MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Review Camelbak Marathoner – be your own aid station

Camelbak is een merk dat in Nederland vooral bekend is van hun drinkzakken. Sterker nog: het merk is zo bekend dat een waterzak vaak een Camelbak wordt genoemd. Camelbak levert alleen ook al jaren producten die als geheel zijn ontworpen voor lopers (categorie gordels en handflessen) en trailrunners (voornamelijk rugzakken / hydratievesten). We voelde dit keer de Camelbak MARATHONER aan de tand. In hoeverre biedt deze rugzak invulling aan het idee ‘eigen Aid Station’?

Een aantal specificaties op een rijtje om de MARATHONER te kunnen ‘plaatsen’:

 • Gewicht: 360 gram
 • Vulcapaciteit: 2 liter drinkzak, toegang via grote vulopening (schroefdop)
 • Opbergmogelijkheden:
  • Ruime pockets aan voorkant voor basics als gels / telefoon / cap e.d. Af te sluiten met elastieken trekkoord.
  • Vak aan de onderkant van de achterkant, toegankelijk en af te sluiten met dmv elastiek (snelsluiting)
  • Vakje aan de bovenkant van de achterkant voor minder urgente zaken als mobiel / sleutel / pasje / isolatiedeken (achter ritsje)
  • Nb: de nieuwe versie heeft zelfs een extra (waterdichte) pocket aan de voorkant voor bijv. het opbergen van je mobiel
 • Stelbare lengte van de schouderbanden dmv klittenband. Twee bandjes aan de voorkant voor stabiliteit.

 

Drinkzak / Flessen / Soft flask
Op dit moment zie je in de ontwikkeling van rugzakken 3 mogelijkheden terug om water of sportdrank mee te nemen: 1) soft flasks aan de voorkant, 2) hard plastic flessen aan de voorkant (met of zonder lange drinktuut) of 3) een drinkzak achterin. Elk van de drie systemen hebben zo de persoonlijke voor- en nadelen, vaak gekoppeld aan de doelen waarvoor je zo’n rugzak hoofdzakelijk gebruikt. De Marathoner heeft een 2 liter drinkzak. Dat is meteen één van de plussen van deze rugzak, de capaciteit die je in één keer mee kunt nemen. Hiermee leent de rugzak zich voor wat langere avonturen bij warmere temperaturen of loopjes waarbij je niet zeker bent van punten om bij te tanken. Bijvoorbeeld je lange duurlopen in het weekend of uitstapjes in het buitenland. Op die manier heb ik de rugzak ook gebruikt. Voor races, waar je regelmatig bij kunt vullen en dit snel wil doen, is mijn persoonlijke voorkeur te racen met soft flasks of flessen aan de voorkant: snel toegankelijk om te vullen en duidelijk inzichtelijk hoeveel er nog ‘in de tank zit’.

Het stellen van de rugzak
De Camelbak Marathoner draag je als rugzak ‘binnen de schouderbladen’. De rugzak wordt ook iets hoger op de rug gedragen. Dat zie je ook bij rugzakken van bijvoorbeeld Raidlight en Ultimate Direction. Persoonlijk vind ik dit een prettige manier van spullen dragen. De spullen zitten daarmee op een stabiele plek, onafhankelijk van het terrein waar je doorheen rent of springt.

Het stellen van de schouderbanden gaat met klittenband. De rugzak is hiermee stevig in mijn maat te fixeren. De streepjes op de banden gelden als indicatie voor het gelijk op maat stellen van de banden.  Een tweetal in hoogte verstelbare straps aan de voorkant zorgen voor een stabiliteit van de rugzak. Deze zijn tijdens het lopen makkelijk losser of strakker te zetten.  

De slang van de Camelbak klik je weg op twee plekken aan de schouderband. Deze zit goed vast en geeft geen hinder in de armzwaai.

Indeling
De meest ideale indeling van een rugzak als deze is de pockets aan de voorkant te vullen met gels, repen en eventueel een kaart. De twee kleinere vakjes aan de voorkant kunnen worden gevuld met een sleutel en bijv. magnesium tabletten.

Achterin een liter of 1,5 of zelf 2 aan water of lichte aanmaak sportdrank. In het vakje aan de onderkant is makkelijk een windjackje en een cap te stoppen of voor in het koudere seizoen een paar handschoenen / muts of Buff. Met andere woorden: de ‘essentials’ snel toegankelijk en de zaken waarvoor je toch je rugzak al even afdoet aan de achterkant. Overzichtelijker kan eigenlijk niet als ‘eigen Aidstation’.

PLUS

 • De capaciteit van de drinkzak: 2 liter
 • De rugzak is compact, stevig en draagt prettig hoger op de rug
 • Zowel de rugzak als de drinkzak zijn makkelijk schoon te maken en te drogen door de grote openingsdop
 • De prijsstelling: 89,95 euro als adviesprijs is best vriendelijk te noemen

MIN

 • Het stellen van de schouderbanden tijdens het hardlopen is niet mogelijk. Hiervoor moet je stilstaan en wat geduld hebben.
 • Er is geen rekening gehouden met het opbergen voor stokken.

Conclusie
De Camelbak Marathoner is een ideale rugzak voor iets langere trainingen in Nederland of in het buitenland waarbij je wel veel vocht mee wil nemen en niet al te veel bagage (bij wat stabieler weer dus). Op die manier kun je prima je eigen Aid Station zijn!


Website Camelbak Marathoner

Camelbak Marathoner demo op YouTube


 

Berichttype: 

Sponsors

site: IanusWeb