MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Test: Quecha Trail rugzak 5 liter Team

 

Quecha  is één van de huismerken van de firma Qxylane; beter bekend als sport- warenhuis Decathlon , wat in sportend Frankrijk al jaren een begrip is. Inmiddels zijn er ook vestigingen in Nederland en België. Al jaren maakt  Quecha, met hulp van de Franse trail legende Vincent Delebarre , trailartikelen die hun weg naar het grote publiek goed gevonden lijken te hebben. Het feit dat deze artikelen alleen via eigen kanalen verkocht worden, dus geen marges voor importeurs & tussenhandelaren, maakt ze dan ook qua prijs bijzonder interessant.Tijdens mijn vakantie valt mijn oog dan ook op de Quecha trail rugzak 5 liter Team .

Getallen en een eerste indruk.

Wat als eerste opvalt is z’n prijs: nog geen 27 euro ! (zevenentwintig)  en dat is inclusief waterzak. Het volume is 5 liter; en dat moet net genoeg zijn voor het verplichte materiaal bij een ultra-trail in de bergen. Gewicht volgens mijn keuken weegschaal, zonder de waterzak, als ik de riempjes op lengte heb geknipt precies 300 gram ! (driehonderd)

Het ziet er allemaal keurig uit, simpel maar doeltreffend, al lijken me sommige lusjes me overbodig.  Een groot hoofdvak met compartiment voor waterzak. Buiten op nog een groot vak met rits voor de kleinere dingen. Laag aan de buitenkant nog 2 ruime stretch vakken (met ieder 2 ingangen) voor bidons of andere spullen. Aan de buikriem 2 kleine rits vakjes voor trailvoer of telefoon.  De buikriem verstelling is van klittenband. In het gespje van het in hoogte verstelbare borstriempje zit een noodfluitje geïntegreerd.  Bovenop zit nog een elastiek om je stokken onder te doen; de handvaten stop je dan in één van de stretch buitenvakken. Bidons worden niet meegeleverd maar een waterzak van bijna 2 liter is inclusief.

Kleur: groen met zwart, maar daar zie jezelf in het gebruik toch niets van.

 

Test indoor;

Aangezien het verplichte materiaal voor de UTMB ongetwijfeld de standaard gaat worden voor andere ultra-trails probeer ik die spullen erin te krijgen.  Kleding (regenjack, thight, fleece, regenbroek, muts en handschoenen) in het grote vak. Dat past. Hoofdlampen, batterijen, telefoon, reddingsdeken etc in het buitenvak. Trailvoer voor een trail van 20 uur in de vakjes op de buikriem en in het buitenvak. De waterzak laat ik thuis. Meestal heb ik tijdens een trail aan één 0,5 literbidon genoeg tussen de ravito’s; alleen als het echt warm is vul ik ze allebei; dat scheelt weer aanzienlijk in het gewicht op je rug.

De vaak verplichte mok ( bij mij een doormidden gesneden 0,5 liter plastic cola flesje) past prima in het elastiek van het borstriempje zonder dat je er last van hebt. Twee gevulde 0,5 liter bidons (de superlichte powerade flesjes) in de stretch buitenvakken

Het zit als een huis lijkt me en beweegt niet als ik er de trap mee op en af loop. Wel zit het wat hoger dan m’n  oude  XT-Wings-5, wat betekent dat het me wat meer moeite kost om een bidon uit z’n vakje te halen en terug te stoppen. Ik ben niet zo soepel.

Indien je de waterzak wel gebruikt heb je wat minder volume in het hoofdvak en zul je wat kleding in de stretch vakken buitenop moeten doen.

 

Test outdoor:

Getest tijdens een duurloop op het parcours van de Ultra Trail du Sancy  (38km, 2000mD+) en een heuveltraining (16km, 1000mD+)De rugzak was gevuld met de eerder genoemde spullen.

Het zit goed; zeer stabiel zelfs. De brede buikriem hoef je gelukkig totaal niet strak te trekken en het klittenband vind ik in praktijk wel plezierig. Onderweg is het verder niet nodig om de schouder en borst banden bij te stellen. En, heel belangrijk, het schuurt niet.

Ik moet even wennen aan het terugplaatsen van de bidons maar dat gaat, éénmaal opgewarmd vrij soepel. In de vakjes op de buikriem past genoeg voer om het ruim 4 uur vol te houden. Mijn regenjas blijkt ook prima over de volle rugzak te passen

 

Wat valt er te zeuren ?

Een aantal internetters is niet zo te spreken over de kwaliteit van de waterzak. Plastic smaak schijn het. Ik heb het niet gecheckt.  Een nachtje weken met koffie of bier wil dit nog wel eens verhelpen. Er is maar een maat en ik vraag me af of  het bij lopers met een lengte van meer dan 1m90 ook zo goed zit

Z’n verkrijgbaarheid in Nederland laat te wensen over. Je moet ervoor naar de Decathlon in België of Frankrijk, al kan je daar ook per internet bestellen.

 

Conclusie:

Een verrassend compact rugzakje voor de prijs van nog geen halve trailschoen. Groot genoeg voor ultra-trails van meer dan 100km in de bergen.  Superstabiel en licht.  Kortom hij is ruimschoots goedgekeurd voor een ultra in de Alpen eind augustus.

Het blijkt dus te kunnen: een prima trailrugzak voor minder dan 30 euro. Ik ben benieuwd of andere merken volgen.

 

Berichttype: 

Reacties

We nodigen je uit je reactie te posten of vraag te stellen. Op die manier kunnen we als community elkaar inspireren en van elkaar leren. De redactie heeft het recht kwetsende of zuiver commercieel geladen boodschappen van het forum te verwijderen.

Decathlon heeft wel meer prima sportspullen voor echt belachelijk lage prijzen, wat dacht je bijvoorbeeld van een technisch shirt voor 6 euro? Het blijft jammer dat ze binnen Nederland niet aan verzenden doen.

afbeelding van thaisie

Mooie post, komt als geroepen, ben op zoek naar een rugzak voor "korte trails". Ik ga over 2 weken de trail des fantomes in la roche lopen (26km), en wilde al bijna mijn rugzak met camelbag mee gaan nemen. 
Volgens de website van Decathlon.nl hebben ze hem gewoon in de winkel. http://www.decathlon.nl/NL/rugzak-trail-5-l-team-212191525/ Ik zag ook nog alternatieven http://www.decathlon.nl/nettools/allsearch.search?language=NL&siteId=115...  
Ik ga van de week maar even kijken bij decathlon arena. 

Mooi, dat is dus net veranderd:de verkrijgbaarheid Zo valt er weer wat minder te zeuren! 

In Jambes net ten zuiden van de Maas onder Namen aan de E411 is een Decathlon. Kom je langs op weg naar de zuidelijke Ardennen en Luxemburg, vanaf West-Brabant/Zeeland/Randstad/Extreme Noorden. Tot 19.30 open.
En in Brussel. en bij Luik. en in Kerkrade. overal eigenlijk. In andorra zelfs

afbeelding van johanL

Ik gebruik deze rugzak ook al een tijdje, bevalt me perfect. Het is wel mijn eerste rugzak dus ik heb nog geen vergelijkingsmateriaal.
Ook de kleding van Decathlon bevalt erg goed. Er schijnt trouwens mogelijk een filiaal in Middelburg te gaan komen, voor veel mensen weer een stukje dichterbij dan Antwerpen.

afbeelding van thaisie

Ik heb hem vandaag bij de Decathlon arena gehaald (er hingen er nog een paar maar voor liefhebber). Ik had ook die grotere gepast (die in het zwart rugzak trail 10l en 17l) maar vond die toch te stug en te veel bewegen. Deze tas   is echt zo licht dat je het niet merkt dat hij op je rug zit. (leeg dan, ga hem van het weekend pas echt testen). 
Off topic, Ik heb overigens ook compressie sokken van decathlon gehaald vandaag en getest en die bevielen me op kort rondje al goed, van het weekend even op lange run kijken of het bevalt. 

Sponsors

site: IanusWeb