MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Test: Patagonia Forerunner Evo

Het boeiende bedrijf Patagonia staat niet bekend als een grote schoenfabrikant.

Toch maken ze meerdere soorten trail schoenen. Voor MST onderwierp ik  Patagonia’s  Men  Forerunner Evo trail schoenen aan een test.

 

Patagonia heeft meerdere trailrunning schoenen in hun collectie. De Evermore, de Tsali, de Gamut en de Forerunner, die ik aan de nodige  test loopjes onderwierp.

Alle Patagonia trailrun zijn verassend licht en hebben een bescheiden heeldrop. Interresant dus voor degenen die overstappen naar minimalistise schoenen. Uiteraard is er, overeenkomstig met de bedrijfsfilosofie, recycled materiaal in verwerkt.

Patagonia’s Men Forerunner Evo

Qua design lijkt de Forerunner niet op de meeste trail schoenen. Een zeer bescheiden ontwerp ; simpel maar doeltreffend lijkt ook hier weer het motto. Wel is hij in meerdere kleuren leverbaar. Grijs-blauw, groen en zwart-rood.

Wat meteen opvalt is z’n gewicht, 255 gram in maat 42. Al gauw 100 gram minder dan de meeste van m’n andere schoenen. Het is een minimalistische schoen met z’n 4 mm heeldrop. De Forerunner Evo is gemaakt voor lange afstanden in ieder terrein.

 

Indoor.

Het zit meteen goed ; als soepele, comfortabele sloffen. Gewone veters, de knoop blijkt prima te blijven zitten en verloopt niet. Een geperforeerde binnenzool van gesloten cel schuim dat geen vocht opneemt en een mooi open boven werk. Tenen worden beschermd door kunst leren bescherming. Het zit dusdanig comfortabel dat ik geneigd ben ze als dagelijkse schoenen te adopteren. (Helaas missen ze de benodigde stalen neuzen)

De zool is van zwart, soepel rubber met bescheiden vierkante noppen

Outdoor

Ik gebruikte ze tijdens heuveltraining, tijdens duurlopen op modderige bospaden en vlakkere asfaltwegen, op gladde rotsen en tijdens interval training op zachte ondergrond.

Ondanks dat ik 1/3 van m’n trainingen op redelijk minimalistische schoenen doe ben ik geen overtuigd minimalistisch loper al geloof ik wel in het nut van de afwisseling van meerdere soorten schoenen ; blessure preventie.

Aan 4 mm hieldrop ben ik snel gewend, lekker voor snelle intervallen op zachte ondergrond. Ook de dunne zool bevalt uitstekend tijdens heuvel training en op rotsplaatjes. Uitstekende grip.  Op asfalt stukken vind is de demping minimaal en op grove grindwegen voel je de stenen een beetje. Het is een ‘minimal shoe.’ Voor lange duurlopen mis ik wat comfort, maarja ik ben ook geen barefooter of minimalist.

Conclusie

Voor mij is het een lekkere, lichte schoen die ik voornamelijk gebruik op intensieve trainingen op onverhard terrein met goede grip op rots en in de modder. Een soepele schoen voor Limburg en de ardennen. Het is zeker een aanrader voor minimalisten , of zij die overstappen naar minimalistischer lopen.  Over de levensduur durf ik nog niets te zeggen ; maar ik vermoed dat dat bij Patagonia wel goed zit ! Prijs E 110,-

 

Meer info http://www.patagonia.com/eu/enNL/home

 

 

Berichttype: 

Sponsors

site: IanusWeb