MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Alles Müller(thal) oder was?

Het eerste weekend van september stond al een tijdje geblokt in de agenda. We zouden op zoek gaan naar een voor ons nieuw trailgebied. Diverse gebieden passeerden de revue zoals Ierland en nieuwe regio's in Italië maar werden om verschillende redenen weer van de lijst afgevoerd. UIteindelijk viel de keuze op Luxemburg, het Müllerthal om precies the zijn. We hebben het plan opgevat om de Müllerthal-trail te gaan lopen. Een route van in totaal 110 kilometers door het prachtige landschap van het zogenaamde Klein-Zwitserland. De route is verdeeld in 3 lussen van respectievelijk 40, 33 en 37 kilometer. We hebben gepland om deze 3 dan ook te verdelen over 3 dagen.

Een van de bijkomende voordelen van Luxemburg is dat het vrij makkelijk aan te reizen is per auto. Vanuit onze standplaatsen (Arnhem en omgeving) is het krap 3,5 uur rijden. We vertrekken vroeg in de ochtend en zijn halverwege de ochtend al op de plaats van bestemming, het centraal gelegen dorpje Berdorf. De weg van Echternach daar Berdorf stemt ons hoopvol. De weg slingert tussen huizenhoge rotsblokken en prachtige diepe dalen door.

Nadat we hebben ingechecked in ons hotel gaan we langs het ‘Syndicat d’initiative’. Daar kopen we een kaart van de route en krijgen nog wat aanvullende informatie over de regio. We vragen de (Nederlandse) VVV-medewerker of er veel hardlopers komen voor deze route. De medewerker vraagt of we echt van plan zijn om de route te gaan ‘joggen’. De route is immers ook erg mooi om te doen op de fiets. Hij heeft nog niet eerder klanten gehad die de trail wilden gaan hardlopen.

Even later parkeren we de auto bij de Séi, het meertje bij Echternach. De eerste kilometers beloven veel goeds, het mooie pad stijgt in zo’n 3 kilometer ruim 400 meter over natuurlijke paden.

Een paar uren later besluiten we echter vanuit Steinheim voor de laatste kilometers de bus terug naar Echternach te nemen. We hebben dan zo’n 28 kilometer gelopen. Het is niet vanwege het slechte weer dat we deze stap nemen, daardoor laten we ons immers normaal ook niet tegenhouden. De goed bewegwijzerde Mullerthal-trail heeft ons niet gebracht wat we ervan verwacht hadden. We hebben grotendeels op asfalt gelopen, vaak zelfs op of parallel aan een grote weg. Een campingeigenaar in Rosport vertelt ons dat de Müllerthal-trail vooral een route is voor fietsers en mensen met kinderwagens. Niet bepaald waar we voor kwamen natuurlijk.

De volgende dag besluiten we dan ook om ons eigen plan te trekken. We gebruiken de kaart met de Müllerthal-route wel als leidraad en volgen niet de dikgedrukte route maar pakken kleinere paadjes die ook op de kaart aangegeven staan. Binnenin de ring die route 2 vormt zoeken we de single-tracks. Route 2 staat te boek als de mooiste en meest avontuurlijke route van de 3. We kunnen gewoon vanuit onze startplaats Berdorf vertrekken en komen na een paar wat vlakkere maar wel groene kilometers in het rotsgebied dat we al vanuit de auto kennen. Het blijkt een goede keuze geweest te zijn. De zon is letterlijk en figuurlijk weer gaan schijnen! Dít is de speeltuin die we  gehoopt hadden te vinden. Veel hoogteverschillen, prachtige singletracks, grotten en her en der grote rotsen tot wel zo’n 30 meter hoog. Onze lol kan werkelijk niet op.

Omdat we vooral aan het spelen zijn lopen we welliswaar niet heel veel kilometers, toch hebben we een erg leuke dag met een technisch uitdagend parcours. Zo dicht bij huis hebben we nog niet eerder zo veel uitdagende klimmetjes en afdalingen gezien. Hier en daar doet het iets denken aan de N70 bij Nijmegen of de stuwwal bij Doorwerth. Het gebied is echter groter en de beklimmingen zijn langer.

Na een uurtje door de kern van dit gebied te hebben gedwaald komen we bij een aantal grote rotsblokken van een meter of 25-30 hoog. Het pad loopt dwars tussen de rotsen door over een zeer nauw paadje. Als we iets minder afgetraind waren was het nog maar de vraag geweest of we hier door hadden gepast. Met een grote trekkingrugzak zou je hier werkelijk niet door heen kunnen. Nog een paar minuten later komen we nog eens bij een dergelijke constructie. Deze rotsblokken staan zo dicht op elkaar dat er geen daglicht meer komt. Hebben we soms het juiste pad gemist? Op de tast vinden we de weg en even later zien we het zonnetje gelukkig weer schijnen. De weg voert ons verder langs mooie dalen met uitzicht over de rivier de Sauer. In Bollendorf, aan de andere kant van de Sauer en dus net over de Duitse grens drinken we een kopje koffie en eten we even wat. We badderen nog wat in het frisse water van de Sauer en vangen zowaar een vrij grote rivierkreeft. Op de terugweg komen we langs dé klimspot van de regio ( Wel een vergunning kopen! Zonder vergunning maak je kans op €400,- boete) en de leukste camping van Berdorf. Rond lunchtijd zijn we weer terug in het hotel.

Op dag 3 volgen we een andere route. Gistermiddag hebben we bij de vvv een uitgebreidere wandelkaart gekocht. Hierop staan ook kleinere wandelroutes in de omgeving. We besluiten het Fred Welterpad te nemen. Een route van 23 kilometer die door het rotsachtige landschap van Consdorf en Berdorf loopt. Een mooie route die grotendeels de beddingen van wat riviertjes volgt. Dit pad laat een dwarsdoorsnede van het Luxemburgse landschap zien. Rotsen, bospaden, rivierbeddingen en glooiende weilanden. Deze route is niet de spectaculairste, maar wel de snelste die we hebben gelopen. Deze laatste route bood uiteindelijk de beste combinatie tussen plezier, natuurbeleving, snelheid en kilometers. Onderweg zagen we nog een hongerige vos.

Samenvatting

Verwacht niet teveel van de Müllerthal trail. Deze voert grotendeels over verharde wegen en bebouwde kom. Koop je een goede wandelkaart en kies je daarop zelf leukere kleinere routes? Dan biedt het Müllertal prachtige trailmogelijkheden. Het gebied is erg afwisselend en je kunt redelijk wat hoogtemeters pakken (500 tot 600 D+ in 20 km is ook zonder herhalingen goed haalbaar). Er zijn veel goed bewegwijzerde routes die je zelf eventueel aan elkaar kunt knopen. Berdorf ligt midden in het meest uitdagende deel van het Müllertal en is een prima uitvalsbasis om de omgeving te verkennen.

Overnachten

Luxemburg beleefde in de jaren 70 en 80 haar toeristische hoogtepunt. De vele hotelletjes stammen dan ook uit die tijd en zijn dus behoorlijk gedateerd. Het is nu beduidend minder druk waardoor de prijzen heel redelijk zijn. Wij betaalden ongeveer €45,- per persoon per nacht inclusief ontbijt.
Camping Martbusch biedt zogenaamde pods, kleine houten ‘tenten’ met een basic inrichting. Deze 5 persoons huisjes huur je voor ongeveer €50,- per nacht.

Eten

In de omgeving zijn voldoende eetgelegenheden al is buiten het seizoen doordeweeks lang niet alles open. Tip van de locals: ‘probeer het bij de campings, die zijn vaak wel open.’ In een grotere plaats als Echternach zijn met name ’s avonds meer dan voldoende mogelijkheden.

Uitgaan

Je komt natuurlijk voor het lopen, maar ’s avonds een biertje is voor sommigen wel een welkome afwisseling. In Echternach zijn wel een aantal leuke kroegjes. Wil je een wat gezelliger en uitgebreider uitgaansleven, dan ga je, net als de lokale bevolking, naar Trier, de oudste stad van Duitsland.

Berichttype: 

Reacties

We nodigen je uit je reactie te posten of vraag te stellen. Op die manier kunnen we als community elkaar inspireren en van elkaar leren. De redactie heeft het recht kwetsende of zuiver commercieel geladen boodschappen van het forum te verwijderen.

Leuk verslag Hans! Ik had die vos graag gezien, mooie beesten.

afbeelding van Hans Jurriaans

De ultratrail door het Mullerthal, die voor 22 september op de kalender staat is dus helemaal geen trail? Op de site van de organisatie staat het volgende: The trail crosses the whole Mullerthal via the routes 1-3 of the "Mëllerdall Trail". De routes 1 t/m 3 zijn geasfalteerde paden blijkt uit dit artikel. Ik zou dat een flinke tegenvaller vinden als deelnemer. Of zie ik dat nou allemaal verkeerd?

Hoi Hans,

Misschien klinkt onze teleurstelling over route 1 iets te zwaar door in dit artikel. Over de eerste 40 kilometer waren we niet zo te spreken. Dat heeft natuurlijk ook met verwachtingen te maken. Als wij het woord Trail horen passen daar duizenden beelden en gevoelens bij. Die werden daar niet waargemaakt. Ook in route 1 zaten wel mooie stukken maar het was overwegend brede paden en geasfalteerde wegen. Ik denk dat dit minder geldt voor route 2 en 3 maar dat hebben wij niet meer afgewacht. Het asfalt werd niet geschuwd en dat doen wij wel. Ik kan me wel voorstellen dat voor een ultra dit minder bezwaarlijk is. De paden zijn breed en goed voorspelbaar, ook als het wat donkerder is. Laat je niet teveel afschrikken, we zijn ook benieuwd naar jouw ervaringen.

@ Hans.
Bij de ultratrail door het Mullerthal volgende week is er sprake van veel km's en relatief weinig hoogtemeters. Dat komt mij vreemd voor in een gebied waar het niet moeilijk is om wat hoogtemeters te verzamelen. Het gebied heet 'Klein zwitserland', en al zijn de bergen er geen tweeduizend meter hoog, het is toch wat heuvelachtiger dan de Bollenstreek.
Ik denk niet dat de Luxemburgers er een geheel geasfalteerde trail van kunnen maken. Maar het is goed mogelijk dat je van de 100 k een km of 30 verhard loopt, dat valt binnen de moderne afspraken over wat een ultratrail mag heten. Over een paar weken wordt de Grand trail du Nord gelopen. Ook daar moet de loper zijn ziel harden om 40-50 km asfalt mee te pikken, ook die vallen binnen de max-30%-hard regel. Tisjammer, maar waar. Ach en het is misschien ook wel weer es wat nieuws, om een stuk over het asfalt te lopen. Daar heb ík niet zoveel ervaring mee....

Kort maar krachtig
Voor een leuke pittige trail training kan je het beste dus in "De Speeltuin" blijven

Hans,
Ik heb de kaart er nog even bij gepakt. In mij beleving pakten we op route 1 zo'n 60% verharde wegen en paden. Wanneer ik naar de kaart kijk lijkt route 2 zo'n 30% asfalt te volgen. Vervolgens bestaat route 3 weer uit 40-50% onverharde paden en single-tracks. Per saldo zal dus zo'n 45-50% van de hele route onverhard zijn. Nogmaals: we hebben niet afgewacht tot we het met eigen ogen zouden zien, ik baseer me hierbij puur op het uiterlijk van de paden op de kaart. 
 

afbeelding van Hans Jurriaans

Nou als jullie, Hans, Marc en Jeroen, de bus nemen dan vind ik dat veelzeggend, hoor. Ik durf te wedden dat als jullie, bij wijze van spreken, tot je nek door de modder gaan jullie gewoon doorlopen. Voor een trail met bijna 50%  asfalt rijd je niet helemaal naar Luxemburg en ik snap dus goed dat jullie je eigen pad gekozen hebben. Als ik naar de website (http://www.ultratrail.lu/Run.html) van de organisatie kijk haal ik daar eigenlijk niets over de ondergrond uit en het woord trail in de naam wekt bij mij het idee dat toch minstens 90% onverhard is. Zou je je dus voor € 60 inschrijven, hotelletje boeken, paar honderd kilometer rijden en dan mag je ruim 50 km over asfalt lopencrying! Daar wil ik nou juist van af! Het is dus nog een hele kunst om "tussen de regels door" de juiste informatie van een website te halen, een ervaren rot als mig valt meteen al het beperkte aantal hoogtemeters op voor deze regio. Gelukkig heeft de toestand van mijn benen (varieërend van brandhout tot natte krant) van de afgelopen weken een inschrijving voor deze "trail" voorkomensmiley.

Mooi verslag en ik zal er zeker op anticiperen, bedankt! Ik begrijp dat jullie loop 1 grotendeels hebben gelopen en bij de loops 2 en 3 alternatieve paden hebben gezocht. De stelligheid die hier wordt ingenomen kan ik dus niet erg plaatsen, maar ik beloof jullie verslag te doen. Ik loop heel erg graag in de natuur, maar tijdens een wedstrijd sta ik in een andere stand. Ik maak me dus niet al te druk over 30 of 50% asfalt. En ga het als jullie het goedvinden dus ook niet al te nauwkeurig bijhouden. Maar jullie horen van me.
Peter.

Klasse Peter, we zijn erg benieuwd! In elk geval succes daar.

afbeelding van TAR9CH8NL37

Mooi trailgebied. Luc Krotwaar kwam er ook vaak. Mocht in 2009 meelopen; http://sprengenbergrunner66.blogspot.nl/2012/03/trainingskamp-luxemburg-beaufort-10-tm.html

Ik heb afgelopen vakantie een deel van deze 'trail' route gelopen. Nabij de camping in Nommern waar we stonden start de ExtraTour A van deze trail. Deze route heeft een afstand van 22km, waarvan inderdaad het nodige aantal km's asfalt. Echter ook een mooi deel echte trail route. Ik schat ongeveer zo half-om-half. De route was echter wel dusdanig dat er de nodige uitdagingen in zaten zoals ook beschreven. Hoogtemeters zitten er voldoende in. Volgens mijn Garmin een 600. Toch mooi. http://connect.garmin.com/activity/208837055
Mooier, technischer en uitdagender vond ik een korte 'wandeltocht' nabij de camping. http://connect.garmin.com/activity/208836951 echt wel een uitdaging om op tempo te lopen.
De MTB routes boden wat dat betreft meer uitdaging in de omgeving. Deze waren pittig te noemen. Echter geen single track met uitdaging voor de lopen. Wel alles off-road. http://connect.garmin.com/activity/208837009 bijna 600hm. 
Voor de hoogtemeters kun je in gebied prima lopen.

Ik heb gisteren de Mullerthal (of Mellerdall) ultratrail gelopen. In deze wedstrijd worden de 3 routes gelopen vanaf Echternach in de volgorde; 2 boven/ 1 linksom/ 2 onder/ 1 rechtsom. Na route 2 onder kom je dus weer in Echternach en heb je er op dat moment 73k opzitten; waarvan zeker 95 procent onverhard en pittig tot zeer pittig. In absolute zin is het aantal hoogtemeters beperkt in relatie tot de afstand. Maar de manier waarop deze hoogtemeters gemaakt moesten worden - een voortdurend zigzaggen in verticaal profiel - maakt de wedstrijd absoluut trailwaardig. We zaten onderweg een beetje te grappen over die opmerking over kinderwagens; no way dat je hier met een kinderwagen uit de voeten kunt. Ja; naar beneden zal wel gaan - en waarschijnlijk is je kind eerder beneden dan de wagen. De route 1, die in de wedstrijd als laatste wordt gelopen bevat inderdaad veel asfalt, maar juist het stuk dat jullie hebben overgeslagen was onverhard en pittig.
Peter Kuiper

Hoi Peter,

achteraf kun je zeggen dat we te snel hebben geoordeeld op basis van route 1. De schoonheid die we later dat weekend hebben gezien hadden we mogelijk ook gehad als we route 2 en 3 hadden gevolgd. Die helderheid heb jij nu toegevoegd met het lopen van die routes. Blijft mijn advies staan voor mensen die een weekend willen gaan trainen/trailen in het Mellerdal, dat ze met een gerust hart een grote onverharde bocht om route 1 mogen lopen. 

Bedankt. Het is een wijze les en samen maken we nuttige informatie voor de trailrunner op zoek naar een mooie regio om te trainen.

 2 boven/ 3 linksom/ 2 onder/ 1 rechtsom.

Als je om te trainen afreist naar Luxemburg, kun je route 1 het beste negeren en zelf wat verzinnen. Is ook beter voor de zolen van je trailschoenen. De karakteristieke schoonheid van het landschap vind je in de routes 2 en 3. Als je die 2 intensief hebt afgeraffeld en je hebt  nog ambities hebt om zelf nog iets altenatiefs te bedenken, dan ben je een hele goeie. Bij mij is de pijp dan aardig leeg.

Sponsors

site: IanusWeb