MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

NIEUW! Open Klassement Mookerheide Trail

3 provincies, 31 kilometer, 8 dorpen, 520 hoogtemeters en tal van mooie hoogtepunten: ontdek de natuur en heuvels tussen Cuijk en Nijmegen

Het startpunt is station Cuijk (provincie Brabant). Vanaf het NS-station in Cuijk hobbel je de eerste kilometer naar de Maaskade, vanwaar je voor €0,20 cent (!) het pontje neemt.

 

Mookerheide
Aan de overkant van de maas loop je een stuk over de verkeersluwe, maar verharde weg richting de Mookerheide. De Mookerheide is gevestigd in de gemeente Mook en Middelaar, grenst in het westen aan de provincie Noord-Brabant, in het noorden aan Gelderland, maar behoort tot de provincie Limburg. Deze plek wordt ook wel de brug tussen
Maas en heuvelland genoemd. De Mookerheide is ongetwijfeld het meest bijzondere natuurgebied in deze gemeente, met de heuvels, bos en heide. Bovendien ligt het gebied op een uitloper van de Nijmeegse stuwwal en zijn er her en der prachtige vergezichten over de Maas. Leuk is de aanwezigheid van Schotse Hooglanders. Ze zorgen niet alleen voor een aantrekkelijk geheel van de Mookerheide, maar voorkomen ook vergrassing.

 

Sint Jansberg
Hoewel we de mooie Mookerheide net achter ons hebben gelaten, doet zich alweer een nieuw natuurgebied aan: de Sint Jansberg. De Sint Jansberg is een voormalig landgoed met hellingbossen en akkers op de stuwwal van Nijmegen. Hier kunnen dan ook de eerste echte hoogtemeters gemaakt worden, naar bijvoorbeeld de Kiekberg (77 meter) en de Sint-Maartensberg (66 meter). In dit stuk zie je beekjes, sprengen, vijvers en beken. Al lopend langs de bosrand van de Sint-Jansberg heb je uitzicht op het bosrijke Reichswald. De route wordt veraangenaamd voor fraaie single trails, trappetjes en bruggetjes.

 

Aankomst in Gelderland: Groesbeek
Ongeveer halverwege de tocht laten we de zuidelijke provincies achter ons en komen we Gelderland binnen. Niet alleen laten we Brabant en Limburg achter ons, ook gaan we even uit het bos om het centrum van Groesbeek te doorkruisen. De gezellige terrasjes kunnen een mooie tussenstop zijn, maar kun je ook snel achter je laten om richting de Zevenheuvelenweg te lopen. Uiteraard vervolgt de route zich niet over de geasfalteerde Zevenheuvelenweg, maar over alternatieve trails, waaronder ook het beroemde ‘Binnepaedje’.

Hoogtemeters: Duivelsberg en Filosofendal
We vervolgen de route naar delen van de N70. Mooie plekken, zoals de Duivelsberg en het Filosofendal, worden aangedaan. Al rennend door de heuvelachtige bossen komen we op plekken met prachtige vergezichten over zowel Duitsland, alsook de Nederlandse Ooijpolder. Dit gebied in het Rijk van Nijmegen staat niet alleen bekend om de mooie plekken, maar ook vanwege de pittige hellingen, modderige single tracks en behoorlijke afdalingen!

Nijmegen in zicht
De laatste 5 kilometer gaan door Beek en Ubbergen. We laten de trappetjes, bruggetjes en rijke vegetatie achter ons en vervolgen de tocht met uitzicht over de Waalkade. Nijmegen is calling. De laatste hoogtemeters worden gemaakt en in de verte doemen de contouren van de Nijmeegse binnenstad al op. Eindpunt is station Nijmegen. Deze tocht is een aanrader voor iedere trail- en natuurlliefhebber! 


De route is 31 kilometer en heeft ruim 500 hoogtemeters. ​Het percentage onverhard / verhard is ongeveer 75% om 25% (beginstuk, stuk door Groesbeek en het laatste stuk naar Nijmegen zijn verhard). De route volgt grotendeels de bordjes van de Lange Afstand Wandelpaden (LAW). We adviseren de GPS in combinatie met de routebeschrijving te gebruiken voor de navigatie. 

De uitgeschreven routebeschrijving kun je hier downloaden. 

Het GPX bestand van de route kun je hier downloaden (rechter muisknop, kies voor opslaan als...)

Je eigen tijd registreren kun je via deze link doen. Hiervoor heb je een start- en finishfoto nodig bij de stationsklok. En een GPX bestand van je geregistreerde route. 

Het Mookerheide klassement kun je hier terugvinden 

Berichttype: 

Reacties

We nodigen je uit je reactie te posten of vraag te stellen. Op die manier kunnen we als community elkaar inspireren en van elkaar leren. De redactie heeft het recht kwetsende of zuiver commercieel geladen boodschappen van het forum te verwijderen.

Dat geeft wel een extra dimensie aan een klassement, zo'n veerpontje waar je mogelijk op moet wachten. Kun je bonuspunten verdienen door te zwemmen naar de overkant?

Inderdaad Herwin: in deze route een extra dimensie! Een element waaraan je in het Nederlandse landschap nauwelijks ontkomt. Drukke kruispunten, spoorwegovergangen (UHT) of een veerpont.. Het heeft invloed op het FKT klassement, maar in de regel zal de invloed beperkt zijn omdat er genoeg km's zijn om tijd terug te winnen. Grofweg loopt 90% van de deelnemers niet voor de top 5 mee en pakken ze het pontje even als 'alternatieve vorm van reizen'. 

Nu net op het moment dat ik van Nijmegen naar Utrecht ga verhuizen bedenkt er iemand een fantastische route!

Nog een reden om zo snel mogelijk terug te verhuizen naar de stad van de heuvels en stuwwallen.

Mook/Molenhoek heeft een eigen station. Van daaruit kun je zo de Heumense Schans, de eerste stuwwal, op en via de bossen naar de Mookerheide. En met een stukje Duitsland erbij heb je ook 3 provincien (of heeft Duitsland geen provincien?). Als tip, want een veerpontje blijft natuurlijk erg leuk.

Vandaag de Mookerheide Trail gelopen, erg mooie route! Navigeren van de route ging op zich prima (hij volgt grotendeels de NS-wandeling Mookerheide), maar toch nog gepresteerd kleine stukjes mis te lopen. Het uitzicht en het weer maakte natuurlijk veel goed. Ik heb gewoon maar het pontje genomen in Cuijk, om nu meteen aan het begin een nat pak op te lopen voor een paar minuten tijdswinst vond ik ook weer zo wat :-)

Ik wil graag de foto's en het GPX- bestand uploaden, maar als ik de desbetreffende link aanklik in het artikel hierboven geeft hij de melding 'pagina niet gevonden'. De Garmin-link van mijn route is http://connect.garmin.com/activity/482894132. 

De link bovenin de site werkt wel, route toegevoegd.

Afgelopen weekend deze route gelopen. Ik sta nog relatief aan het begin van mijn "trailloopbaan", dus de beklimmingen werden na verloop wat zwaar. Maar wat een geweldige route, op het laatste asfaltstuk naar Nijmegen na. Dat kan natuurlijk wel aan mijn vermoeidheid liggen. Eenmaal thuis zag ik de samenvatting van mijn run (via ViewRanger). Die gaf aan 3 uur 39, dat klopte, met maar liefst 1942 hoogtemeters! Dat laatste leek mij sterk. Hebben meer mensen compleet andere hoogtemeters geregistreerd, of ben ik de enige? Voor de rest: een aanrader!

Hoi Harry, dank voor je reactie over de route. Klopt inderdaad, het tussenstuk (Groesbeek) en het laatste stuk (Nijmegen naar station) is wat veel verhard. Zou het kunnen dat je de hoogtemeters in FEET hebt uitgelezen? Delen door 3 kom je nml een stuk meer in de buurt bij het door ons geregistreerde. Groet, Marc - MST

Waarom niet aan de west kant van groesbeek naar het noorden lopen en waar de MTB route de nijmeegse baan oversteekt naar het oosten steken? Daar kun je nog wel wat mooie technische stukken aan de route toevoegen zonder al te veel extra KM's te lopen. Scheelt ook een heel stuk verhard.

Op het einde van de route zitten bij het filosofendal ook nog wat pareltjes die gemist worden. Je kan dan voor je bij het trajanusplein komt een heel stuk langs een rustiger weg lopen. Ik zal eens een voorstel posten. Ik denk alleen niet dat de tocht er makkelijker van wordt ;)

De daad bij het woord. Als alternatief voor Groesbeek doorkruisen. Ook maar even 100 hm extra door wat trappen bij het filosofendal te pakken. Voel je vrij om er op te reageren. Ik ken alle paadjes waar beide routes langs gaan want ik loop hier vaak. Dus als je nog meer ideeen hebt; let me know! Ik ga hem komende maand een keertje testen denk ik. 

http://www.gpsies.com/map.do?fileId=lzufizbfprpximwg

afbeelding van GeertD

Afgelopen weken twee keer gelopen. Ben het eens met Twan dat je beter bij Molenhoek al kunt uitstappen. Even doorlopen naar het zuiden, links het spoor over, in het bos meteen het eerste pad rechts en dan rood/wit en geel/rood volgen tot op Groesbeeksweg. Daar rechts en de eerste links (Gen. Gavin) en aan het eind links Mortel in, de 'officiële' route op. 2k prachtige bosjes en hei in plaats van asfalt.

Aan het eind op de Waalkade helemaal doorgelopen tot aan de spoorbrug, in plaats van de stad doorkruist. Dan krijg je nog een lekkere trap voor je kiezen: boven linksaf het fietspad richting station aflopen.

Verder geweldige route. Niks voor foto's bij stationsklokken natuurlijk: met de kortste weg van punt naar punt heeft deze tocht niks te maken.

 

Sponsors

site: IanusWeb