MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Test: The North Face Havoc

Voor MudSweatTrails testte ik afgelopen maanden de Havoc’s van The North Face.

Nadat ik was gevraagd om de Havocs te testen stond ik een tijdje in dubio. Wat moet je nou met deze schoenen? Op het eerste gezicht prima schoenen. Ze zien er uit als (stevige) trailrunningschoenen van het kaliber Salomon XA pro 3d, hebben een degelijke zool, een GTX voering en een deels lederen buitenkant. Niets mis mee, althans, als ze 400 gram zouden wegen. Dat wegen deze schoenen echter per stuk (zelfs iets meer). Als je de schoenen googled zie je ook dat ze gepositioneerd worden als hikingschoenen, voorzien van trailrunning technologie.

Mijn voorlopige conclusie was dan ook om de schoenen als trailrunningschoenen te benaderen.

Ik heb de schoenen eerst meerdere malen in Nederland getest. De schoenen zijn dan inderdaad aan de zware kant, zoals te verwachten. De schoenen lopen ondanks hun gewicht echter bijzonder soepel. De Vibram-zool geeft goede demping en ruim voldoende bescherming. Meer dan je op de Nederlandse trails nodig hebt eigenlijk. Wat me vooral positief opvat is de enorme stevigheid en daarmee vertrouwen die de schoenen geven tijdens een afdaling. Daarnaast is de Goretex voering bijzonder fijn tijdens natte dagen, zeer welkom in ons natte kikkerlandje. Mijn vermoeden is dat deze schoenen zich vooral gaan bewijzen in zwaarder bergachtig en rotsachtig gebied.

Vervolgens heb ik de schoenen in Spanje getest tijdens een paar dagen trailen in de bergen van de Sierra de Guadarrama met Robert Nieuwland van Madrid Trailrunning. Uphill vormt het gewicht van de schoenen dan toch echt een probleem met relatief snel vermoeide benen als gevolg. De stevige Vibram zool geeft wel verbazingwekkend veel grip op (gladde) rotsen, gravel en zelfs gras en mos. Ook de snakeplate in de zool, die je voet beschermt tegen bijvoorbeeld scherpe stenen, doet erg goed zijn werk. De stevige rubberen rand en het leren buitenwerk beschermen tegen stoten tegen rotsen of boomstronken en bieden extra stabiliteit. Het bovenwerk van de schoen bestaat deels uit leer en deels uit mesh. Omdat de schoenen gevoerd zijn met Goretex zijn ze waterdicht maar bijzonder goed ademend. De schoenen beschikken over een voetbed met extra demping in de hiel en de voorvoet. De schoenen geven me downhill een goed gevoel, veel ondersteuning en daardoor veel vertrouwen. Ik ben geen geboren afdaler, maar met deze schoenen durf ik een stapje verder te gaan dan met veel andere schoenen.

Uiteindelijk zijn deze schoenen verbazend veelzijdig. Het zijn inderdaad niet 100% trailrunning schoenen, daarvoor zijn ze te zwaar. Maar als je zwaarder werk gaat doen, bijvoorbeeld tijdens een vakantie, komen ze zeer goed van pas. Bijvoorbeeld als approach-schoen naar de voet van een te beklimmen berg, of wanneer je van plan bent om een meerdaagse (trailrunning)tocht te gaan doen met wat zwaardere bepakking. De schoenen zijn ook zeer geschikt voor de recente speed-hiking trend. De schoenen zitten vol nieuwe technieken en innovaties: gelaste naden, een vibram® buitenzool, een Gore-tex® waterdicht en ademend membraan, een Ortholite® binnenzool en een Snake Plate™ voorvoetbescherming. Al met al fijne schoenen, maar trailrunningschoenen zijn het wat mij betreft niet.

The North Face Havoc GTX (gewicht: 850 gr, winkeladviesprijs: €140,-)

Over de tester (Hans van der Vinne)

In 2008 begon ik met hardlopen en in 2009 met trailrunning. Woonachtig in Arnhem zijn de bossen rondom Arnhem en met name het Veluwezoomgebied mijn persoonlijke trainingsgebied. Daarnaast liep ik in de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen, maar ook over de Munro’s in Schotland en in de Belgische Ardennen.

Berichttype: 

Reacties

We nodigen je uit je reactie te posten of vraag te stellen. Op die manier kunnen we als community elkaar inspireren en van elkaar leren. De redactie heeft het recht kwetsende of zuiver commercieel geladen boodschappen van het forum te verwijderen.

Ik kan je verhaal alleen maar bevestigen. Ook naar mijn ervaring net te zwaar en te stug voor trail-running. Wel uiterst confortabel. Mijn keus voor een lange bergtocht met rugzak als je de stijg-ijzers kan thuislaten. Bij lange rotsklimtochten zijn ze ook aanmerkelijk lichter in de rugzak dan 'echte' bergschoenen voor de aanloop. Ik vermoed dat ze, gezien hun  zeer degelijke uitvoering en vibram zool erg lang mee zullen gaan. 
En wat dat Gore-tex betreft; voor trail-running vind ik 't  nooit een toevoeging; voor bovengenoemd gebruik lijkt het mij een goeie keus.
 

Sponsors

site: IanusWeb