MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Getest: rugzak Raidlight Olmo 5

Test rugzak: Raidlight Olmo 5
Een mooi klein goed afgewerkt rugzakje van Raidlight. Het is de 2e versie van de de Olmo, vernoemd naar de legendarische Marco Olmo. Hij is niet alleen meervoudig UTMB winnaar maar ook iemand die zelf het grootste deel van z’n materiaal zelf ontwikkelde en maakte.

Raidlight’s Benoit Laval pikte de draad op en zo werd een paar jaar geleden de eerste, zwarte versie van de Olmo ontwikkeld. Een veel gezien rugzakje in de Trailrunwereld, dat hoog op de rug draagt met de bidonhouders stabiel aan de voorzijde. Ik testte de verbeterde 2e  versie van de Olmo 5.

Twee uitvoeringen en veel vakken
De Olmo 5 is leverbaar met twee 0,75 liter bidons of met waterzak. In de ‘bidon-versie' is het laadvermogen 5 liter, dat is voor mij net genoeg bij trails met een uitgebreide lijst aan verplicht materiaal zoals de UTMB. (regen broek/jas, extra shirt, muts, handschoenen, tight, 2x hoofdlamp, etc)  Als je een waterzak gebruikt kun je kleding kwijt in de bidonvakken maar is het toch echt wel proppen.

Het aantal vakken is indrukwekkend; ik tel er dertien! Vier kleintjes op de draagbanden, waar je 2 gels per vakje in kwijt kan en nog twee van een soortgelijk formaat op de achterkant.

Op de draagbanden vind je twee goede bidonzakken voor de twee bijgeleverde 0,75 ltr bidons. Verder twee iets grotere vakjes met rits op de schouderbanden; formaat telefoon / camera / hoofdlamp / veiligheidsmateriaal.

Op de rug een groot hoofdvak voor de reserve kleding of drinkzak. Nog een  kleiner vak van strecht materiaal en en klein vak met de rits aan de onderkant, voor lampen, ehbo en wat eten.  Ook is er een klein klepvakje voor papieren, sleutels etc.

Er wordt er nog een heel mooi los zakje met gespen bijgeleverd; om je stokken in te doen en ze zo mee te nemen. Dat zakje kun je met 2 gespjes aan de rugzak bevestigen. Dat zakje kun je weer opbergen in het kleine vak met de rits aan de onderzijde. Echt praktisch lijkt het me niet. Geeft niet, als ik stokken meeneem heb ik ze toch in de hand of steek ik ze tussen rug en rugzak.

Test indoor
De eerste test doe ik binnen... rugzak volgepropt met standaard & verplicht materiaal, bidons gevuld en in de houders gedaan. Het staat, in de spiegel, buitengewoon stoer. Een Marathon-des-Sables outfit.

Twee bidons van ¾ liter water is meer dan ik ooit nodig heb; twee keer een halve liter is meer dan genoeg. Traplopend vind ik al snel de juiste afstelling van de bandjes. De bidons zitten niet hinderlijk hoog en in bevinden zich comfortabel op de borstspier. Bij losse bidonhouders zitten deze vaak meer richting  ribbenkast en dat kan na lange afdalingen behoorlijk pijn gaan doen.

Test Outdoor
De Olmo 5 teste ik tijdens intensieve heuveltraining en tijdens langzame duurlopen.

Eenmaal goed afgesteld is het een rugzak die je bijna vergeet. Omdat hij hoog draagt en redelijk wat gewicht zich aan de voorzijde bevindt (water) is de iets andere positie van je bovenlichaam even wennen.Het hoofdvak valt bijna tussen je schouderbladen en laat je onderrug vrij. De drinkslangen van de bidons (zelf inkorten) zijn niet hinderlijk in je gezichts veld. De  bidons blijven dan ook in hun vakken tijdens het drinken al is de 'waterflow' wat mager; veel kleine slokjes dan maar. Ik vervang de bidons uiteindelijk door 0,5 literflesjes met een home made smarttube; dat is voor mij ruim voldoende. De vaak verplichte beker past perfect in het elastiek van de borstband.

Racevest of rugzak?
Het geheel houd een beetje het midden tussen race-vest en rugzak.

Het borstriempje, met, nood fluitje, loopt dan ook niet over de borst maar trekt de 2 bidonhouders naar elkaar toe. Het zit stabiel; heel stabiel. De bij geleverde buikband voegt qua stabiliteit dan ook niet veel toe. Wel dient deze als startnummer bevestiging en zijn er drie slimme elastieken aangenaaid waar je weer drie tubes gel in kwijt kan. (ik mis nu toch echt het afval zakje)  Die buikband leg ik met het stokkenzakje op het stapeltje “uitgespaarde bagage” Het geheel weegt nu nog maar 380 gram, exclusief bidons / waterzak.
 

CONCLUSIE
Bij gebruik met bidons is het een opvallend stabiel klein en licht rugzakje. De afstelling is even zoeken maar de afwezigheid van een buikriem is zeer plezierig. Het volume is groot genoeg voor alle ultra-trails als je niet meer meeneemt dan de verplichte zaken. De hoeveelheid kleine vakjes (6 stuks) is wat overdreven. Z’n constructie verplicht eigenlijk tot bidon gebruik. De bijgeleverde bidons zijn opvallend makkelijk in het gebruik al vind ik hun volume overdreven. Het stok-opberg-systeem valt naar mijn bescheiden mening, in de categorie ‘overbodige gadgets’ Je kan er beter zelf 2 elastieken aan maken.

Kortom; een hele stabiele lichte rugzak, gemaakt door een sympathiek bedrijf van trailrunners, voor de democratische prijs van 80 euro.
 


Klik door voor een overzicht van de verkooppunten in Nederland

 

Berichttype: 

Sponsors

site: IanusWeb