MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Gear Review: PETZL Tikka RXP en Tikka R+

De inmiddels twee jaar oude krachtpatser (de Petzl Nao) heeft sinds dit jaar zowel een broertje als een zusje. Deze modellen zijn respectievelijk gedoopt tot Petzl Tikka RXP en R+ en completeren daarmee het sportieve deel van de hoofdlampencollectie. 

Foto: Petzl Tikka R+                                                 Foto: Petzl Tikka RXP

Reactive lighting…..slim maar prijzig
Ooit gehoord van de ‘lumen war’? Het staat voor de concurrentiestrijd tussen de grote fabrikanten van hoofdlampen. Het is de rat-race om de beste hoofdlamp op de markt te brengen. Tot de Petzl Nao liet deze strijd zich vertalen in relatief eendimensionale termen van lichtopbrengst, brandtijd en levensduur. Meer en langer was beter. Petzl bedacht een slimme ‘game changer’. Door de lamp automatisch te laten reageren op de kijkhoek van de gebruiker én de hoeveelheid natuurlijk restlicht werd het gebruik van het kunstlicht geoptimaliseerd. Daarmee nam de gebruikskwaliteit toe.

Goede move van die Fransen, waarmee ze de Zweden van Silva en de Zwitsers van Black Diamond echt even te slim af waren! Een minpuntje van de Nao was de prijs. Met een adviesprijs van dik € 130 hoort deze krachtpatser tot het duurdere speelgoed in dit segment. Alleen het Duitse Lupine durft nog hoger in te steken.

Ontmoet de nieuwe Tikka’s: RXP en R+
Petzl snapt natuurlijk ook wel dat je niet alleen lampen boven de € 130 kunt verkopen. Daarom stopt ze haar revolutionaire Reactive Lighting technologie dit seizoen ook in haar best verkochte lamp, de Tikka. De Tikka R+ schakelt tussen 7 en 170 lumen (lm), de Tikka RXP tussen 7 en 215 lm. Beide lampen zijn voorzien van een oplaadbare Lithium-ion batterij met USB aansluiting. Onderweg op te laden met een USB charger of te voorzien van verse prik met AAA-batterijen.

De Tikka R+ is te koop voor rond de € 70, de RXP voor rond de € 90. Met name de R+ komt daarmee in een prijssegment waar het de strijd uitstekend aankan met de concurrentie. Met een maximum van 170 lm biedt de R+ voor trailrunning ruim voldoende lichtopbrengst ‘to do the job’.

 

Specs Petzl Tikka R+

Specs Petzl Tikka RXP

Conclusie
Petzl heeft opnieuw een slimme zet gedaan door lichtere, comfortabele en beter betaalbare hoofdlampen te ontwikkelen, gepositioneerd onder de Petzl Nao. De voordelen van de Petzl Nao zijn op een mooie manier vertaald naar de comfortabele en lichtere Tikka’s. Binnen het Reactive Lighting concept kunnen lopers nu dus ook terecht voor minder dan € 100. Anderszijds: Hoofdlampen voor een nachtelijke trailrun zijn er ook al voor € 35. The war on light goes on!

Volle maan? Weg met de hoofdlamp!
Volle maan en kraakhelder weer? Onderga dan eens de nachtelijke schoonheid, bijgelicht door Moeder Natuur. In het begin is het even schipperen, maar na verloop van tijd went het menselijk oog aan de lichthoeveelheid en ontwaart het voldoende contrast voor een veilige tocht door de natuur. Het is een bijzondere beleving om door het nachtelijke bos te zwerven zonder kunstlicht.

Foto: Barbara Kerkhof 

Alternatieve lichtbronnen?
Naast Petzl zijn Silva, Lupine en Black Diamond bekende merken. De Silva Trailrunner II laat zich qua prijs en functie aardig vergelijken met de Petzl RXP en R+. De nieuwe Black Diamond Spot is een betaalbare hoofdlamp met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Wie niet op een euro kijkt, kan met de Lupine Pico herten verblind achterlaten in het bos. Met meer dan 700 lm is deze lamp overigens ook uitermate geschikt voor op de bouwplaats of in de operatiekamer.

Lux of lumen?
Discussies over lampjes gaan vaak over lumen. Maar dat is bijna even relevant als topsnelheid bij auto’s. Het zegt wel wat, maar echt niet alles. Interessanter voor lampjes is de eenheid ‘lux’ (lx).  Lux staat voor de lichthoeveelheid per oppervlakte eenheid (bijvoorbeeld vierkante meter), ongeacht de hoeveelheid gebruikte lichtbronnen, de kleur van het licht of de structuur van het oppervlak waar het licht op schijnt. Dit zegt dus al meer dan het aantal lumen, maar nog steeds onvoldoende.

  • Op welke afstand van de lichtbron is er gemeten? Een 60 watt ‘ouderwetse’ gloeilamp geeft ongeveer 750 lm, maar de lichtsterkte neemt snel af: is die op een halve meter nog 185 lx, op anderhalve meter is dat nog maar 27 lx!
  • Hoe is de verdeling van het licht op het oppervlak? Als bij een lamp de hoeveelheid lx aangegeven staat, is dat meestal in het centrum van de bundel, waar de lichtsterkte het hoogst is.

Video met uitleg over reactive lighting. 
 


Test je lamp uit bij de Night Trail in Bergschenhoek op 7 februari!

 

Berichttype: 

Sponsors

site: IanusWeb