MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Dutch Sky Games team test La Sportiva trailschoenen

Chantal en Lara in gesprek over de trailschoenen van La Sportiva

We are powered by La Sportiva! La Sportiva is sponsor van het team dat Nederland afvaardigt naar de Sky Games 2012. De dames testen in de aanloop naar dat wereldkampioenschap al vast drie paar schoenen: de Raptor, de C-lite en de Vertical K. Lara Klaassen in gesprek met Chantal van der Geest.

 

Chantal: "Iedere trailrunner/loper heeft zo zijn voorkeuren wat schoenen aangaat. Zo loop ik naar volle tevredenheid op schoenen van Inov8 en heb ik een voorliefde voor het uiterlijk van de gemiddelde Salomon Trail Schoen. Ik was niet bekend met schoenen van het merk La Sportiva, wat op zich wel opmerkelijk is, omdat La Sportiva zich echt richt op mountain running."

 

Lara: "Ik ken La Sportiva als Italiaanse bergschoenen met een opvallend ontwerp van een goede kwaliteit. In Italië zag ik voor het eerst ook hardlopers op La Sportiva schoenen; tijd om ook Nederland warm te maken voor deze schoenen?"

 
Chantal over de Raptor:

"Toen ik de Raptors uit de doos haalde leken ze enorm, zwaar en stijf. De zool van de schoen is weinig flexibel en tot op heden heb ik nog maar kleine stukjes op de schoenen gelopen, om aan ze te wennen. Mijn ervaringen met deze schoen zijn dan ook nog beperkt. De Raptor is degelijk en beschermt de voet en enkel en lijkt met name geschikt voor ruig terrein. Gelet op het uiterlijk (de schoen heeft wel iets weg van een wandelschoen), het gewicht en in-flexibiliteit zou ik zelf niet direct gekozen hebben voor de Raptor. Maar nu ik er een aantal keer op heb gelopen, ben ik positief verrast. De schoen zit prettig en geeft veel grip en lijkt geschikt voor vrijwel iedere ondergrond. Ik ga het aantal kilometers op deze schoenen zeker uitbreiden en nog veel meer te weten komen over deze schoen!"

Lara:

"Ik hou van lage schoenen met weinig demping en een goed gevoel met de ondergrond. Mijn favoriete schoen is daarom de Salomon XA Pro 3D, maar deze Raptor is minstens zo'n fijne schoen. De zool heeft veel weg van een wandelschoenprofiel en opvallend veel grip. Ik had een beetje knie- en spierpijn na een lange duurloop op de Raptor, je moet langzaam opbouwen. Het enige minpunt dat ik heb gevonden is de tong onder de veters: die blijft niet op zijn plek en gaat aan de wandel, overigens zonder daar veel hinder van te hebben."

De raptor, voor lang en extreem trailen

Wat wens je als trailrunner op langere afstanden in technisch terrein? Een stabiele schoen. Laag en met een dunne zool zodat je in technisch terrein goed voeling houdt met de ondergrond. Maar een dunne zool kan als nadeel hebben dat je puntige stenen voelt. Daarom moet de zool wel voldoende stug zijn. De Raptor is een schoen met precies die eigenschappen! Gewone hardloopschoenen hebben een slappe zool, voor de demping. Die demping leidt in ruig terrein tot steeds corrigeren van de voet, tot “mini-zwikken”. De Raptor heeft een ideale stijve zool. De schoen is daardoor erg stabiel. Nadeel daarvan is dat je de Raptor moet inlopen om je spieren en pezen te laten wennen. Ben je eenmaal gewend aan de schoen, dan is het een echte kilometervreter. Je tenen blijven ook bij steile afdalingen ongeschonden, dankzij de “bumpers” van hard kunststof rondom de voet. De “sticky rubber” zool hebben een prettig profiel dat zich overal thuis voelt: op zand, in de modder en op stenig terrein.

C-lite, lichtvoetig thuis in de modder

C-lite in haar elementC-lite in haar element

De C-lite 2.0 heeft iets bijzonders. Flitsend geel met zwart, een opvallend ontwerp. De schoen heeft een klassiek noppenprofiel zoals je dat ook op de Inov-8 Mudroc ziet. Gemaakt om te lopen op modderig gras en op losse stenen. De C-lite heeft een iets smallere pasvorm en voelt een beetje als een spike of die schoenen die het gevoel van blootvoets lopen zouden benaderen. Toch zit er nog redelijk wat gewicht in en dat komt ten goede aan de stabiliteit. De veters zijn verborgen onder een mesh kap, waardoor je de veters alleen aan kunt trekken door aan de uiteinden te trekken. Toch wordt de voet gelijkmatig omsloten. Met de C-lite heb je een fijne schoen met een goed evenwicht tussen lichtvoetigheid en stabiliteit. Voor kortere snellere trailwedstrijden en voor felle, technische trainingen is de Skylite een heel fijne schoen.

 

Chantal:

"De C-Lite is een vrij lichte schoen en valt op door de ‘gaiter’ die ervoor zorgt dat je geen zand en steentjes in je schoen krijgt. Na wat testwerk lijkt de De C-Lite me zeer geschikt voor modderige, gladde ondergronden door de noppen op de zool. De schoen is licht en heeft veel grip. Ook op andere ondergrond (asfalt en grind) kun je met deze schoen prima uit de voeten. Helaas ben ik nog niet in de gelegenheid geweest om hem op een rotsachtige ondergrond te testen. Hopelijk komt dat binnenkort. De C-Lite is een comfortabele, lichtgewicht schoen die ook geschikt is voor langere afstanden. Een blijvertje!"

 Lara:

"Met de C-lite aan mijn voeten kwam ik op het idee om mijn trainingen iets speelser aan te pakken. In mijn omgeving liggen geen steile hellingen, wel kleine pittige bultjes. Ik train nu wel eens door steeds die bultjes op en af te racen. Het zijn de C-lites aan mijn voeten die me daartoe uitnodigden."

 

 

Vertical K, vederlicht verticaal lopen

Licht, lichter, lichtst. De Vertical K lijkt wel een veertje. Hij weegt 'niks', 269 gram (vrouwenschoen). Zacht is hij ook. Het buitenmateriaal is uit één stuk zachte stof gemaakt, uit vierzijdig stretchmateriaal. De middenzool is zacht en verend, de buitenzool heeft een bijzondere vorm en is ook weer voorzien van 'klevend rubber' met uitstekende grip. De schoen is zeker geen knuffeldier, eerder een racemonster. Hij nodigt uit tot snelheidstrainingen, maar wel lekker off road.

 Wel vraag ik me af hoe duurzaam de Vertical K op de langere termijn is. Een zachte, weke zool wil nog wel eens heel snel slijten en het is de vraag hoe lang het stretchmateriaal rekbaar blijft.

 Lara over de Vertical K:

"Wat een geweldige schoen! Als je altijd op die zware trailschoenen loopt is de Vertical K een verademing. Bergop heeft de schoen een fijne grip door de golvende ribbelstructuur van de zool. Ook hard bergaf sprinten is geweldig. Hij blijft verrassend stabiel voor zo'n lichte schoen. De soepele zool geeft een mooie rollende afwikkeling. Handig is de lus aan de hiel bij het aan- en uittrekken. En bovendien is het een mooie schoen, strak om te zien en met een bergprofiel op je hiel."

 Chantal over de Vertical K:

"Op deze schoen heb ik weliswaar nog niet gelopen (de schoen die ik binnen kreeg was een maatje te klein), maar ik was er meteen verliefd op. De schoen voelt als een pantoffeltje en weegt bijna niets, maar geeft veel grip. Ik kan niet wachten hem te gaan testen!"

 

v.l.n.r. vertical K, Raptor, C-litev.l.n.r. vertical K, Raptor, C-lite
 
 

 

Berichttype: 

Reacties

We nodigen je uit je reactie te posten of vraag te stellen. Op die manier kunnen we als community elkaar inspireren en van elkaar leren. De redactie heeft het recht kwetsende of zuiver commercieel geladen boodschappen van het forum te verwijderen.

Geen flauw idee of dat correct Spaans is, maar ik vond het wel een toepasselijke shout! Wat een originele vorm van reviewen en wat een enthousiasme over deze schoenen. Watertanden! Mijn eerste ervaringen met de Quantums waren ook zeker positief te noemen. La Sportiva is goed bezig!

Sponsors

site: IanusWeb