MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Gear review: Tecnica Supreme Max 2.0

Voor een ieder die van de Tor Des Geants heeft gehoord is het merk Tecnica niet onbekend. In Nederland worden de trailschoenen van Tecnica echter nog maar weinig gesignaleerd en dat lijkt mij onterecht. Eerder nam ik al eens ik de Tecnica Inferno Xlite onder de loupe. Hieronder een review van de Tecnica Supreme Max 2.0. z’n maximale broertje. 


De Tecnica Supreme Max 2.0: breed en stabiel met een heeldrop van 6 mm

Eerste maximale indrukken
Maximaal hip Italiaans design in felle kleuren. Groot, breed en toch licht. 325 gram voor maat 42 volgens mijn keukenweegschaal. Inmiddels is het door mij geteste kleurrijke paar,om onduidelijke redenen, bestempeld tot het dames model. Gewone veters die je moet strikken. Een degelijke Ortolite binnenzool. Een buitenzool die voor en achter omhoog loopt, vol met niet al te hoge vierkante noppen. Goed voor vrijwel ieder terrein, met uitzondering van diepe modder. Breed en stabiel met een heeldrop van 6 mm. Een ‘gewoon’ ademend en kleurrijk bovenwerk. Aan je voeten zit het direct als een paar comfortabele pantoffels.

Maximal shoes
De Tecnica Suppreme Max 2.0 past in de 'trend' van de maximal shoes. Comfort en stabiliteit staat hier voorop. De doelgroep is de ultra-trailer. Ik houd wel van maximal shoes mits je ze niet altijd gebruikt. Ik heb het onbevestigde, onwetenschappeljke vermoeden dat bij onbeperkt gebruik je voeten er ‘lui’ van worden en dat het en koste gaat van je proprioceptie. Voor mij dus 1/3 van de training op minimal, 1/3 op normal en 1/3 op maximal shoes (en dat zonder enige wetenschappelijke ondersteuning en al weer wat jaartjes blessure vrij). Kortom: maximal shoes zijn een comfortabele aanvulling in het schoenenrek van de trailer.


Met uitzondering van diep modderig terrein prima grip in ‘t bos vol met bijv. stenen en boomwortels

Test
In eerste instantie test ik de Tecnica Supreme Max op tijdens m’n vaste heuvel training. Dat is even wennen; ik mis m’n directe grondcontact, gevoelsmatig heb ik die demping hier op de korte (90 m D+) niet nodig. Comfortabel zit het wel en stabiel is het ook. De zool geeft een prima grip in ‘t bos vol met stenen en boomwortels.

Ik verleg m’n test tijdens een zuidelijke vakantie naar de Spaanse Sierra’s. Dat betekent glooiende keienpaden en harde, stenige, stoffige landwegen. Hier komt de Tecnica Suppreme Max 2.0 voor mij veel beter tot z’n recht. De scherpe stenen merk je niet en op trails waar je door kan blijven rennen zit ‘t erg comfortabel. Ook de tussenstukken asfalt storen me opeens niet meer.

Ook tijdens m’n lange duurlopen over glooiende bospaden en landweggetjes met hieren daar een stuk asphalt komen ze uitstekend tot hun recht.

Wat valt er te zeuren?
De maatvoering. Tecnica schoenen vallen groot. Dat is mooi als je last hebt van uitzettende voeten bij een lange of warme trail. Maar het is minder praktisch voor zij die hun schoenen altijd op internet bestellen. Ik vermoed dat ze 0,5 tot 1 maat groter uitvallen dan de meeste andere merken.

De verkrijgbaarheid in de Benelux is nog niet optimaal. Meer info via de website van Tecnica

Conclusie
De  Tecnica Suppreme Max 2.0 is volgens de fabrikant een ultra-trail schoen voor diegenen die demping en stabiliteit grote waarde toekennen. Zelf mis ik het direkte contact met de trail tijdens lange afdalingen over steile bergpaadjes. Wel vind ik ik het een ideale en comfortabele schoen is voor lange afstanden op onregelmatig terrein zonder dat de hoogte verschillen extreem zijn. Bovendien worden de stukken asfalt er aanzienlijk aangenamer door.

Berichttype: 

Reacties

We nodigen je uit je reactie te posten of vraag te stellen. Op die manier kunnen we als community elkaar inspireren en van elkaar leren. De redactie heeft het recht kwetsende of zuiver commercieel geladen boodschappen van het forum te verwijderen.

Ik heb de X-lite, prima schoen die ook voldoet in de modder. Stenen en boomstronken worden wel opgemerkt maar ik vind dat niet erg. Met de vele bladeren op de paden ben ik blij met de dikke bumper, zeker als je eens tegen een boomstomp aan schopt. Gekocht bij Scarabee in Valkenswaard.

Sponsors

site: IanusWeb