MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Testing the new Salomon S-lab sense ultra vest

afbeelding van Pascalvannorden

Testing the new S-lab sense ultra set ofSalomon...

Het is geen rugzak maar een vest...het is heel licht, heeft veel opbergvakjes, heeft geen drinkzak als waterreservoir achterop maar 2x 500ml softflakes die voorin de opbergruimtes op de borstbanden passen. Aan de achterkant op de rug zitten stretch opbergruimtes voor bijvoorbeeld een regenjack, broek of Buff. 

Test 1: 
Een training rond de Reeuwijkseplassen en over de onverharde DubbeleWierickeDijk.

Bij aantrekken van het racevest zit het gelijk lekker en voelt het aan als een extra shirt. Het is veel lichter dan de rugzakjes die ik normaal gewend ben.

Her en der stop ik materiaal in het vest die ik bij deze training niet nodig zal hebben maar ik wil het vest eens goed testen.

Bij de eerste km’s hardlopen schudde de flesjes aan de voorzijde mij te veel. Door de banden op borst en buik wat strakker te trekken was het stuiteren zo goed als weg toen ik mijn weg vervolgde.

Bovenop de rechterband zit een rits waar ik mijn telefoon had ingestopt (ivm oproepbaarheid voor mijn werk...dan race ik tijdens de training gelijk richting fabriek) dit was geen goede plek hiervoor. Mijn mobiel bleef maar stuiteren op mijn rechterschouder en dat begon te vervelen. Stoppen om te herorganiseren. Op de zijkanten laag zitten grote ritsvakken die van op zijkant laag tot op de rug lopen, hierin verplaatste ik mijn mobiel en het schudden was weg.

Wat ik ook opmerkte tijdens deze eerste test dat het belangrijk is om de softflasks goed diep in de opbergruimtes te stoppen zodat gewicht lager zit. Als ik tempo maak dan stuiteren deze minimaal.

De route over de WierickeDijk is onverhard en je komt er meerdere hekken tegen die bedwongen moeten worden, als een ware 'obstacelrunner' vloog ik over deze hindernissen. De bewegingsvrijheid van het vest is optimaal, de stof rekt mee en hierdoor voel je geen belemmeringen als er flink geklauterd moet worden.

Het drinken onderweg uit de softflakes kan op twee manieren, of je laat de flesjes zitten duwt deze iets omhoog met de hand en buigt je hoofd naarbeneden om te sabbelen of je haalt het flesje eruit om te drinken en duwt ze dan weer terug zodra klaar. Eerste methode is makkelijkst,  maar blijf de focus op je pad houden zwikken is zo gebeurt.

Materiaal in racevest test 1: 4 gels, telefoon, jack, regenbroek, 2 volle softflakes en nog opbergruimte over!

Test 2: een race, de N70trail in Berg en Dal.

Na het geslaagde eerste testmoment ging op 21 september het racevest mee naar een trail over de marathonafstand met 1.300 Hoogtemeters.

Weersverwachting was goed en in de middag zou de zon gaan schijnen en de temperatuur zou stijgen. Benieuwd of het vest goed ademt bij warme omstandigheden!

Niet twee maar één softflake ging mee in de bergruimte aan de voorkant, in de andere opbergruimtes werden een paar gels gestopt om het energiepeil tijdens het racen door de heuvels van Berg en Dal hoog te houden.

Niet alle ruimten in het vest werden benut omdat er geen noodzaak was voor regenbroek, muts, handschoenen, hoofdlamp en veel meer eten. Iedere ronde van 14km was er een verzorgingspost dus waarom extra gewicht meezeulen als  onderweg de softflake  bijgevuld kan worden.

Bij de trainingstest van het vest was duidelijk geworden dat het vest met bepakking goed stevig aangetrokken diende te worden om schudden en stuiteren van de softflake op de borst te voorkomen. Dus voor de start trok ik de makkelijk verstelbare bevestigingen goed aan en verstopte mijn gels her en der in de vele bergruimtes.

De bergruimtes waarin alle gels zaten verstopt waren tijdens het racen allemaal goed bereikbaar, met makkelijke arm-handbewegingen konden de gels naar voren worden getoverd uit hun verstopplekken.

Door de vele opbergvakjes kregen de lege plasticverpakkingen van de gels een eigen afvalzakje. Dit makkelijk bereikbaar voorzakje van rekbaar materiaal kon het afval in zonder de andere gels in de weg te zitten.

Note to every trailer: Hoop dat iedereen inmiddels de dicipline heeft om zijn zooi uit de natuur te houden!

Tijdens de N70trail gaat het constant op en neer waarbij er ook flink veel trappen naar beneden genomen moesten worden. Deze werden, als ultieme schoktest voor het vest, volle bak downhill gepakt. Het racevest bleef op zijn plek / bleef als het ware aan mijn bovenlijf plakken…geen enkele irritatie en volledige bewegingsvrijheid! De bovenbenen hadden de dag na deze downhill schoktest test er flink meer last van dan het vest.

Conclusie:
Het vest is een prachtige aanwinst voor wedstrijden waarbij je snel en licht de wildernis in wil! Hiermee heeft Salomon iets innovatiefs op de trailrunmarkt gezet in de categorie bagagedragers.

Wennen voor mij is dat het gewicht van het water op de borst zit, hier moest ik wat handigheid in krijgen om de softflakes op de juiste manier weg te bergen zodat ze niet te veel gaan schudden.
Ook de manier van ombinden / aantrekken heeft wat handigheid en ervaring nodig maar zodra deze aanwezig is blijft hij perfect zitten en geeft heel veel bewegingsvrijheid tijdens het racen terwijl je toch alle spullen op je lijf meeneemt.

Dit vest komt in maart 2015 op de markt, ik ben erg trots dat ik dit racevest al kon dragen / testen en weet zeker dat hij de komende periode bij veel trainingen en wedstrijden meegaat!

Foto credits: Mischa Visser

Berichttype: 

Reacties

We nodigen je uit je reactie te posten of vraag te stellen. Op die manier kunnen we als community elkaar inspireren en van elkaar leren. De redactie heeft het recht kwetsende of zuiver commercieel geladen boodschappen van het forum te verwijderen.

geen sneer naar de auteur van dit stukje, wat leuk om te lezen was, toch even advokaat van de duivel,  gezien atleet tevens zijn kleding van de maker van het vest krijgt lijkt me een eerlijk beeld over het product lastig.

duivels dilemma toch voor die vrije boslopers: commercie en die pure beleving combineren.... dun draadje soms.

 

 

Sponsors

site: IanusWeb