MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Review Salomon XA Pro 3D Ultra

www.mudsweattrails.nl/review-salomonXAPro3DUltra

 Review Salomon XA Pro 3D ultra

Voor een vrouw is het een beetje excentriek om je voeten te beschouwen als het lichaamsdeel waar je het meest trots op bent. Ik geef toe, heel wat vrouwen zorgen goed voor hun onderdanen en hebben kasten vol schoenen. Maar dan gaat het om exemplaren met hakken, laarzen, sandaaltjes. Mijn garderobe is gevuld met rubber, mesh, EVA en quicklaces. Met hardloopschoenen dus. Modderig, stinkend, van fel rood tot grijs. Want als je als hardloper trots bent op je voeten, is natuurlijk alleen het beste goed genoeg.

Bevooroordeeld

Voor MudSweatTrails testte ik de Salomon XA Pro 3D Ultra. Een lange naam, dus voor de leesbaarheid noem ik ze hierna 'Ultra'. De editie van 2011 is mooi felrood. Nu moet je weten dat ik een sterke voorkeur heb voor Salomon. Niet vanwege de kleur, zelfs niet vanwege Kilian. Ik kies voor Salomon uit ervaring. Voor mijn kleine, brede voeten met een smalle hiel zijn veel schoenen te smal van voren of te breed van achteren. Salomons blinken voor mij uit in pasvorm. Van Salomon heb ik bergschoenen, vele hardloopschoenen, meerdere paren langlaufschoenen en skates. Is dat overtuigend genoeg? Maar pasvorm is natuurlijk een heel persoonlijke kwestie.

Met of zonder Gore tex?

Van de Ultra is ook een waterdichte ademende variant met Gore tex, maar persoonlijk vind ik trailschoenen met Gore tex alleen geschikt voor duinlopers en woestijnlopers en pantoffelhelden die nooit in het water komen en het risico op natte voeten desondanks willen uitsluiten. Als trailrunner kom je regelmatig enkeldiep in water, modder of moeras terecht en Gore tex werkt als een boot zonder spuigaten: zit er eenmaal water in, dan krijg je het er niet zo maar uit. Je voeten veranderen in loodzware klompen.

Snelveters

Uniek voor Salomon zijn de quicklaces, geen strikveters maar een dun snoer dat je met een plastic dingetje vast trekt. Het voordeel hiervan is het gemak en de goede drukverdeling over de wreef van de voet. Ook blijft de tong van de schoen op zijn plaats, onder alle omstandigheden. De kevlar 'veters' zijn duurzaam, behalve in het veengebied van de Hoge Venen waar ik woon en dus loop. Ik heb meerdere keren ervaren dat de veters in mijn loopgebied binnen 4 maanden kapot gaan als ik ermee het prut op zoek en enkeldiep door het veen ploeter. Op steen, grind, zand en in klei is er geen probleem. De veters zijn wel te vervangen, maar dat is een heel vervelende klus. Maar de schoen heeft voor mij zo veel voordelen, dat ik het veen ontwijk als ik ze aan heb.

Ortholite

Salomon gebruikt inlegzooltjes met de naam Ortholite van een goede kwaliteit. Ook als de schoenen veelvuldig nat worden, stinken de zooltjes niet. Pas na een jaar gaan ze bij mij echt stinken. Ik vind het behoud van de oorspronkelijke vorm van de zooltjes opmerkelijk. Zelfs na honderden kilometers lijken de zooltjes niet te hebben geleden en dankzij de siliconenachtige randen blijven ze perfect op hun plek in de schoen.

Ultra

De Ultra is zeker ultra, hij is gemaakt voor lange afstanden. Ik heb heel wat exemplaren van de Salomon XA Comp en eerlijk gezegd lijkt de Ultra hier voor mij veel op. De pasvorm is hetzelfde, alleen is de Ultra iets stugger in de hiel en soepeler in de voorvoet. Ik ken geen stabielere schoen dan de Ultra: hij is laag gebouwd, zodat je voeling houdt met de ondergrond. In afdalingen blijft de schoen recht en gaat niet om de voet draaien. In technisch terrein weet je precies wat je van de schoen kan verwachten, zodat je zelfvertrouwen houdt. Het profiel is niet uitgesproken maar scoort op alle terreinen goed, alleen op natte stenen vind ik het rubber te glad en in erg diepe natte modder glij je wel wat weg. Er zitten geen hinderlijke naden of knikpunten in de Ultra, zodat de kans op blaren, drukplekken en pijnlijke voeten minimaal is. Vooral voor de marathon en verder is dat een groot pluspunt. In de dunne zool zit voldoende demping om ook asfalt te overbruggen en om de vermoeidheid van gewrichten en spieren enigszins op te vangen. Ik heb ervaren dat beter dempende schoenen bij ultra-lange afstanden in je nadeel zijn en je gewrichten meer belasten.

Lara Klaassen met haar hond Aska terwijl ze haar Salomon XA Pro 3D Ultra test

Hondenvoetjes

Over bovenstaande eigenschappen heb ik best hard moeten nadenken. Want het opvallendste aan de schoen is de onopvallendheid. Je trekt hem aan en loopt er mee weg, voor heel lang. Ik vergelijk ze maar met de voetjes van mijn hond: een laagje eelt, maar niet te dik. Kussentjes, maar niet te hoog. Nagels, maar niet te lang. Ik kijk altijd vol afgunst naar haar pootjes, en omdat je mij niet zo gek krijgt dat ik barefoot ga rennen, lijken de Ultra's 'the next best thing'.

De Ultra is dus een endurance schoen, om lange afstanden mee af te leggen. Maar ook de duurzaamheid van de schoen kent een lange adem. Ik gebruik oudere paren als wandelschoen. Ook na jaren blijft de schoen stabiel en functioneel, behalve in sneeuw en extreme regen vanwege de gaatjes die na enkele jaren wel in het mesh bovenop de schoen vallen.

Samengevat is de Salomon XA Pro 3D Ultra een stabiele en duurzame schoen voor de lange afstandloper van de asfaltvrije zone, zowel voor trainingen als lange afstandswedstrijden.

 

 

Berichttype: 

Sponsors

site: IanusWeb