Montagnard in een vinexwijk

Mijn voorbereiding op mijn eerste hooggebergtetrail.

In de eerste dagen van het nieuwe jaar raak ik verwikkeld in een discussie op Facebook over het al dan niet meedoen aan de TDS deze zomer. Een aantal heren en dames zijn van plan om in te schrijven. Aan de ene kant raak ik hier direct erg enthousiast over, de passie van de anderen ontsteekt t alpenvuur in mij. De dromer in mij ziet zichzelf al glibberend en glijdend over zeiknatte alpenweiden omhoog kruipen en stuiterend via rotspaden naar beneden hobbelen.  Aan de andere kant zie ik deze race meer als een langere termijn doel. De realist in mij zegt dat ik nog eerst groter moet groeien voor dit soort alpengeweld voor ik zal starten in een zo grote race. Deze race staat nou juist op mijn “wishlist” om ooit te laten zien dat je als laaglander wel degelijk mee kunt doen om de knikkers, maar nog niet in 2013.  De vader in mij zegt me daarbij òf juist  in de eerste plaats ook nog eens dat net een week na de start van het nieuwe schooljaar de datum van deze race wel erg ongelukkig gekozen is.

 

Zoals al wel vaker gebleken was leest Gideon Zadoks verscholen in zijn Franse watermolen alles mee. Wederom geeft hij ongevraagd en ongezouten zijn mening over mijn argumenten in een persoonlijke mail. (Zonder dat we t ooit bespraken is deze “topatleet tegen wil en dank” mijn coach en vraagbaak op afstand) Zijn:”Ook leuk voor jou: La Montagnhard (dit jaar 108km & 8800mD+) Doe het nou maar gewoon, of ga met Michiel & mij mee naar Andorra. Groeien doe je het meest door dit soort dingen gewoon te doen.” maakte alle keuzes opeens heel makkelijk. Een trail in de bergen met meer dan 100 km en 8800 hm in de zomervakantie met een relatief klein deelnemersveld. Precies wat ik zocht. De naam is ook nog eens inspirerend: verwijzend naar de medogenloos harde bergen maar ook naar de echte bergbewoners oftewel “montagnards”. Binnen een week was ik ingeschreven.

 

Na het bepalen van het doel begint t invullen van de weg naar het doel. Bracht mijn coach en vraagbaak op afstand me op het spoor van mijn doel, mijn coach en kriticaster op afstand Mig helpt bij de eerste invulling ervan. Hij maakt me begin januari lekker voor een poging het zuidlimburgse Krijtlandpad samen met hem zo snel mogelijk te lopen. De datum van onze poging de 92 km in één keer te lopen valtl net nadat ik me heb ingeschreven voor de montagnhard en wordt direct mijn langste lange duurloop in het hele proces. Mijn twijfel of ik die afstand uberhaubt wel aankan wordt in één keer weggenomen. Na 12 uur lopen door een besneeuwd zuidlimburg voel ik me nog zo sterk dat een tweede ronde (in mijn dromen) niet onmogelijk is. Niets zo goed voor het zelfvertrouwen dan een half jaar voor dato al voelen dat het kan. De perfecte basis om er dus voor te gaan zorgen dat ik niet alleen kan finishen maar dat ik zo goed voorbereid aan de start sta dat ik ook nog kan gaan strijden voor een mooie klassering. Een paar weken later wordt t gevoel nogmaals bevestigd wanneer ik in mijn uppie twee dagen achtereen een technisch en zeer heuvelachtig gedeelte van de Rheinsteig loop onder Koblenz in Duitsland. Met een gemak waar ik zelf van sta te kijken loop ik twee dagen kilometer na kilometer weg en geniet van zon, sneeuw, regen en mist.

 

Geen twijfel dus over de afstand, maar de hoogtemeters is een heel ander verhaal. Ik ben zowel omhoog als naar beneden een redelijke loper en vind van mezelf dat zodra je omhoog moet wandelen omdat t te steil wordt om te rennen dat ik nog beter uit de verf kom. Maar poe hé: 8800 positieve hoogtemeters in 107km. De simpele rekensom dat je die hoogte overbrugt in de helft van t aantal kilometers, de andere helft daal je nl. leert dat het gemiddelde stijgingspercentage rond de 16,5% ligt. Omhoog is er helemaal niets te rennen. Nou prijs ik me altijd heel gelukkig met de heuvels van Nijmegen in mijn directe omgeving, maar een klein knagend onderbuik gevoel maakt zich van mij meester: hoe ga ik me hier specifiek op voorbereiden?

 

Halverwege februari geef ik samen met Gideon een clinic voor MST. Voor een groep atleten proberen wij inzichtelijk te maken wat er voor nodig is om de stap naar een ultratrail te maken. Eén van de programmaonderdelen is een vurig betoog van mijn kant over krachttraining. Al een aantal jaar integreer ik veel krachttraining in mijn trainingen. In mijn presentatie probeer ik iedereen aan de step-ups te krijgen omdat dit dé simulatie van een berg oplopen is. In mijn eigen voorbereiding op de Montagnhard en het ontbreken van bergen in Nederland intensiveer ik vanaf datzelfde moment mijn krachttrainingen en voeg daar vele “step-up” trainingen aan toe. Op een constructie van bierkratten, planken en tape sta ik soms meerder uren intervaltrainingen af te werken in onze keuken in een Nijmeegse vinexwijk. De eerste keer terwijl ik keek naar Kilian's “summits of my life”. De trainingen lijken oersaai maar met mijn doel helder voor ogen stoot ik keer op keer mijn kop net niet tegen het keukenplafond terwijl ik me in de Alpen waan en zodoende de tijd van mijn leven heb.

 

Als trainer ben ik groot voorstander van variatie. Géén training mag hetzelfde zijn! Maar deze variatie op hardlopen voelt zelfs voor mij erg groot. Enige twijfel is er wel of ik hier echt beter van ga klimmen. Groot is dan ook mijn opluchting wanneer ik tijdens de Trail de Vulcain al merk dat het klimmen erg goed gaat. Sommige van de vulkanen in deze race zijn zeer steil. Het omhoog stappen gaat makkelijk. Bevestiging is de beste reden om een ingeslagen weg te vervolgen. De step-up trainingen gaan door en regelmatig komt één van mijn dochters 's avonds naar beneden met de vraag of Scooter iets zachter mag.

 

Op de lange weg naar de Montagnhard heb ik nog één tussendoel: La Bouillonnante. Een ruim 50 km lange trail in Ardennen op de grens van Belgie en Frankrijk. De weken voor deze race zet ik mijn lange termijn doel uit mijn hoofd en focus me volledig op deze Ardennenrace. Naast alle nep-hoogtemeters werk ik kortstondig aan mijn snelheid in de heuvels van Nijmegen. Ik ga naar Bouillon om te winnen maar door een terugkerend persoonlijk vijandje genaamd Migraine lukt me dit niet. Wel kom ik ook hier sterker vandaan. De wetenschap dat ik een pittige Ardennentrail goed kan finishen met migraine geeft me t gevoel dat er wel heel wat mis moet gaan tijdens volgende races wil ik beginnen te denken aan stoppen.

 

Eind mei, zo'n zes weken voor de race, wil ik een keer veel hoogtemeters maken en dan niet in de keuken in die Nijmeegse vinexwijk... Op en neer naar de echte bergen is er gewoon niet bij. Speurend op de kaart van Duitsland kom ik tot de conclusie dat t Sauerland de dichtstbijzijnde plek vanuit Nederland is waar je echte hoogtemeters aan elkaar kunt rijgen. Eén berg springt er in het bijzonder uit. Vanaf de voet van de berg tot de top loopt een lange singletrack. 350 hoogtemeters in slingerende steile lijn omhoog en weer naar beneden. Op een woensdag rij ik voor vijfen weg van huis. Voor achten loop ik in de regen en mist het donkere bos in. Binnen twee en een half uur loop ik 4 keer op en neer naar boven. Bovenop komt de natte sneeuw horizontaal voorbij. Ijs en ijs koud stap ik in de auto en met draaiende motor, de verwarming op voluit en Mumford and Sons keihard uit de boxen trek ik, hevig klappertandend, droge kleren aan en stop wat eten in mijn mik. Een half uur later loop ik opnieuw de regen in. Nog ruim vier uur geniet ik van de mooiste paden, zie alle beesten die je in het Duiste wald verwacht en kom helemaal niemand tegen. Aan het einde van een lange dag rijd ik koud, doodop maar met een glimlach van oor tot oor weer terug naar Nijmegen. Ook de twijfel over of ik door kan gaan bij baggerweer kan ik wegstrepen.

Nu is het begin juli. Minder dan een week te gaan tot de Montagnhard. De hele maand juni heb ik al het gevoel dat ik er klaar voor ben. Elke training die ik uitvoer voelt als extra. Nog fitter dan dit kan niet, of toch? Als ik de Duivelsberg nog één keer op draaf dan... Nog sterker dan dit kan niet, of toch? Als ik nog één extra serie Deadlifts doe dan...

De laatse weken zijn de trainingen korter geworden, de intensiteit hoger. Taperen als een mountainbiker voelt nog altijd heel vertrouwd. Fysiek ben ik helemaal klaar voor mijn race.

De kaart met ingetekende route hangt al weken in de keuken. Elke dag loop ik in gedachte stukjes van de race. De kracht van verbeelding is groot. Wanneer ik in mijn gedachten door de bergen loop, loop ik altijd goed, maar wanneer ik al die hoge toppen zie, de smalle paadjes loodrecht tegen alle hoogtelijnen op zie kruipen lopen de rillingen soms ook over mijn rug... kan ik dit wel? Als ik dan terugdenk aan alles wat ik ervoor heb gedaan weet ik dat ik het kan. Zolang ik maar niet denk dat ik de echte Montagnards de les kan lezen. Tenslotte ben ik maar een laaglander uit een vinexwijk

 

 

 

Berichttype: 

Reacties

We nodigen je uit je reactie te posten of vraag te stellen. Op die manier kunnen we als community elkaar inspireren en van elkaar leren. De redactie heeft het recht kwetsende of zuiver commercieel geladen boodschappen van het forum te verwijderen.

heb er alle vertrouwen in td. die montaghard van jou is je vriend. zeg dat dertig keer hardop (waar niemand t hoort, want t is natuurlijk een beetje gek dat je openlijk in jezelf gaat zitten mompelen...).

relax. stay cool. dit gaat m worden. geen koppijn. geen blurmaag. lekker je ding doen. niet op 1 gaan lopen. in het begin. de montagnhard is jouw vriend! de mantaghard is jouw vriend! de montagnhard is jouw vriend!

Ik weet zekers dat het je gaat lukken er zijn al heel wat mindere goden geweest die tot grote prestaties gekomen zijn, misschien wel met iets minder ambitie. Ooit hoop ik ook eens zo,n wedstrijd te lopen maar zover ben ik nog niet

Succes met de Montagnhard!.
Heb je iets eigenlijk van een overzicht/beschrijving van de krachtoefeningen die jij doet? Ik werd tijdens, maar vooral door de spierpijn na de Zugspitze Supertrail, pijnlijk met de neus op de feiten gedrukt dat ik eigenlijk niet sterk genoeg was om vlot door te lopen in de bergen. Mentale kracht maakt veel goed, maar met wat 'Dunky-powerdrills'  hoop ik toch wat meer basis te krijgen. Ik denk dat dat overigens voor veel lezers geldt.

afbeelding van edboonders

Ik vind dat je er echt helemaal voor gaat. Maar je dochter heeft gelijk , als je scooter op heb staan dan moet echt de koptelefoon op. Hyper Hyper.Heel veel succes met de race. ps een trainings schema voor krachttraining, zou je die willen delen op Mud sweat? ( Beginners natuurlijk).

Heel veel succes daar!

En ook ik ben erg benieuwd naar welke oefeningen je gedaan hebt...

Heel veel succes op de 'harde bergen', ik heb alle vertrouwen in een goede afloop!

Hoi, ik zou zelf ook graag mijn Hm gaan trainen en ik ben ook heel erg benieuwd naar het step up en krachtschema, daarnaast zou ik ook wel graag willen weten om welke berg in Sauerland het gaat en of je er eventueel een gpx van hebt.

Vriendelijke groeten en veel succes,

 

Steve

afbeelding van Susan van Duijl

Hartstikke leuk om te lezen over je voorbereidingen Thomas! Heel veel succes daar en ik kijk al uit naar het race report (en ben zoals veel anderen benieuwd naar meer details over je krachtoefeningen, en een betere foto van je stellage in de keuken ;-) )

Hoop dat je van het duo Mig en Mig Raine alleen door de positieve stimulering van eerstgenoemde getroffen wordt. smiley

 

Peter

afbeelding van Pascalvannorden

GoGoGo...overtuigd dat je ons zaterdag flink gaat verrassen in de Alpen = "MountainDieselPowerMan"

Make progress, not excuses!

official louis vuitton

coach crossbody bags

popular sunglasses

hugo boss

michael kors australia

louis vuitton zippy wallet

gucci bags

coach outlet online

michael kors

trx workouts

burberry backpack

michael kors hamilton tote

oakley sunglasses

MCM Bags

nike free run

michael kors outlet

louis vuitton purses

burberry online

gucci purses

Nike Hyperdunk 2015

ugg uk

ugg boots

prada loafers

michael kors

louis vuitton handbags on sale

nike australia

Ralph Lauren

michael kors outlet

chanel australia

hermes uk

hermes handbags

oakley australia

chanel tote

ugg boots ireland

burberry handbag

christian louboutin shoes

trx

hermes outlet

Nike Kobe 9

Polo Ralph Lauren

burberry bags

mizuno shop

michael kors crossbody

louis vuitton travel bag

abercrombie australia

louis vuitton uk

gucci backpack

nike all

louis vuitton neverfull

louis vuitton artsy

birkin bag hermes

louis vuitton outlet

nike australia

black uggs

burberry outlet

christian louboutin online

longchamp bags

clk benz

chanel bags prices

nike air jordan

michael kors factory outlet

burberry purses

louis vuitton wallet for women

nike sweden

ugg boots

louboutin shoes

ray-ban sunglasses

coach online

louis vuitton bags

mcm tote bag

mcm tote

burberry outlet uk

louis vuitton bags

TRX Straps

ugg boots uk

Polo Ralph Lauren

michael kors outlet

michael kors outlet

gucci sunglasses for women

mcm rucksack

belstaff jacket

true religion uk

nike free run sko2

tiffany co

official coach

pirate system

louis vuitton neverfull mm

nike norway

prada-crossbody

coach outlet online

Ralph Lauren

christian louboutin shoes

prada purses

prada handbags

louis vuitotn speedy

Ralph Lauren Shirts

ugg australia

hermes birkin uk

burberry outlet

burberry australia

michael kors canada

Ralph Lauren Polo

paul smith uk

michael kors australia

christian louboutin shoes

timberland boots uk

louboutin heels

gucci handbags outlet

nike free danmark

asics shop

Coach outlet online

nike online

sheepskin boots

tiffany co

yeezy boost 350

mizuno shoes

prada clutch

christian louboutin shop

michael kors outlet store

ray-ban

coach outlet

ugg boots uk

hermes belt

oakley sunglasses

ugg boots

gucci luggage

nike shopping

christian louboutin shoes

louis vuitton bags

TRX Exercises

asics gel kayano

louis vuitton artsy

louis vuitton belts

trx for sale

Ralph Lauren UK

nike air max

gucci diaper bag

prada bags

nike shop us

chanel flap bag

jordan retro shoes

michael kors australia

gucci clutch

louis vuitton belt

louis vuitton outlet

louis vuitton australia

burberry wallet

Kate Spade Australia

michael kors purses

michael kors tote bags

michael kors bags on sale

Oakley Outlet

Mens Sunglasses

burberry belts

michael kors purses outlet

louis vuitton outlet online

louis vuitton shoulder bag

kate spade

salomon shoes

Salomon Shoes

coach outlet

Ralph Lauren UK

air jordan nike

Michael Kors Outlet

free shoes

louis vuitton monogram

nike jordan shoes

louis vuitton

ralph lauren polo

chanel bags outlet

nike air

longchamp bag

michael kors hobo bag

louis vuitton online

burberry britain

true religion uk

prada tote

asics shoes

Cheap Ray Ban

michael kors satchel

mcm duffle bag

ugg boots

burberry

titan watches

Burberry Outlet

free nike

gucci online outlet

prada outlet

Prada Outlet

MCM Bags

France Favourites

christian louboutin shoes

louis vuitton damier

nike shoes

outlet michael kors

MCM Outlet

nike jordan

louis vuitton outlet

prada crossbody bags

louis vuitton uk

burberry bags on sale

true religion jeans

louis vuitton tote bag

mcm purses

trx straps

ugg boots

jimmy choo australia

jordan retro

mizuno wave

TRX Bands

michael kors canada

louis vuitotn speedy

ugg australia

coach bags on sale

nike run

abercrombie fitch nederland

michael kors tote

kate spade uk

coach purses on sale

michael kors outlet

louis vuitton messenger bag

TRX Workouts

louis vuitton bags

louis vuitton alma bag

burberry uk

burberry

coach carter

basketball shoes

led lights

louis vuitton diaper bag

change points uk

ray-ban sunglasses

asics shoe

ugg boots

balenciag bag

Longchamp Outlet

abercrombie fitch france

Gucci Outlet

louis vuitton uk

cheap michael kors purses

Ray Ban Outlet

gucci handbags

burberry outlet online

asics running shoes

official abercrombie

hermes outlet

longchamp le pliage medium

Burberry bags

gucci online

cheap gucci belts

Michael Kors Outlet

sunglasses on sale

abssice 360

nike air shoes

coach australia

louis vuitotn speedy

trx exercise

hermes purses

Lebron 13

abercrombie milano

market 365

mcm clutch

ray-ban sunglasses

Burberry online

Burberry outlet online

MCM Backpack

Hermes Outlet

louis vuitton bags

hermes outlet

longchamp tote

louis vuitton outlet

mcm bags

louis vuitton uk

coach outlet store

louis vuitton factory outlet

TRX Training

louis vuitton outlet

cheap michael kors handbags

christian louboutin online

louis vuitton australia

nike danmark

cheap louis vuitton purses

abercrombie india

longchamp sale

prada belts

louis vuitton perfect

burberry london

ugg boots for women

coach australia

michael kors black handbags

michael kors handbags on sale

hugo boss uk

christian louboutin shop

louis vuitton australia

coach sunglasses

Michael Kors Watches

hermes bag

coach outlet store

ray-ban sunglasses

nike show

10 dollars

ugg boots

prada handbags

prada handbags sale

fendi outlet

prada messenger bag

canada goose outlet

christian louboutin shoes

oakley sunglasses

mcm backpack

primark online uk

louis vuitton duffle bag

TRX Workout

longchamp le pliage large tote

KD 8 shoes

Chanel Outlet

nike shoes

mcm bag

nike air

kate spade uk

louis vuitton australia

adidas super star

nike australia

louboutin shoes

fendi outlet

hermes birkin price

ugg boots

air jordan shoes

air jordan retro

hugo boss uk

nike year

michael kors black purse

louis vuitton watllets

louis vuitton shoes men

longchamp backpack

nike air jordan

Kate Spade Australia

gucci online

Ralph Lauren Polo

louis vuitton eva clutch

mcm handbags

michael kors clutch

burberry australia

Sponsors

site: IanusWeb