MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Lopen met stokken...

Alleen ouwevandagen, kreupelen en nordikwolkers doen dat natuurlijk. Echte sporters doen dat natuurlijk niet, tenzij ze al dan niet tijdelijk tot de kreupelen behoren. Dit was tot februari/maart van dit jaar mijn overtuiging omtrent die prikkers. Half februari begon mijn ongefundeerde vooroordeel al enige scheuren te vertonen toen ik op een clinic een in Frankrijk woonachtige ultra-trail-atleet in levenden lijve hoorde vertellen dat “hoe verder van de bergen woonachtig de weerstand tegen poles exponentieel toeneemt èn dat je, des te verder je van de echte toppen afwoont, je er des te meer mee kunt winnen”. Mijn vooroordeel smolt als sneeuw voor de zon weg toen ik begin maart in een compleet sneeuwlandschap een race liep op en om de Puy de Dome. De mannen met stokken liepen zonder zichtbaar probleem en evenwichtig van routemarkering naar routemarkering terwijl ik als een dronken zatlap van lint naar lint zwalkte. Nog ver voor de finish wist ik zeker dat ik heel snel en heel hard met die dingen ging trainen.

Nog geen week later liep ik gewapend met een paar aluminium stokken van Black Diamond door het Reichswald een beetje onhandig te stuntelen. Overtuigd dat die stokken mij bergop van pas zouden komen moest ik er vooral op letten dat ik er niet continu over zou struikelen. Na twee uur zweten was ik een illusie armen: gewoon maar wat rondhobbelen met stokken in je handen heeft geen enkele zin. De juiste techniek niet meester zijn maakt die nordicprikkers volkomen nutteloos!

Direct na de training speur ik internet af op zoek naar het juiste gebruik van poles. Mijn logisch verstand zegt me dat er vooral een hoop te leren is van langlaufers en via sites van de Noorse en Canadeeze “nordic-skiing” bonden doe ik een hoop kennis op.

Wekenlang loop ik praktisch elke training met de aluminium tentstokken van BD en verworden ze van nutteloos en potentieel gevaarlijk voor de eigenaar naar zeer nuttig en potentieel zeer gevaarlijk voor de concurrentie.

Binnen een aantal weken maak ik me de verschillende technieken meester en ervaar aan den lijve hoeveel extra stuwkracht ze bergop kunnen geven door je romp en armen goed in te zetten.

De aluminium stokken zijn zeer makkelijk verstelbaar in lengte en maakten het mogelijk de juiste meest effectieve lengte te bepalen. Toen ik eenmaal wist hoelang ik mijn afvalprikkers wilde hebben heb ik ze verruild voor een paar veel lichtere carbon exemplaren.

Met deze zeer lichte en makkelijk opvouwbare Z poles van BD heb ik afgelopen zomer niet onverdienstelijk de Franse Alpen (La Montagnhard) bedwongen en kan een klein jaar later alleen maar concluderen dat  die Franse Nederlander in februari volledig gelijk had: hoe verder je van de bergen woont hoe meer je kunt hebben aan stokken. Een goede techniek is dan wel doorslaggevend om er ook effect van te merken: vertikale kilometers maken dus.

Over wat voor stokken je dan moet gebruiken kun je denk ik heel kort en bondig zijn:

Hoe lichter hoe beter: je tilt die dingen toch vele duizenden keren op en elke gram is hierbij merkbaar na en paar uur.

Simpel opvouwbaar en opbergbaar: er zijn in elke race ook trajecten waar je nagenoeg niets aan je stokken hebt. Het moet op dat moment eenvoudig zijn ze weg te bergen.

De grip en lus moeten comfortabel in de hand liggen: net als bij een verkeerd passende schoen liggen blaren hier op de loer: goed verstelbare lussen en een zachte grip voorkomen dit.

De stokken die ik van Black Diamond getest heb voldoen beiden aan de laatste twee punten. De carbon versie voldoet aan alle drie. Er is geen hogere wiskunde van te maken! Ondermeer te koop bij Bever Outdoor & Travel.

Mocht je dus plannen hebben voor het echte bergwerk dan doe je er goed aan tijdig een paar lichte prikkers aan te schaffen en hier veel mee te trainen!


En voor wie het net als Thomas wil leren van de meester: http://www.mudsweattrails.nl/stap_naar_ultra_trailrunning (nog slechts enkele plaatsen vrij op zaterdag en zondag)

 

 

Berichttype: 

Reacties

We nodigen je uit je reactie te posten of vraag te stellen. Op die manier kunnen we als community elkaar inspireren en van elkaar leren. De redactie heeft het recht kwetsende of zuiver commercieel geladen boodschappen van het forum te verwijderen.
afbeelding van edboonders

Leuk dit te lezen ook ik was na de clinic van Gideon om. Alleen had ik nog geen duidelijk doel, nu ik volgend jaar juni 80 km bij Madrid ga lopen wel. Toevallig kreeg ik gisteren mijn Black Diamond aanbieding en een hoofdlamp binnen. Superlichte aluminium stokken en heel klein op te vouwen.  Bij bever had ik ze net onder de 60,00 euro. Wat zullen ze om mij lachen op het mtb parcours waar ik vaak train. Ik hoor  ze nu al roepen  gestopt met hardlopen, lekker aan het Nordic walking geslagen? Kan me niks schelen al vaak genoeg gelezen dat het werkt. Op naar nieuwe uitdagingen.

Mooi Ed, 

Veel trainen met die stokken, spierpijn in buikspieren en schoudergordel zijn indicatie voor goed gebruik. Je zult er absoluut baat van hebben. En er zijn hordes mensen die heel wat meer moeite moeten doen om mensen aan het lachen te krijgen, geniet ervan.

Ik heb de lussen van mijn BDs af gehaald. Zijn ze nog lichter.

 

zonder lussen doe je de meerwaarde van stokken zo goed als teniet. De stuwkracht van een goede stokafzet is gebaseerd op die lussen.

Bij goed gebruik van de lussen, gebruik je alleen duim/pink heel zachtjes om te sturen; je verspilt zo geen energie om ze vast te grijpen en je kan een lange afzet maken. Zolang je paar stokken onder de 500 gr wegen (en dat doen ze vrijwel allemaal) waren de gewichts verschillen in het lab niet meetbaar. 

Ik had eerst Leki's met klik-systeem: lus permanent om de pols. Maar met die fijne Z Black Diamonds moest ik teveel frommelen om mij hand in de lus te krijgen, dus gebruikte ik ze nooit. Misschien kom ik hiermee weg omdat ik erg sterke handen heb. Of misschien laat ik hier veel liggen.

Sterker nog: zonder de clinic van Gi was ik zowel bij TdH als de TDS nooit gefinisht!

Alle gekheid op een stokje, maar het enige dat mij opvalt is je profielfoto Thomas!

Net alsof ik een Fugazi optreden zie of de tijden van Joy Division herleven...

Give me the Cure, Give me the shot, Give me the pole

 

Hey Pat, mooi dat je de essentie er direct uithaalt! :-) Maar alle stokstaartjes op een hoop: have you done it already with two Poles?

Jazeker. tijdens de Transalpinerun 2011 met Marc Weening samen, liep Marc de 1e dag met stokken en ik zonder. Ik merkte dat ik na de 1e dag enorm veel last van de bovenbenen had bij het omhoog klauteren en ik heb de ochtend voor de 2e etappe direct een paar Leki's gekocht en heb ze niet meer losgelaten, ook met de lus eraan!! Behalve bij de Vertical 6km in Scuol heb ik weer ouderwets zonder stokken gelopen. Ik ben van mening dat als je slechts 1 klim te verteren hebt dat je zonder stokken prima wegkomt, mits je zeker bent dat je deze lopend kan bedwingen...ik was een fervent anti-stokken loper, maar na de TAR ben ik overtuigd dat bij ultra's in de bergen deze onmisbaar zijn.

So Poles...maybe yes, but what about Bulgarians?

even 'n vraag voor de ervaringsdeskundigen...

Word je sterker als je traint zonder stokken?

Om het concreet te maken; vorig jaar de Kleine Kobolt gedaan; dat is 106k met 3300hm. Naar mijn idee prima te doen zonder. Aankomende week hopelijk de gehele Kobolt: 140k met 4400hm.

Ik dacht eraan om m'n stokken thuis te laten??; Eindtijd/positie is bij deze loop wat mij betreft niet van belang. Doel is meer "sterker worden/ km maken" etc Wat zeggen jullie ervan? stokken of niet?   

groet Jordy

ps ik ben wel overtuigd van het nut voor 'n laaglander van stokken bij het zwaardere werk.

 

Hey Jordy,

word je sterker? in ieder geval zullen je benen meer de beperkende factor zijn. Gezien het aantal hm zou ik ze sowieso thuislaten. Of er moet veel sneeuw liggen ;-)

 

Bij de Grantrail in Spanje van 80km en 3900m D+ heb ik mijn poles niet gemist. Bij de Trans d'Havet, 80km met 5500m D+ had ik het zonder poles niet gehaald. Ergens ligt er dus een kantelpunt, voor mij ergens bij de 50m D+/km.

Hey Jordy,

 

in jouw geval zou ik overwegen stokken mee te nemen. dood gewicht en extra gedoe. goede (mentale) training. niet dat je stokken nodig hebt, maar in trainingssituatie kun je ervoor kiezen om het niet te makkelijk te maken. andere optie: je rugzak thuislaten. of net een extra zware rugzak meenemen. en op oude afgetrapte schoenen lopen, of met een haperende hoofdlamp, of in minder perfecte kleding. klinkt wat absurd misschien, maar ik doe dat soort dingen regelmatig. niet altijd volgens planning overigens.

veel wijsheid! m

"Niet altijd volgens planning overigens" smullen! 

Los van de humor wel de tips om de ene ultra na de ander tot een goed einde te brengen.

afbeelding van edboonders

Heeft iemand een aantal tips of een link, over juist gebruik van de lussen. Kan ik het gelijk goed doen.

Juiste gebruik lussen: handen van onderuit door lussen steken en dan over de lus de stok vastpakken.

onjuist gebruik lussen: hoofd door de lus ...

 

Mannen,

bedankt voor de reacties; Michiel: interessante gedachtegang.. Zo had ik het nog niet bekeken. Ik denk dat ik ze maar thuis laat. 140k is voor mij toch al 'n vrij brute afstand.

 

 

 

aan je reactie te lezen zou ik tóch voor stokken gaan. je denkt nog in afstand, zie ik. afstand is maar een concept. over die afstand kun je best lang doen. een uur of 50 kostte mij dat niet eens zo heel lang geleden. toen was ik errug blij met mijn stokken. ik had de lussen met een slimme constructie aan mijn middel bevestigd, om mezelf het laatste etmaal overeind te houden. dat kan bij mijn oudjes van BD gelukkig nog. ik had helaas geen steunkousen, want op enig moment was alle steun welkom, kan ik je verzekeren. stokken zijn multi-interpretabele stukken gereedschap. ik weet niet hoe lang je van die pruisen op het parcours mag blijven. Maar als je een tarp meeneemt kun je je stokken altijd nog gebruiken als mobiel bivak icm met die tarp. dan moet je natuurlijk een wat grotere rugzak meesjouwen. Ik ben als gezegd nooit zo'n planner. 'je kunt er beter mee dan om verlegen zitten', zegt een oud calvinistische toverspreuk. die waarheid is 100% voor mij van toepassing. het is jammer dat er nooit een prijs wordt uitgedeeld aan de loper die de meeste ongebruikte objecten uit zijn rugzak vist op de finishlijn. dan zou ik regelmatig op het podium staan. maar toch, ik vind het een goude tip, van die stokken: meenemen die apparaten!

Zelfs al stoklopers gesignaleerd op de UHT. Waarschijnlijk als wapen om door de wielen van ATB'ers te steken. Of misschien om jezelf uit diepe modderpoelen te bevrijden.

Ik gebruik de stokken ook nog wel eens om allerlei ongerief uit mijn looppad te houden (takken, brandnetels, braamstruiken). Die van mij kun je in elkaar schuiven waardoor het gevoel van massa toeneemt waardoor het lopen met zo'n kort stokje in de hand op de een of andere manier je evenwicht verbeterd. Enfin........ doe er mee wat je wil :-)

Tijdens de trail de petit ballon liep ik met veel plezier ook downhil met stokken!

wat zijn jullie ervaringen hiermee?

official louis vuitton

coach crossbody bags

popular sunglasses

hugo boss

michael kors australia

louis vuitton zippy wallet

gucci bags

coach outlet online

michael kors

trx workouts

burberry backpack

michael kors hamilton tote

oakley sunglasses

MCM Bags

nike free run

michael kors outlet

louis vuitton purses

burberry online

gucci purses

Nike Hyperdunk 2015

ugg uk

ugg boots

prada loafers

michael kors

louis vuitton handbags on sale

nike australia

Ralph Lauren

michael kors outlet

chanel australia

hermes uk

hermes handbags

oakley australia

chanel tote

ugg boots ireland

burberry handbag

christian louboutin shoes

trx

hermes outlet

Nike Kobe 9

Polo Ralph Lauren

burberry bags

mizuno shop

michael kors crossbody

louis vuitton travel bag

abercrombie australia

louis vuitton uk

gucci backpack

nike all

louis vuitton neverfull

louis vuitton artsy

birkin bag hermes

louis vuitton outlet

nike australia

black uggs

burberry outlet

christian louboutin online

longchamp bags

clk benz

chanel bags prices

nike air jordan

michael kors factory outlet

burberry purses

louis vuitton wallet for women

nike sweden

ugg boots

louboutin shoes

ray-ban sunglasses

coach online

louis vuitton bags

mcm tote bag

mcm tote

burberry outlet uk

louis vuitton bags

TRX Straps

ugg boots uk

Polo Ralph Lauren

michael kors outlet

michael kors outlet

gucci sunglasses for women

mcm rucksack

belstaff jacket

true religion uk

nike free run sko2

tiffany co

official coach

pirate system

louis vuitton neverfull mm

nike norway

prada-crossbody

coach outlet online

Ralph Lauren

christian louboutin shoes

prada purses

prada handbags

louis vuitotn speedy

Ralph Lauren Shirts

ugg australia

hermes birkin uk

burberry outlet

burberry australia

michael kors canada

Ralph Lauren Polo

paul smith uk

michael kors australia

christian louboutin shoes

timberland boots uk

louboutin heels

gucci handbags outlet

nike free danmark

asics shop

Coach outlet online

nike online

sheepskin boots

tiffany co

yeezy boost 350

mizuno shoes

prada clutch

christian louboutin shop

michael kors outlet store

ray-ban

coach outlet

ugg boots uk

hermes belt

oakley sunglasses

ugg boots

gucci luggage

nike shopping

christian louboutin shoes

louis vuitton bags

TRX Exercises

asics gel kayano

louis vuitton artsy

louis vuitton belts

trx for sale

Ralph Lauren UK

nike air max

gucci diaper bag

prada bags

nike shop us

chanel flap bag

jordan retro shoes

michael kors australia

gucci clutch

louis vuitton belt

louis vuitton outlet

louis vuitton australia

burberry wallet

Kate Spade Australia

michael kors purses

michael kors tote bags

michael kors bags on sale

Oakley Outlet

Mens Sunglasses

burberry belts

michael kors purses outlet

louis vuitton outlet online

louis vuitton shoulder bag

kate spade

salomon shoes

Salomon Shoes

coach outlet

Ralph Lauren UK

air jordan nike

Michael Kors Outlet

free shoes

louis vuitton monogram

nike jordan shoes

louis vuitton

ralph lauren polo

chanel bags outlet

nike air

longchamp bag

michael kors hobo bag

louis vuitton online

burberry britain

true religion uk

prada tote

asics shoes

Cheap Ray Ban

michael kors satchel

mcm duffle bag

ugg boots

burberry

titan watches

Burberry Outlet

free nike

gucci online outlet

prada outlet

Prada Outlet

MCM Bags

France Favourites

christian louboutin shoes

louis vuitton damier

nike shoes

outlet michael kors

MCM Outlet

nike jordan

louis vuitton outlet

prada crossbody bags

louis vuitton uk

burberry bags on sale

true religion jeans

louis vuitton tote bag

mcm purses

trx straps

ugg boots

jimmy choo australia

jordan retro

mizuno wave

TRX Bands

michael kors canada

louis vuitotn speedy

ugg australia

coach bags on sale

nike run

abercrombie fitch nederland

michael kors tote

kate spade uk

coach purses on sale

michael kors outlet

louis vuitton messenger bag

TRX Workouts

louis vuitton bags

louis vuitton alma bag

burberry uk

burberry

coach carter

basketball shoes

led lights

louis vuitton diaper bag

change points uk

ray-ban sunglasses

asics shoe

ugg boots

balenciag bag

Longchamp Outlet

abercrombie fitch france

Gucci Outlet

louis vuitton uk

cheap michael kors purses

Ray Ban Outlet

gucci handbags

burberry outlet online

asics running shoes

official abercrombie

hermes outlet

longchamp le pliage medium

Burberry bags

gucci online

cheap gucci belts

Michael Kors Outlet

sunglasses on sale

abssice 360

nike air shoes

coach australia

louis vuitotn speedy

trx exercise

hermes purses

Lebron 13

abercrombie milano

market 365

mcm clutch

ray-ban sunglasses

Burberry online

Burberry outlet online

MCM Backpack

Hermes Outlet

louis vuitton bags

hermes outlet

longchamp tote

louis vuitton outlet

mcm bags

louis vuitton uk

coach outlet store

louis vuitton factory outlet

TRX Training

louis vuitton outlet

cheap michael kors handbags

christian louboutin online

louis vuitton australia

nike danmark

cheap louis vuitton purses

abercrombie india

longchamp sale

prada belts

louis vuitton perfect

burberry london

ugg boots for women

coach australia

michael kors black handbags

michael kors handbags on sale

hugo boss uk

christian louboutin shop

louis vuitton australia

coach sunglasses

Michael Kors Watches

hermes bag

coach outlet store

ray-ban sunglasses

nike show

10 dollars

ugg boots

prada handbags

prada handbags sale

fendi outlet

prada messenger bag

canada goose outlet

christian louboutin shoes

oakley sunglasses

mcm backpack

primark online uk

louis vuitton duffle bag

TRX Workout

longchamp le pliage large tote

KD 8 shoes

Chanel Outlet

nike shoes

mcm bag

nike air

kate spade uk

louis vuitton australia

adidas super star

nike australia

louboutin shoes

fendi outlet

hermes birkin price

ugg boots

air jordan shoes

air jordan retro

hugo boss uk

nike year

michael kors black purse

louis vuitton watllets

louis vuitton shoes men

longchamp backpack

nike air jordan

Kate Spade Australia

gucci online

Ralph Lauren Polo

louis vuitton eva clutch

mcm handbags

michael kors clutch

burberry australia

In het artikel "trailrunning met stokken staat "En voor wie het net als Thomas wil leren van de meester: http://www.mudsweattrails.nl/stap_naar_ultra_trailrunning (nog slechts enkele plaatsen vrij op zaterdag en zondag).

helaas krijg ik bij deze link de reactie dat ik niet bevoegd ben dit in te zien. Jammer; ik ben op zoek naar een clinic of cursus om met stokken te leren lopen.

Een suggestie?

Sponsors

site: IanusWeb