MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Review: PETZL Reactik+

Eerder schreven wij al een review over de Petzl Tikka RXP en Tikka R+. De Tikka heeft nu een nieuwe opvolger: de Petzl Reactik en Reactik+. Het verschil tussen Reactik en Reactik+: de Reactik heeft geen bluetooth functie en minder power dan de Reactik + (215lumen vs. 300lumen). Dit seizoen leent zich perfect voor een uitvoerige test: kortere dagen en onstuimige omstandigheden. Wij hebben voor jou de Reactik + getest... 

Wat allereerst opvalt is dat de lamp qua uiterlijk hetzelfde is als de Tikka RXP. Daarover kunnen we dus kort zijn. Wat zeker noemenswaardig is: de lamp zit erg stevig en stabiel op je hoofd door de (gepatenteerde) hoofdband. De band is gemaakt van een brede strook zacht en comfortabel elastisch materiaal aan de voorzijde en heeft een dubbele hoofdband achterop. Het materiaal is daarbij ook zweet absorberend. Dit is echt een verschil met de lampen die een enkele eenvoudige hoofdband hebben! De lamp weegt overigens slechts 115 gram, daarmee heb je nauwelijks door dat je een lamp draagt.

De volgende zaken zijn nieuw ten opzichte van de Tikka RXP:

 1. Sterkere maximale lumen opbrengst (van 215 naar 300);
 2. Een bluetoothfunctie met bijbehorende App;
 3. Het kunnen locken/unlocken van de lamp;
 4. Indicatie van het % batterij.

De lichtopbrengst
De PETZL Reactik + heeft globaal drie functies;

 • Reactive lighting
  De lamp past zijn lichtsterkte automatisch aan door een sensor die het beschikbare restlicht meet. Is er meer licht beschikbaar? Dan zal de lamp zelf minder power geven. Kom je op zeer donkere plekken? Dan zal de lamp meer power geven. Verder is er een onderverdeling in drie lichtsterktes (max autonomy, standard & max power)
   
 • Constant lighting
  Een constante krachtige lichtbundel. Onderverdeeld naar drie lichtsterktes.
   
 • Red signal
  De roodlicht functie. Onderverdeeld naar twee opties (constant en knipperend). Het roodlicht geeft echt voldoende licht om, zonder dat het jouw eigen nachtzicht meteen verpest, je dingen te doen. Handig bij bijvoorbeeld kaartlezen of wanneer je in je hotel of tent iets moet pakken en niet meteen de hele ruimte met licht wil vullen. Indien je de lamp in roodlicht modus uitschakelt via de button aan de zijkant van de lamp, schakelt hij via dezelfde knop ook in die modus weer in.

De bediening van de lamp
Persoonlijk moest ik hier even aan wennen omdat ik eerder met de RXP bediening gewerkt heb. De bediening van de Reactik wijkt daar iets van af (overigens wel positief, het is nu logischer). Er zijn maar twee knoppen op de lamp waarmee je alle functionaliteiten kan aanroepen.

De knop bovenop
De aan/uit knop. De lamp start bij het indrukken van deze knop automatisch op in Reactive lighting mode (max autonomy). Wanneer je nogmaals klikt gaat hij naar de tweede lichtsterkte in die modus (standard). Klik je wederom dan zit je in de ‘max power’ modus.

De knop aan de zijkant
Heb je de lamp ingeschakeld en wil je naar de constant lighting mode in plaats van de Reactive lighting? Druk dan éénmaal op de knop aan de zijkant. Daarna kan je wederom door klikken naar de gewenste power.

Rood licht activeren
Staat de lamp uit en wil je gebruik maken van roodlicht? Druk dan de knop aan de zijkant twee seconden in en de lamp zal rood licht activeren. Let op: indien je rood licht wil uitschakelen dan druk je twee keer de knop in (de eerste keer zal hij gaan knipperen, bij de tweede keer drukken gaat hij uit).

Andere functionaliteiten van de knoppen/lamp
2 sec tegelijk boven en zijkant indrukken;

Hierdoor wordt de lamp gelocked. Dit is handig wanneer je hem bijvoorbeeld op wil bergen of in je rugzak stopt. Mocht je toch een knop indrukken dan knippert de lamp drie maal met rood licht zodat jij weet dat hij in de lock modus zit. Unlocken doe je op dezelfde manier.

4 sec zijkant indrukken
Hierdoor activeer je de Bluetooth van de lamp waardoor je kan connecten met de MyPetzl Light app. Meer over deze app lees je verderop in de review.

Indicatie van de batterij
De Reactik geeft bij het aan- en uitschakelen van de lamp via een klein lampje aan de zijkant aan hoeveel batterij percentage je nog hebt. Geeft hij groen licht: de batterij is 66% tot 100% opgeladen. Oranje: 33% tot 66% en Rood <33%.

De bluetooth functionaliteit
Eerlijk is eerlijk, in beginsel dacht ik: bluetooth op je headlamp… dat is toch helemaal niet nodig? En gelukkig is het ook niet noodzakelijk om de bluetooth functionaliteit te gebruiken. De lamp wordt geleverd met een standaard geprogrammeerd pakket aan mogelijkheden die je zonder bluetooth prima kan gebruiken (zoals beschreven bij ‘de lichtopbrengst’). Maar mocht jij meer uit je lamp willen halen of meer informatie over de status van je lamp willen zien: dan is het wel aan te raden om de MyPetzl Light app te installeren op je IOS of android telefoon.

Gebruik van de app
Na het connecten van de app met jouw Petzl zie je direct een menu waarbij je inzicht krijgt in het actuele percentage van de batterij. Ook zie je daarbij hoelang hij nog licht kan geven op een bepaalde sterkte. Zo weet je dus altijd exact hoelang je nog met een bepaalde lichtsterkte op pad kan gaan.

Customize jouw Petzl
Het gebruik van de app geeft je de mogelijkheid om de lichtsterkte die je bij Reactive en Constant lighting hebt aan te passen. Dit kan je doen door zogenaamde ‘profiles’ te maken. In de profiles kan jij aangeven hoeveel lichtsterkte je onder de drie ‘levels’ van lichtsterkte wilt hebben. Nu bouwt de lichtsterkte op maar indien jij het prettig vindt om dat om te draaien dan kan dat ook!

Bijkomend voordeel is ook dat je een profiel kan maken voor bijvoorbeeld kamperen; in de tent heb je veel minder licht nodig dan de lichtsterkte die jij gebruikt om te rennen. Petzl heeft al een aantal standaard profiles in de app toegevoegd; Mountaineering, Trail-running, Trekking en Bivouac.

Twee andere features die je wellicht niet zo snel zal gebruiken maar die wel innoverend en ‘leuk’ zijn zijn de volgende twee:

Live modus: je kan de Petzl lichtsterkte live besturen via een schuif op je telefoon. Je ziet de Petzl daar live op reageren door de gewenste lichtsterkte af te geven.

Emergency: de morsecode voor SOS kennen de meeste mensen wel. Hem correct maken is een ander verhaal. De app helpt je daar een handje mee: hierdoor kan je automatisch een correcte SOS morse laten versturen. Sterker nog; je kan een tekst (tot max 15 karakters) zelf invoeren en de lamp dit in morse laten verzenden. Maar laten we eerlijk zijn; gemiddeld genomen heb je (en ik hoop niet dat het ooit zo ver komt) enkel iets aan de SOS morse.

Conclusies:

 • Draagcomfort en stabiliteit van de lamp is zeer goed;
 • Functionaliteit van de lamp is, zeker door gebruik te maken van de app, zeer uitgebreid;
 • Lamp geeft voldoende lichtopbrengst om in de nachtelijke uren te navigeren over de paadjes, ook heeft hij voldoende batterij capaciteit om je door lange nachtelijke tochten te loodsen;
 • De lamp voelt robuust en degelijk aan, hij is eenvoudig schoon te maken en er zijn weinig bewegende delen (en is daardoor ook minder kwetsbaar);
 • Opladen via een mini USB is ideaal en kan bijna overal;
 • De lamp heeft twee knoppen; leer jezelf, alvorens je op pad gaat, eerst goed aan hoe je alle functies kan gebruiken;
 • Reactive Lighting is een zeer geschikte en fijne optie voor het trailrunnen. De lamp past zich zelf snel aan waardoor dit ook de batterij duur ten goede komt.

Video REACTIK+ Rechargeable and programmable headlamp 

Berichttype: 

Reacties

We nodigen je uit je reactie te posten of vraag te stellen. Op die manier kunnen we als community elkaar inspireren en van elkaar leren. De redactie heeft het recht kwetsende of zuiver commercieel geladen boodschappen van het forum te verwijderen.

Wat ik me altijd afvraag bij dit soort reviews: in hoeverre is het hebben van meer lumen ook daadwerkelijk zinvol? Ik snap dat een lamp van 300 lumen meer licht geeft dan eentje van 215, maar ga je daar ook echt meer door zien? Ik heb zelf een relatief simpel hoofdlampje dat een lichtopbrengst van 100 lumen heeft (mogelijk minder, het model staat niet echt meer op de site van de fabrikant genoemd) en ik heb nog nooit het idee gehad dat ik ergens meer licht nodig had. Sterker nog, de keren dat ik hem gebruik heb ik hem eigenlijk altijd op de dimstand staan. Nou moet ik toegeven dat ik niet bepaald de snelste ben hier, misschien dat daar nog verschil in zit?

Een nogal kromme vergelijking zou zijn als ik een auto zou hebben met een topsnelheid van 180 km/h, en daar een begrenzer in zet zodat die hem limiteert op 150 km/h. De topsnelheid is lager, maar het is niet alsof ik dat op de Nederlandse snelweg ga merken.

Herwinw,

Wat betreft je opmerking over de zinvolheid van meer lumen kijk ik er zo tegen aan:
Tijdens een afdaling op snelheid heb ik graag een sterke lichtbundel in het voorterrein en goed zicht dicht bij zodat ik goed kan anticiperen waar ik mijn volgende stappen ga zetten. Mocht voor jou een lichtopbrengst van 100 lumen goed zijn dan is dat toch prima.

Zelf gebruik ik de lamp ook voor andere doeleinden, en als je in het donker op zoek bent naar een volgend pad (bijvoorbeeld bij het orienteren) is het wel makkelijk wanneer een lamp voldoende power heeft om een flink stuk het voorterrein in te schijnen.

Volgens mij hangt het dus erg af voor welk doeleinde je de lamp gebruikt en wat jouw persoonlijke voorkeur heeft. Voordeel van deze lamp vind ik dat het allemaal aan te passen is doordat je hem zelf kan programmeren!

Veel plezier op de donkere paadjes ;) Grtz Bart

Hoe langer de race, hoe korter de lichtbundels. Je hebt niet veel licht nodig in een bergtrail, zolang de navigatie geen mayor issue is. Bergop zet je je lamp op de kleinste stand, bergaf op de grootste stand. Voor langlopers is de batterijconsumptie (meer batterij is meer ruimte in je rugzak) even belangrijk als de lichtopbrengst. Ook het gemak waarmee je in het donker  en regen  je batterijen kunt vervangen is een belangrijk ding.

Voor korter maximaal gebruik (korte nacht, korte trail) is een flinke bak licht wel fijn. De definitie van die flinke bak licht is relatief. Als je jezelf aanleert om met minimaal licht te trainen, dan is een beetje meer licht in een wedstrijd al een hele luxe. Als je met daglichtbenaderende hoeveelheden lumens op je hoofd door het bos loopt doe je niet aan het nabootsen van moeilijke omstandigheden. Een uitdovende batterij, mist/regen/ sneeuw en andere zichtbelemmerende omstandigheden zijn zo meer een probleem, dan wanneer je gewend bent aan slecht licht. Mijn idee: maak het jezelf zo moeilijk mogelijk in trainingen. En is niet iedere wedstrijd en soort training voor een volgende project??

 

 

Sponsors

site: IanusWeb