MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Review: New Balance 910V2

Tot voor kort was New Balance één van de grotere merken die zich in de Europese landen nog niet echt liet gelden op de Trails. In de States ligt dat anders, Anton Kupricka is al jaren hun Trail ambassadeur en het merk is hoofdsponsor van races als de legendarische Leadville 100 in de Rocky Mountains. Is de tijd rijp om ook de stap te maken naar de Europese paadjes..?

De collectie Trailschoenen van New Balance is inmiddels aardig doorontwikkeld met een model of 12 (M+V) in het assortiment. Met de variatie van een stevig model, de New Balance 610v4 (320 gram, 12mm drop) tot aan de lichte Fresh Foam 980 Trail (228 gram, 4mm drop). De New Balance 910v2 (306 gram, 8mm drop) valt daar qua specs tussenin. De 910V2 zou op basis van zijn specs wel eens een ideale nieuwe allround trainingspartner kunnen worden. Dit model hebben de afgelopen periode aan de tand gevoeld in korte en lange Trails in de laaglanden en de bergen in het buitenland.

Warming up..
De 910V2 is een schoen die een warming up nodig heeft. Na een keer of 10 inlopen op de paadjes is de stugheid eruit en heeft hij zich meer gevormd om lekker te rollen. De toebox (voorkant van de schoen) is aan de brede kant, daar moet ik even aan wennen. Het voordeel blijkt zich uit te betalen: doordat mijn tenen meer ruimte hebben krijg ik tijdens en na een trail van 70km geen blaren.

Het chassis
De NB910V2 heeft een stevig en breder onderstel. De ‘upper’ is van flexibel materiaal (grotendeels mesh). Doordat de onderkant breder is geeft de schoen meer comfort op de paadjes. Goed geschikt voor een loper die graag wat ondersteuning wil ervaren bij het plaatsen van zijn voeten. Voor het ondersteunen van snel bochtenwerk is het bovenwerk iets te flexibel.  

Het profiel zou ik omschrijven als 'gemiddeld', dus als er stukken verhard moeten worden overbrugd loopt dat soepel. Voor een 100% modder parcours met steile klimmen zijn er meer geschikte tractorbanden te vinden.

Het mesh bovenwerk is een ‘open structuur’ zoals je vaker ziet. In dit seizoen dus wat kouder aan de voeten en in rotsachtig terrein beperkte bescherming voor de bovenkant van je voet.  

Sweetspot
Mij spreekt de schoen aan als trainingsschoen. Zelf ben ik een 'iets krachtigere loper' en durf ik met deze schoenen wat harder te dalen op de downhills in de laaglanden. Deze schoen komt het best tot zijn recht in het voorjaar- en zomerseizoen en kan met plezier worden meegenomen op de langere afstanden. De schoen is na maanden van lopen in alle weersomstandigheden nog goed in shape en heeft beperkte slijtage op de zolen. Ik ben benieuwd wat NB komende tijd nog meer gaat brengen. Het jeukt om de lichtere 980 ook eens aan de tand te voelen! 


De testschoenen na 4-5 maanden gebruik


Scoretabel New Balance 910V2: 

GEWICHT +
GRIP +
WENDBAARHEID  +/-
BESCHERMING
  • Upper
  • Zool

+/-
++

DUURZAAMHEID ++

Tester MudSweatTrails: Marc Weening

Test de schoenen zelf tijdens één van de Night Trail clinics in december! 

Berichttype: 

Reacties

We nodigen je uit je reactie te posten of vraag te stellen. Op die manier kunnen we als community elkaar inspireren en van elkaar leren. De redactie heeft het recht kwetsende of zuiver commercieel geladen boodschappen van het forum te verwijderen.
afbeelding van Tim van Vliet

Hoi Marc, mooie review. Ik ben stapsgewijs de drop terug aan het brengen en die fresh foam 980 trail lijkt me zeker wel wat, echter zie ik op de site van New balance dat deze allen voor dames is. Voor de mannen is wel de fresh foam hierro met 4mm drop maar deze weegt weer 325 gram, of kijk ik verkeerd?

Groet, Tim 

Leuk dat er eens aandacht wordt besteed aan New Balance.

Zelf loop ik al een aantal jaren op de New Balance Leadville 1210. Vanwege mijn zeer  brede voeten zijn er veel trailschoenen ongeschikt voor mij,  maar deze zitten werkelijk als sloffen. Ook ik heb na vele kilometers op ( berg)trails nog nooit een enkele blaar  gehad, tamelijk uniek. Anders dan deze NB schoen uit de test vind ik dat de Leadville een prime profiel heeft voor bijna alle ondergronden. Bij stevige modder wordt het wel glijden , maar bij welke schoen is dat niet ? Enig minpuntje vind ik dat de toe protection wat karig is , dat heeft me wel 2 teennagels gekost inmiddels. Als NB daar nog een slag in kan maken dan zal je mij nooit meer op een andere schoen zien.

Hoi Tim,

Ik heb nav je vraag even contact gehad met NB hierover: 

De 980 Fresh Foam Trail is als het ware de eerste versie van dit Fresh Foam Trailrunning model. De 2e versie (update) gaat verder onder de naam Fresh Foam HIERRO. De Fresh Foam Hierro is dus de up-to-date versie en zowel verkrijgbaar voor dames als voor heren. En heeft die 4mm drop. 

Het gewichtsverschil zit hem in de maat (herenschoen is groter dan een damesschoen, ze nemen altijd een heren 9.5 geloof ik en damesmaat 7).

Hope it helps! 

Tot op de paadjes. 

afbeelding van Tim van Vliet

Bedankt voor het navragen en de uitleg Marc. Tot de 13e op de stuwwallen.

 

Daar ik ook zolen nodig heb (holvoet) passen de zolen perfect in de schoen. De brede (D=normaal) toe-box voldoet. Ik zou gaarne in Nederland ook eens de breedtemaat 2E willen proberen. Voor de rest zitten deze schoen idd als een slof. Voor de kortere trails gebruik ik de INOV8 X-Tallon 200 ook prima maar na 40 km worden deze irritant ;-) in de (niet) demping. Vandaar de NB910V2 aangeschaft voor de langere trails. Bedankt voor deze review.

Sponsors

site: IanusWeb