MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Gear Review: X-Bionic - Swiss engineered, crafted in Italy

Gear Review: X-Bionic, Swiss Engineered, Crafted in Italy. More Performance without Doping.. 

Ik ben een "sucker" voor producten als "Hairwonder Super Wonder Hair Repair" en "Sports Recovery Relax and Relief Creme (it really works)". Maar "3D BionicSphere System with AirConditioning Channels" en "Turns your sweat into energy" voor sportkleding? De website en verpakking van de X-Bionic kleding beweert een hoop en belooft veel. "The Proof of the pudding, is in the Eating", zeg ik maar.

Sketch 1: Ik ga met zwager Toon een rondje Markermeer fietsen, 135 km. Het is een frisse lenteochtend: 11 graden bij de start. Later warmt het op tot een zonnige 20 graden. De wind is ZO 3. Toon begint met windjack en beenstukken. Ik heb enkel 1 laag X-Bionic "The Trick"shirt korte mouwen, armstukken en X-Bionic Bike Pants (3/4 lengte). Toon stript bij Lelystad kleding, ik zit de hele dag comfortabel. Mijn armstukken zijn niet van X-Bionic. Ik voel duidelijk verschil in stof: de armstukken voelen veel natter en isoleren minder dan de rest van mijn outfit.

Sketch 2: Lopen op Corsica met nieuwe rugzak. Ik kan vreselijk last krijgen van schuurplekken (te wijten aan veel zweet en tere huid). Elk plekje wat ik mis met Body Glide is potentieel een nieuw litteken. Dag 1 heb ik in de regen en kou gelopen (dus nat), dag 3 was een mooie dag met felle zon (dus ook nat). Toch had ik geen enkele schuurplek. De kleding van X-Bionic zit als een tweede huid. Als je het niet aan hebt, ziet het er ook uit als een uitgetrokken slangenhuid. Niets is tweedimensionaal aan de kleding. Door verschillende structuren in de stof te gebruiken, beweegt het met je mee en schuift, zakt of knelt niet.

Twee technieken waar ze mee pronken en waar ze internationale prijzen voor hebben gewonnen zijn de thermische regeling via afvoer en herverdeling van zweet en de partiële compressie. De truc van "The Trick" is dat het shirt je vroeger laat zweten, door het zenuwstelsel in de maling te nemen. Dikker weefsel langs je ruggengraat zorgt dat er eerder signalen naar hersenen gaan die vragen om koeling. Ik maakte mij zorgen hierover, daar ik al erg veel zweet. Het ontstane zweet wordt echter weer via kanalen ("Sweat Traps"... I'm loving this!) naar de grotere vlakken (Evaporation Surface Expander!) gebracht waar het snel kan verdampen. Er blijft een micro-laagje zweet op de huid achter, zodat je nog wel gekoeld wordt, terwijl de kleding niet nat aanvoelt, dus bij kou nog goed isoleert. Koelt als het warm is, warmt als het koud is. En zo voelt het ook.

De partiële compressie zit verwerkt is hun "Effektor" lijn. Voordelen, nadelen en effecten van compressie in sportkleding zijn veel onderzocht en de bevindingen lopen uiteen. In vergelijking met conventionele compressie op een heel oppervlak, zitten in de "Partial Kompression" compressie-richels van 1 mm, met ertussen normale stof. Hierdoor zou je de voordelen van compressie hebben (minder belasting door impact, betere doorbloeding, minder vermoeidheid en sneller herstel), zonder de nadelen (afknelling, oncomfortabel strakke kleding). X-Bionic heeft onderzoek laten doen op de universiteit van Verona op de afdeling CeRISM Mountain Sports Health. De conclusies die ze trekken zijn wat mij betreft iets te breed uitgemeten: 20% sneller herstel, 7% minder lactaat vorming en 10% langere uithouding van de partieel gecomprimeerde atleten ten opzichte van atleten in standaard compressie kleding. Het gaat hier om inspanning van minder dan 5 minuten onder laboratorium omstandigheden. De vraag is wat het effect is op langere afstanden. Mijn ervaring met compressie is dat het inderdaad het gevoel van "dikke benen" tegen gaat en zorgt voor minder ophoping van vocht rond de enkels. De Effektor shirt en broek voelen niet strak en hebben ook de 3D BionicSphere System als zweet-verdeler. Het zou leuk zijn om direct iets van prestatie verbetering of sneller herstel te merken, maar daarvoor zijn er teveel andere variabelen. Op een lange bergtocht is het van belang je lichaamstemperatuur binnen bepaalde grenzen te houden.


Een punt van zorg voor mijn deelname aan de Tor des Géants was dat ik de hele week nat-zweterig zou zijn. Kleine ongemakken als schuurplekken dien je zoveel mogelijk te vermijden: die ongemakken kunnen na een dag lopen al erg groot worden. Dat ik zo comfortabel in zoveel verschillende weersomstandigheden kan lopen met de kleding van X-Bionic is een geruststelling. Ook een pluspunt: het is een (kunst-)stof die niet gaat stinken.

X-Bionic is erg prijzig: shirt korte mouwen is 100 euro, shirt lange mouwen 160 euro, broekje 95 euro, jasjes boven de 200 euro. Het Lycra is wel van zeer goede kwaliteit en er zit 2 jaar garantie op. De zorg voor detail in deze kleding lijkt onovertroffen. Veel van de gebruikte structuren in de stof zijn afgekeken van dieren. De website staat vol met informatie en uitleg over dit Zwitserse precisie werk ( er zijn veel meer technieken dan ik hier noem. Ze hebben bijvoorbeeld een speciale "Wüstenfuchs" lijn voor in de woestijn, "Precuperation" voor herstel tijdens slaap en "Cohesion Wrap Technology", speciaal voor vrouwelijk bindweefsel). Wat betreft "Crafted in Italy" zou je misschien iets meer verwachten van de styling: X-Bionic zal niet zo snel aanzetten tot een nieuwe mode trend. Het kleedt niet af en accentueert de bolling van de spieren. Maar als Enhanced Performance Wear vind ik het fantastisch!


Anne Kirschenmann is lid van het Tecnica NL Tor des Geants team 2014

   
Berichttype: 

Reacties

We nodigen je uit je reactie te posten of vraag te stellen. Op die manier kunnen we als community elkaar inspireren en van elkaar leren. De redactie heeft het recht kwetsende of zuiver commercieel geladen boodschappen van het forum te verwijderen.

Ik was bijzonder sceptisch na die overvloed aan technische beschrijvingen, maar toch.......

Sketch 3. Stevige duurloop bij 25° C. Eerste test. Je hebt het gevoel dat je met een grote 'cooling- patch' op je rug (en een kleinere voor je borst) rondloopt. Geen plotselinge afkoeling bij sterke wind.

Sketch 4 . Lange duurloop in de bergen bij storm, hagel, sneeuw, °. X-bionic shirt en jasje. Geen moment koud gehad, dat ben ik met andere shirts niet gewend.

Ik was bij de Salomon 4 Trails weer dik, dik tevreden. Eigenlijk is hetzelfde pakje bij zoveel verschillende omstandigheden geschikt. Echt top voor wedstrijden en trainingen met veel hoogte verschillen.

Sponsors

site: IanusWeb