MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Trail des Fantomes - jubileumeditie incl XL versie

Wie jarig is heeft wat te vieren. Die boodschap pakte de organisatie van de Trail des Fantomes aan bij het organiseren van de 5e editie van de Trail des Fantomes. Een compleet afstandaanbod werd in La Roche gepresenteerd: 13 – 25 – 50 en de nieuwe 100 km route, de Ultra Trail des Fantomes (UTdF)...
 
In de tuin van het start-finish hotel is het op vrijdagavond al een gezellig en overzichtelijk samenkomen van lopers voor het ophalen van de startnummers. Deelnemers slapen op de naastgelegen camping of in dit hotel voor een stevig actief weekendje Ardennen. De blauwe finishloper is al uitgelegd, parallel aan de Ourthe. De laatste waterpassage voor alle afstanden ligt zo’n 500 meter verder. Zichtbaar is dat de regenactiviteit van de afgelopen dagen voor een snelstromende rivier zorgt en de diepte ‘kritisch’ is (lees: kruishoogte). Meestal staat het water hier in de zomermaanden te laag om nog een beetje te kunnen kanoën, dat is nu wel anders. Alle lopers kunnen zich goed inbeelden wat de race op zaterdag gaat bieden: veel glijden, dichte paden van de door regen overhangende takken en struiken en vanaf het begin natte voeten.  

Op zaterdagochtend 04.00 uur wordt eerste afstand weggeschoten, de UTdF. Samengevat in cijfers: 100km en 4.350 hoogtemeters. Daarmee een driepunter voor de UTMB liefhebbers en vooral een stevige uitdaging door hartje Ardennen. De route is feitelijk een verbinding tussen de twee langste afstanden van de Trail de Fantomes en de Houffa Trail. Aan de start staan 121 lopers waarvan er 94 de finish weten te halen. 

De 50km afstand heeft bij de mannen een sterke bezetting. Met aan de start ook namen uit het 'wegcircuit'. Luc Krotwaar en Bram van Rijswijk. Ze hebben zichzelf een stevig technisch parcours cadeau gedaan als training en ik zie ze later als DNF terug in de registratie. Deze dag worden er veel bomen omhelsd: ze vormen de noodrem voor lopers op een aantal van de steile afdalingen. De 50km wordt met afstand gewonnen door Rogier Wouters in 5 uur en 4 minuten, een kwartier voor de Duitser Matthias Krah en de Nederlander Michel van Dijk. Bij de dames tekent Anouk Doore voor de winst in iets meer dan 6 uur. 

Op de 25km is het bij de mannen een mooie clash tussen Etienne van Gasse en Huub van Noorden. Etienne net terugkomend van een goede prestatie in de bergloop Sierre Zinal en Huub voorbereidend op de TDS. Uiteindelijk zou Huub dit nipt in zijn voordeel weten te beslissen. Hij houdt ongeveer 50 seconden over om zijn radslag op de blauwe loper uit te voeren. 

Zelf heb ik me ingeschreven voor de UTdF. Ik heb een innige band met de Ardennen. Veel vaker heb ik hier op de ATB of racefiets gezeten dan gelopen. De steile klimmetjes en technische paadjes voelen voor mij als ultieme vorm van buitenspelen en zorgen ervoor dat ik terug blijf komen. Ik liep nog niet eerder één van de Trail Fantomes afstanden, maar bedenk bij het inschrijven dat me dat dit parcours wel 100km lang kan motiveren. Het snellere passenwerk gaat me in de regel goed af, door ervaring kan ik de lijnen bij klimmen en dalen snel 'lezen' en in combinatie met een dosis lef vertalen naar een vlot tempo. Twee enkelverstuikingen in de afgelopen 3 weken gooien roet in mijn eten. De enige oplossing is strak ingetaped lopen (fixeren). Thomas Dunkerbeck heeft de kennis en (eigen) ervaring om dit de dag voor de race zo in te tapen, dat ik in mijn hoofd m'n enkel 'uit kan schakelen' tijdens de race. 

De afgelopen maanden heb ik beperkt maar efficiënt getraind. Door de komst van ons tweede kindje is m'n tijd en nachtrust beperkt om in duurlopen te investeren. Twee 80+ kilometer lopen (Trail de Vulcain in maart en UP-NL in juni) zijn de uitschieters die vertrouwen geven in het duurvermogen. Verder bouw ik 1 a 2 keer per week 20-30 min. krachttraining in, loop ik korte intervallen op de meest steile en technische stukken van de stuwwallen (<1 uur) en zorg ik voor meer dagelijkse beweging door te fietsen en stevig door te wandelen met de kinderwagen. Dat laatste zoveel mogelijk ook heuvelop om kracht op te bouwen, wat bruikbaar is om hogere snelheid te houden op steilere stukken. Ik kan dan 6km p/u in steilere beklimmingen lopen met een 'zuinige stand'. 

In bijna volledige stilte vertrekken we de donkere bossen in. Hier en daar hangt de mist in het bos waardoor het licht van de hoofdlamp weerkaatst. Dit gedeelte van de race is achteraf gezien het meest moeilijk: het is glijden, vallen en opstaan. En zorgen dat je materiaal klopt. Eén van de lopers diskwalificeert zichzelf doordat zijn lamp bijna geen lichtopbrengst heeft. Pats, hard onderuit en vertrouwen weg. Wim Bastiaens zijn lamp valt ook uit, ik schijn hem bij zodat hij zijn mobiel uit z'n tas kan halen. Met het lampje van zijn mobiel loopt hij 1,5 uur verder door het bos (tip: download een Flashlight App). Een positieve geest schakelt snel naar creatieve oplossingen, van dat soort dingen geniet ik om te zien. Lopers met de Fellcross schoenen zijn vandaag duidelijk ook niet blij. Deze 'voetbalschoen' leent zich uitstekend voor de modder en graspaden, maar is niet het gereedschap voor de steenpassages die hier veel zijn. Mijn Salomon XT-6 Softground 'perfect suit the job'! Op 16 km volgt de eerste van de totaal zes waterpassages die zijn opgenomen in het parcours. De Ourthe is niet echt koud, eigenlijk wel lekker verfrissend. Ik zal er nog een aantal keer die dag erg blij mee zijn: de tape om m'n enkel heeft schuurplekken aan de hiel gegeven. Het water geeft op die plek aangename verkoeling. 100km met natte voeten lopen is normaal gesproken vragen om blaren. Ik heb de afgelopen weken getest met binnenzooltjes die zo min mogelijk water absorberen en niet opkrullen / schuiven (dank voor de tip Gideon: doe te 'onder-de-kraan-test' en zie welke het meest absorbeert). Gaten boren door de zolen van de schoen laat ik achterwegen, door het mesh bovenwerk van de schoen loop je het meeste water er snel uit. Het resultaat achteraf is dat ik geen enkele blaar heb. 


Foto: Martin Molenaar

Het middengedeelte van de race is een echt hardloopstuk. Kilometers klikken op tempo makkelijk weg (split na 51km: 6 uur 3 min). De afwisseling van het terrein is erg motiverend, net als de uitzichten waar ik regelmatig bewust van ben. Het maakt zo'n dag inspanning de moeite waard. Realiseren dat je zo fit bent om dit te kunnen doen in een mooie omgeving... daar draait het voor mij om. Tijdens de hele race staan er overigens nergens supporters. En de andere padengebruikers hebben geen flauw benul wat zo'n man met een startnummer en rugzak rennend in het bos doet. "Loopt U tegen de tijd" vraagt een Belgische dame. Ik denk dat ze bedoelt te vragen of ik aan een wedstrijd meedoe. Alleen dat feit geeft vanuit haar al een 'Amai' als repliek. Afstand is voor haar niet belangrijk, het feit dat je over dergelijke paden raced is Amai genoeg. Er valt nog wat te winnen aan sfeer langs het parcours. In deze weken moet er genoeg vakantievolk zijn dat het mooi vindt de renners aan te moedigen. De paden zijn goed uitgezet, tijdens het lopen heb ik respect voor de uitzetters en de sweepers. Ik loop een stuk met Roman Packbier op. Hij twijfelt wat aan zichzelf en zijn schoenen maar komt over dat twijfelpunt heen en draait in een mooi tempo door. In de laatste 20 km komt de kop van de 50km afstand voorbij. Rogier Wouters loopt soepel als 1e voorbij, we hebben even kort contact, het is goed voor de afwisseling en mooi om te zien. Jeroen Machielsen tref ik als ik bij een bungalow water sta te tappen. Hij heeft goede moraal voor het laatste stuk, hetgeen hij nodig heeft voor de competitie waarin hij zich nog bevindt. Jeroen Vink tref ik voor mij bij het km 95 punt en we lopen samen de muur bij Maboge omhoog. Hij wil beginnen over zijn krampen, maar ik stel voor dat uit te stellen tot na de finish. Goed plan en hij kan nog even doortrekken. De afdaling naar de laatste waterpassage nadert. Ik moet me concentreren om met de stroming en stenen te blijven staan. Het laatste stukje richting finish is lekker. De camping is 'uitgestroomd' om de lopers binnen te halen. Na 12 uur en 44 minuten kunnen m'n handen omhoog en de natte schoenen uit. Ook de lopers van andere afstanden kan ik dan nog binnen zien komen. De tuin aan de Ourthe stroomt vol met finishers en zorgen voor een goede sfeer. En de tafels worden gevuld met Kabouters. De dag is compleet!

Steven Pauwels wint de langste afstand afgetekend in 11 uur en 5 minuten, ruim 3 kwartier voor de nummer 2. Bij de dames wint de Belgische Sandy van Landeghem in een tijd van 13 uur en 16 minuten, tweede wordt de Nederlandse Paula IJzerman. De ambitie van de organisatie is de Fantomes XL race 1 keer in de 3 jaar te organiseren. Het zal om organisatorische redenen zijn, want het kan zo een jaarlijkse strijdtoneel worden voor een stevige laagland battle op de Ultra Trail. 

Een aantal verbeterpunten voor de organisatie zijn er ook: het inschrijfgeld van 103 euro is hoog en de bevoorrading op de posten was niet zo breed (geen enkele post met sportdrank.. ondanks de sponsor). De foto's van het evenement zijn alleen van de 13 - 25 en 50 km lopers, das jammer. 


Meer info over de Trail de Fantomes met links naar uitslagen 

Link naar UTdF move van running reporter Marc Weening in Movescount

Berichttype: 

Reacties

We nodigen je uit je reactie te posten of vraag te stellen. Op die manier kunnen we als community elkaar inspireren en van elkaar leren. De redactie heeft het recht kwetsende of zuiver commercieel geladen boodschappen van het forum te verwijderen.

Pracht verhaal, hoop de volgende 100 km editie erbij te zijn. Nogmaals gefeliciteerd.

Echt top gelopen Marc! Erg gaaf om nog een stukje met je mee te kunnen lopen. Wat een afstand en een hele mooie tijd. Mijn excuses voor mijn geouwehoer trouwens ;) snap dat je op dat moment vooral niet aan negatieve dingen wilt denken.

Als je weer eens op de stuwwallen gaat trainen en je wilt wat gezelschap roep je maar, dan kunnen we het er wel even over hebben. :)

mooi je daar te zien staan, Marc. De man en zijn strijd.

 

 

Moet toch een beste opsteker zijn Marc. Goed verhaal en inderdaad klasse prestatie, gefeliciteerd!

afbeelding van henk

Henk van Roon:

Marc gefeliciteerd met deze mooie prestatie. KLASSE.

Die kersverse pappa's hebben altijd wat extra's in huis. But.  I'm impressed.

 

Mooi, sterk staaltje Marc! Lekker om nu eindelijk zelf eens te mogen knallen na al het georganiseer van de afgelopen tijd.

afbeelding van Tim van Vliet

Gefeliciteerd Marc, mooi trailverslag, 100k in de Ardennen super gedaan. Geweldige foto achter de kinder(race)wagen. Mooie combinatie van vaderschap en loopplezier. Benieuwd hoe lang het duurt voordat trailschoen maatje 28 a 30 bij jullie in gang staan :)

Sponsors

site: IanusWeb