MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Nathan VaporWrap...wear and play?

Nadat ik in maart net een flinke bom duiten had uitgegeven aan een toch wel prijzige rugzak die ik nodig achtte voor mijn Montagnhard afgelopen juli was ik niet zo blij toen ik begin juni van de heren van MudSweatTrails een Nathan VaporWrap te testen kreeg. Binnen drie minuten rondhobbelen was namelijk al wel duidelijk dat niet meer stellig vast stond dat de eerder aangeschafte rugzak mee ging naar de Alpen. En zo vlak voor een grote race zat ik helemaal niet te wachten op dit soort onverwachte wendingen...

De VaporWrap valt net als de Salomon Skin S-Lab 12 en de Ultimate direction “Scott jurek” in de catagorie “racevesten met behoorlijke inhoud”. Oftewel je trekt ze aan als een soort bodywarmer, Er zijn dus geen schouderbanden in lengte te verstellen en met de juist gekozen maat is dit ook helemaal niet nodig. De schouderbanden bestaan bij alle genoemde modellen uit een vrij brede band waarop meerdere handig geplaatste vakjes, zakken en tassen zitten. Alledrie hebben in ieder geval aan de voorkant twee grote zakken waarin twee bidons kunnen.

Voor wat de VaporWrap betreft heeft deze verder op de voorbanden één zeer elastische hoes voorzien van rits waar ik met gemak vijf energierepen in kwijt kan en er, veel belangrijker, al hobbelend makkelijk bij kan. Op de andere voorband zit een hoesje die dmv klitteband muurvast zit maar er makkelijk af kan voor bijvoorbeeld een kleine camera of mobiele telefoon.

Op de flanken zit aan beide zijden een, met mobiele ellebogen en schouders, makkelijk toegankelijk vak voor armstukken, buffen. Gelletjes, zonnebrillen, hoofdlampen, tallismannen/vrouwen en wat niet meer.

De eigenlijke rugzak is voorzien van een twee liter waterzak. Twee liter????!! hoor ik de grammenzifters denken! Jazeker: twee liter. Het mooie aan twee liter is dat er geen twee liter in hoeft, maar t wel kan. Deze zak wordt op zijn plaats gehouden door een van dun isolatiematriaal voorziene hoes waarmee hij vrij makkelijk in de rugzak te vrotten is. De geheel waterzak wordt vervolgens door banden strakgetrokken tegen het lichaam. Het zou klotsen tegen moeten gaan.

Naast de waterzak is er achter twee verschillende ritsen nog een heleboel ruimte voor alle andere spullen die je zoal meeneemt onderweg. Het geheel komt in het begin nogal klein over maar door de supersterke en superelastische stof kun je blijven proppen en proppen. Positief gevolg is direct dat alles stevig bij elkaar zit en niet gaat schudden en huppelen.

Verder zitten er op allerlei strategisch bedachte plaatsen lussen en elastieken om van alles en nog wat vast te maken.

Tot zover de theorie, nu de prakrijk.

Met de schaar in mijn handen ga ik al die strategisch geplaatste elastieken te lijf. Mijn uitgangspunt bij een ultra-trail is dat je alleen maar vooruitkomt als je loopt. Stilstaan moet je dus tot een minimum beperken. Hoemeer spullen je direct onder handbereik hebt zitten hoe meer je kunt pakken, opdrinken, wegslurpen, aandoen, uitdoen en bekijken terwijl je loopt. (het kleine doch irritante gevaar dat je bijvoorbeeld je enkels breekt bij deze acties neem ik voor lief)

Elastieken die ver weg gestopt op je rug bungelen snap ik dus niet. Deze verhang ik altijd naar de voorkant van mijn rugzak zodat ik stokken etc daar vast kan maken. Bijkomend voordeel is dat er vaak al genoeg gewicht op je rug zit en er op deze manier een mooie evenwichtige verdeling ontstaat.

Na het nodige knip en plakwerk is de rugzak klaar voor de eerste testloop. Omdat het al kortdag voor mijn eigen hoofdrace van het seizoen zit pak ik de VaporWrap helemaal vol met alles wat nodig is tijdens mijn Alpentocht. Met gemak kan ik alles kwijt en zonder ongemak loop ik uur na uur met de 4 a 5 kg verdeeld over rug, flanken en borst.

Het draagcomfort van dit racevest is super, nergens schuurt of drukt het. Tijdens het lopen valt op dat de posities van de borstzakken kloppen. De keus om dit vest mee te nemen is snel gemaakt en de weken daarna finetune ik de posities van alle elastieken en pas hier en daar nog wat aan met naald en draad en schaar, maar dit zijn kleinigheden.

Al met al een racevest wat zich prima kan meten met bovengenoemde vesten. En op een aantal punten positief afwijkt van de concurrenten.

Minpunt is dat de borstzakken welliswaar bidons kunnen bevatten maar best iets hoger zouden mogen zijn. Hoe meer je er in weg kunt proppen hoe beter. Het marathoner racevest van camelbak is daar een mooi voorbeeld van. Ook hadden er, zeker gezien de prijs, best eigen bidons meegeleverd kunnen worden.

Ander punt van verbetering is de eerder genoemde positie van lussen en elastieken al is dit ook heel persoonlijk.

Een laatste puntje van kritiek is de niet afkoppelbare drinkslang. Zeker wanneer je de slang onderuit de rugzak laat komen is het omwisselen een tijdrovende bezigheid.

Grote voordeel is het draagcomfort, de 2 liter drinkzak, de vele toegankelijke vakken en zakken en de zeer elastische maar supersterke stof die maakt dat er in dit kleinogende rugzakje heel veel kan worden meegenomen.

De adviesverkoopprijs is 169,95

Waar kun je dit kleinood kunt kopen? Goede vraag, dat wordt heel erg goed geheim gehouden...na enig speurwerk kwam ik op de site van Outdoordacht. Hier staat een dealer locator op de site. Wel even specifiek aangeven dat het je om sportproducten te doen is. Succes!

 

 

Berichttype: 

Sponsors

site: IanusWeb