MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Getest: Salomon XT Wings Twin Belt

 

Eigenlijk ben ik er wel klaar mee ; dat zomerse gesleep met een vrijwel lege rugzak tijdens ultra-trails. Je krijgt er ook nog eens een warme rug van. Vandaar dat ik de Salomon XT Twin Belt eens uitprobeer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe ziet het eruit ?

Indrukwekkend,  twee driehoekige bidons (totaal 1.2 ltr) in semi-rigide houders, ertussen in een opbergvak met rits, een klein buitenvakje en een elastiek om nog wat onder vast te zetten.

De dubbele heup riem is afgekeken van de xt wings rugzak  en zal dus waarschijnlijk goed op z’n plaats blijven zitten. Aan de heupriem zit nog een los zeer aërodynamisch gevormd zakje, voor kleine zaken. Het ‘rugpand’ van de heupriem is breed en hoog en lijkt comfortabel. Officieel weegt ’t inclusief bidons 560 gram.

Onnodig te zeggen dat het er strak en tot in de puntjes afgewerkt uitziet.

 

Past alles erin ?

Dat hangt er van hoe ambitieus je bent. Ik probeer het volgende mee te nemen; allemaal verplicht materiaal voor de Ultradraille.

-twee hoofdlampen en reserve batterijen

-telefoon,

-rolletje sport-tape

-reddingsdeken

-thight

-regenjack

-trailvoer, zakje noten –rozijnen mengsel.

-beker

Dat lijkt inderdaad wat te ambitieus .

Trailvoer en telefoon in ’t kleine aërodynamische vakje. Thight en de rest van het spul in de ‘toch niet zo grote’ middenvakken. M’n regenjasje gaat strak opgerold bovenop onder het elastiek, en de beker met de gebruikelijke veiligheidsspeld aan de riem.

Geld, creditcard en autosleutel erbij wordt problematisch.

 

Hoe zit en loopt het ?

In het begin is het even wennen, doordat de belt vrij hoog en breed is. Hij zit ook met 1,2 liter water in de bidons erg stabiel. Tijdens duurlopen van een paar uur voldoet hij goed. Het kleine voorvakje is erg praktisch voor het trailvoer onderweg en een telefoon gaat er ook nog wel bij. De 0,6 liter bidons glijden na gebruik makkelijk terug in hun vakken.

 

Wat valt er te zeuren?

Het vak tussen de bidons had van mij net iets groter mogen zijn zodat je minder hoeft te proppen. Voor die bijna 50 euro had er ook nog wel een tweede voorvakje aan de heupriem bij gemogen, zo duur zijn de Chinese naai ateliers nou ook weer niet.

 

Is het een aanrader ?

Dat hangt er vanaf wat je ervan verwacht.

Voor langere duurlopen vind ik het een aanwinst.

Voor lange trails waar je alleen reddingsdeken, regenjack, lampje en wat te eten mee moet nemen is de XT-twinbelt een goed alternatief voor een camelback en ga ik hem zeker gebruiken.

Voor ultra-trails waar je de eerder genoemde hoeveelheid verplicht materiaal bij je moet hebben is hij eigenlijk net te klein, tenzij je aan één bidon genoeg hebt ; dan kan je jas in een bidonvak.

 

 

 

 

Berichttype: 

Reacties

We nodigen je uit je reactie te posten of vraag te stellen. Op die manier kunnen we als community elkaar inspireren en van elkaar leren. De redactie heeft het recht kwetsende of zuiver commercieel geladen boodschappen van het forum te verwijderen.

He Gideon, interessant alternatief inderdaad. Op dit moment loop ik ook met de belt van Raidlight Bottle Pack. Vergelijkbaar met de Twin belt die jij testte, maar met een groter vak achter én een zakje voor aan de gordel. Misschien een alternatief? Voordeel van de belt tov camelbag vind ik het gemak van 'refill' en 'first fill'. Ben gewoon ook sneller de deur uit. Bidons zijn ook wat makkelijker schoon te spoelen. Wat ik wel merk is dat op mijn onderrug m'n shirt langer nat blijft, net als m'n broek doordat daar de belt zit. Onderrug is niet prettig om koud te worden. Maar dat is één van de weinige cons. Andere die ik kan noemen is dat je bij hogere snelheden de belt best wel strak moet snoeren om niet te laten zakken. Ik zie dat vooralsnog als gewenning en nog niet als nadeel.

Voordeel van bidons is dat je nooit meer water meesjouwt dan je nodig hebt. Een waterzak (toch meer gedoe dat vullen) vul je altijd voor 1,5 liter. Vrijwel altijd haal ik het met één bidon wel van vulpost tot vulpost.  Alleen als het heet is (en dat is het  altijd maar een beperkt aantal uren per dag) gebruik ik de 2e bidon ook. 
Ander voordeel is dat je één bidon sportdrank/soup of bier kan vullen en de andere met gewoon water.
 

Daarbij zie je in camelbag niet hoeveel er nog in zit, waardoor je soms onaangenaam verrast droog staat of achteraf merkt dat je heel weinig hebt gedronken.

afbeelding van mauricepaulussen

Als gezworen belt-drager lijkt dit voor mij een perfect match: 1.2 liter is precies het volume waar ik op trails tot 40k mee uit de voeten kan + wat extra zakjes voor food, telecom, etc. Ik ga de Twin Belt dus ook eens uitproberen.

Gideon, ik weet niet hoe het met deze Salomon zit maar mijn belt van Inov8 draait constant van mijn rug naar m'n buik. Met warm weer is een belt tov van een rugzak ideaal maar dat gedraai daar wordt ik gek van. Of is er een manier om dit te voorkomen?

Deze draait in ieder geval niet. Misschien iets strakker doen ?  Ander (niet glad) shirt ?

Wat soms nog wel eens kan schelen is om de belt iets schuin te laten hangen, dus bij je ene heup wat hoger dan bij de andere. Hij zal hierbij niet volledig in het midden blijven hangen, maar soms blijft die wel stabieler. Ik merk zelf daarbij wel dat ik met links lastiger de bidon kan pakken, maar van dat soort problemen heb je niet heel veel last.
Ik heb zelf een Enduro Belt 2 van The North Face, maar die hebben in het ontwerp de plank toch wel aardig misgeslagen. De ruimte tussen de bidons is enkel bruikbaar als je met veiligheidsspelden aan de slag gaat en de twee zijvakjes zijn zo klein dat je met een paar energierepen en je sleutels toch al snel volledig vol zit. Kleding erin meenemen is echt onmogelijk.

Ik kom net terug van een eerste training van ca 1,5 uur in de bossen met de XT belt. Ik heb altijd gelopen met een Perfekta riem met 5 losse flesjes. Door het te soepel worden van de elastieke riem begon ik volle en lege flesjes te verliezen tijdens het lopen. Bij de Perfekta had je het gewicht rondom je lijf verdeeld, zowel voor als achter dus. Bij de XT Twinbelt zit het hele gewicht dus achterop je rug en ik moet zeggen dat dat me uitstekend bevalt. Ook het eventueel wat strakker trekken van de belt tijdens het lopen is een fluitje van een cent. Ik behoor zeker niet tot de afgetrainde slanke athleten maar zelfs mijn ietwat corpulente lichaamsbouw kan goed overweg met de Twinbelt. Ook geen last van draaien. Het extra tasje wat ik ooit voor mijn perfekta riem gekocht heb past ook gewoon op de Twinbelt. Kortom tot nu toe ben ik heel erg tevreden met de Salomon XT Wings Twinbelt.

Sponsors

site: IanusWeb