MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Review: Camelbak Racevest Ultra Pro

“Is het verplicht bij trailrunning te lopen met een rugzak?” Nee, maar vaak is het handig en soms verplicht.

Denk aan de momenten dat je met een grote groep op pad gaat, dan is het handig als er een aantal mensen een rugzakje meenemen met noodspulletjes. Noodzakelijk wordt het als je langere afstanden moet overbruggen en je geacht wordt zelfvoorzienend te zijn, denk aan bijna geen drankposten of langere tochten (met kans op wisselende omstandigheden). Er zijn organisaties die het verplicht stellen dat je met een rugzak loopt. Hierin moeten dan alle materialen zitten: telefooon, 1 liter water, isolatiedeken en een hoofdlamp bij mogelijk nachtelijke escapades... 

In feite heb je op kortere afstanden niet echt een rugzak nodig, maar dat is voor iedereen persoonlijk. Wat wel handig kan zijn, zijn de zogenaamde racevesten.

Het merk Salomon begon daar al vroeg mee en heeft deze steeds verder uitgewerkt, waarbij ze ook differentiëren in kortere en langere afstanden. Dit vertaalt zich naar liters (volumemaat). Een van de pioniers op het gebied van drankvoorziening is Camelbak en zij hebben sinds een aantal jaar ook racevesten in hun collectie. Xavier Thevenard, winnaar van de UTMB, maar ook OCC, CCC en TDS, heeft hier meegelopen. Vanuit MST werd mij gevraagd het racevest Camelbak Ultra Pro aan de tand te voelen. Dat deed ik met plezier.

Xavier Thevenard UTMB, CCC, TDS and OCC winner

Ondanks dat ik tijdens korte trainingen en trailraces niet ren met drinken, heb ik nu tijdens trainingen wel getest met dit vest. De zaken waar ik vooral op let bij een racevest/rugzakje zijn de volgende:

  • Pasvorm: hoe sluit de rugzak aan het lichaam, is dt stelbaar, hoe prettig is het gebruikte materiaal en de sluitingen?
  • Drinkvoorziening: hoe makkelijk kan ik drinken tot me nemen en deze ook weer aanvullen onderweg?
  • Opbergvakjes: hoe veel, hoe makkelijk toegankelijk?

Camelbak Racevest Ultra Pro

 

Pasvorm
Het vest zit lekker, maar als je het aantrekt, moet je het wel nog even aan de achterkant goed omlaagtrekken, anders trekt het omhoog. Eenmaal goed, schuift deze ook niet meer, dus blijft prima zitten.

De materialen die gebruikt zijn, zijn zacht en goed ademend, mede door de gaten structuur. De materialen die verwerkt zijn in het vest zijn licht en dat is ideaal voor een vest waarmee je gaat racen. Bovendien voelt het alsof je nauwelijks iets extra’s aanhebt. Bij warm weer zou je zonder shirt onder het vest kunnen gaan lopen.

Een minder punt vind ik de sluitingen aan de voorkant. Je kunt ze niet extreem strak aantrekken en zult moeten zoeken naar noodoplossingen. Ik heb ervoor gekozen om een dubbele lus aan te brengen. Het nadeel hiervan is dat als je je vest moet uittrekken het weer extra geklooi kost om deze uit-en aan te trekken. Je zult er dus op voorhand van overtuigd moeten zijn dat je deze niet hoeft uit te trekken.

Wat me opviel aan de vorm van de opbergvakken van de flasks, is dat deze niet recht naar onder lopen, maar schuin naar de buitenkant van je ribbenkast. Nu klinkt dat heel zinloos om te vermelden, maar bij andere racevesten waarbij dit recht omlaag liep, irriteerde dit. Bij dit vest gebeurde dat niet. Heel prettig!

Drinkvoorziening
Bij het racevest maakt Camelbak nu ook gebruik van een softflask, of zoals zij het noemen de QuickStow Flasks. De vorm is anders als bij die van Salomon of Nathan, maar het idee is identiek. Een zuigtuit en bij iedere teug trekt de flask meer vacuum. Bij andere vesten/rugzakken zakt dan de flask verder naar onderen in het opbergvak, maar hierop heeft Camelbak iets bedacht. Er zit een aantrekbaar koord aan de bovenkant om de drinktuit, waardoor deze op de plek blijft zitten. Erg prettig.

Een nadeel hiervan is dat als je de QuickStow Flask uit het vakje wilt halen je even zit te friemelen voordat je deze los hebt en hetzelfde geldt voor het terugplaatsen. Aangezien je niet altijd met bukken bij de drinktuit komt, is het juist noodzakelijk dat je de flask snel kunt pakken en terug stoppen. Het zal een vorm van gewenning zijn, maar ik heb het nog niet onder de knie. Ik kan me voorstellen dat bij vermoeidheid je afziet van het vastzetten de QuickStow Flask.    

Bij het vest kreeg ik 1 flask geleverd, terwijl ik ruimte voor 2 heb. Ik heb getest of flasks van andere merken er prima inkunnen en dat was probleemloos.

Een ander feature dat de flask heeft is de mogelijkheid om de grootte van de drinktuit te bepalen, zodat je kunt instellen hoeveel vloeistof er direct door de tuit komt. Leuk bedacht, maar ik vond het niet echt een meerwaarde. Het nadeel is dat je nooit zeker weet of de softflask open of dicht staat en onder het lopen wil je over dit soort zaken niet nadenken. Standaard openzetten en gewoon lekker lopen. Uit testen is gebleken dat er niets lekt als deze openstaat, er komt pas vloeistof als je zelf eraan zuigt.

Opbergvakjes
Wat neem je mee? Mobiele telefoon, gels, geld, sleutels of toch nog een jasje / BUFF en armstukken in verband met de weersomstandigheden…

Het past allemaal in dit vest, maar natuurlijk met beperkingen. Het vest is niet bedoeld om ultratrails mee te lopen, daar hebben ze andere oplossingen voor bij Camelbak. Dit vest is eerder voor trails tussen de 15-50km, waarbij je niet al te veel hoeft mee te nemen, al zeker geen verplichte lijst zoals in de bergen.

Een mobiele telefoon kun je aan de voorzijde opbergen, bij een vakje met rits. Een iphone past in ieder geval makkelijk, andere modellen passen ook maar zitten wat strakker. Aan de andere kant boven het softflask vak heb je een vakje voor gels en andere kleine energierepen.

 

Grootste pluspunt is aan de zijkant de wegwerkvakjes. Je kan er makkelijk bij en het zit zo strak dat je niets verliest tijdens het lopen.

   

Aan de achterkant is er ook voldoende ruimte voor enkele kledingstukken en zelfs een waterzak (jawel! van het merk Camelbak).

Conclusie
Een prima racevest waar je makkelijk je spullen in kwijt kunt voor mooie trailruns die een paar uurtjes mogen duren. Hij valt lekker om de schouders en zit strak aangesloten. Test in je korte trainingen de instellingen en de toegankelijkheid van de vakjes en het drinken om het vest optimaal te kunnen gebruiken.
 


 De Camelbak Ultra Pro is verkrijgbaar in twee verschillende kleurstellingen (zwart-blauw en groen-grijs).  

Meer info op de website van Camelbak.  

 

Berichttype: 

Sponsors

site: IanusWeb