MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Patagonia roots en product review

In Outdoorland is het merk Patagonia zeker niet onbekend, en bij Patagonia & trail denken we natuurlijk aan Krissy Moehl en haar indrukwekkende palmares. De boeiende geschiedenis van het merk Patagonia las ik ooit eens als boek, en dit voorjaar teste ik een aantal trail producten...

 

Let my people go surfing!

Yvon Chouinard begon al ruim 40 jaar geleden met Patagonia. Buitensport was toen nog een vrijwel onbekend begrip. Degelijke kleding en ook klimmers hardware. Ambachtelijk gemaakte spullen in een eigen Californische werkplaats. Deze tak van het bedrijf is later groot geworden als Black Diamond.

Outdoor bestond voor hem in eerste instantie uit bergsport, vliegvissen en surfen. Later kwam daar ook trailrunning bij.

Yvon Chouinard was niet zomaar een ondernemer, maar de voorganger in eerlijk geproduceerde

 materialen, een sociale en vrije arbeids omgeving, oprichter van vele natuur reservaten en grondlegger van het 1% for the planet waarbij 1% van de bedrijfsomzet wordt gebruikt voor natuurbescherming.

Hij schrijft over de geschiedenis van Patagonia een levendig boek ’Let my people go surfing’ (het eerste bedrijfskundige boek dat ik met veel plezier en interesse heb uitgelezen).

 

 

Trail

Naast schoenen (review volgt nog) maakt Patagonia ook trail kleding. Het motto lijkt hierbij te zijn ‘simpel maar doeltreffend’ Dat spreekt me wel aan! Geen modieuze fratsen, het materiaal kan lang mee dus de looks moeten dat ook kunnen.

Ik teste het traverse jacket en de strider short.

 

Patagonia Traverse Jacket

Het traverse jacket is een shoftshell jack. Oftewel een vrijwel winddicht jack dat goed ademt en wat prima tegen een bui kan. Het soort van jack dat in de driekwart van de natte winderige trainingen voldoet. Het ademend vermogen is aanzienlijk hoger dan van een goretex jas maar het is dan ook geen volwaardige regenjas. Dit natte en winderige voorjaar de ideale jas; ik heb m’n goretex nog slechts 1x gebruikt.

Het jack is gemaakt van stretch materiaal in rood of blauw. Geen capuchon maar wel een gevoerd kraagje. Twee grote zakken met rits voorop en een elastiek om de onderzijde strak dicht te trekken. Een bescheiden patagonia logo op de achterkant. Simpel maar zeer doeltreffend.

Gewicht 270 gram. Prijs 110 – 120 euro.

De maatvoering is Amerikaans dat wil zeggen dat ze erg groot vallen .

Mijn oordeel : Het feit dat ik in nog maar zelden de deur uit ga zonder zegt genoeg lijkt me!

Een ideaal jack met 1 of 2 t-shirts eronder.

 

Patagonia Strider Shorts

Hoeveel kun je vertellen over een simpele running short als er al bijna een dozijn in je kast ligt ?  Om eerlijk te zijn de Strider short lijkt op veel van m’n andere shorts ; zwart, kunstvezel en binnenbroek.  Toch is hij snel m’n favoriet geworden.

-Drie zakken, één met rits achterop voor sleutels en 2 zijzakjes waar je wat eten, wc-papier of kaart kan wegstoppen. (Voor de jongeren onder ons; een kaart is de papieren voorloper van een GPS). In een running short kunnen mij niet genoeg zakken zitten. Ideaal dus.

-Een binnenbroek die goed zit (niet te ruim) en ook na 35 km niet schuurt. Dat heb ik nog niet eerder meegemaakt en is wel heel plezierig.

-Materiaal  heel snel drogend kunstvezel.

-Een zacht gevoerde heupband

-Gewicht110 gram. Prijs 30-40 euro.

Mijn oordeel : M’n favoriete short! Ik kan me voorstellen dat het ritsje van de zak achterop niet altijd een goede combinatie is met sommige bidongordels. Maar één handheld bidon en wat trailvoer in de zakken moet genoeg zijn voor een behoorlijk lange duurloop.

Meer info over hun bedrijfs filosofie en hun artikelen op  http://www.patagonia.com/eu/enNL/home

Berichttype: 

Sponsors

site: IanusWeb