MudSweatTrails - Het platform van en voor trailrunners in de Benelux

Het platform voor Nederlandstalige trailrunners met actueel nieuws, know-how, reviews, trail events en de meest complete trailkalender

MudSweatTrails op InstagramVolg MudSweatTrails via TwitterMudSweatTrails op FaceBooke-mail MudSweatTrailsdoorzoek mudsweattrails.nl

Dutch Runners - partner van MudSweatTrails

In the Spotlight


PETZL Reactik Plus

 

 

Sponsors

 

Column 100% MIG: Why?

“Why
There are lessons in life that can only be learned through fairly massive deviations from our normal, comfortable routines. These lessons alter our perspective on life and better equip us to deal with life’s unforeseen challenges. They can sharpen our optimism and generate a deeper appreciation for the simple things in life,”

Schrijft Jared Campbell in zijn racereport na zijn Barkley van 2014. Hij post zijn verhaal op Irunfar. Het is sportief van Bryon Powell, de man achter Irunfar, dat hij het racereport plaatst. Bryon is enkele maanden daarvoor wegens wangedrag van het forum geknikkerd, waarop de Barkers veel zin en onzin bespreken. Bryon vindt de Barkley eigenlijk geen 100 mijls race, vergelijkbaar met de grote 100 mijlers in het Westen van de verenigde staten. Er is bij de Yanks een stevige kift tussen oost en west op dit vlak. Maar Bryon is ook goed bevriend met Jared en Jared staat sowieso boven elke negativiteit verheven.

Ik draag Jareds woorden al maanden bij me. Het is zijn verantwoording voor het lopen van extreme projecten. Natuurlijk vraag ik me ook regelmatig af waarom je zo nodig 140 uur achter elkaar moet doorgaan bij een lange bergwandeling. Vroeger vond ik 14 uur  lopen al heel erg lang.

Op de een of andere manier is er toch iets aan de hand met een aantal langlopers. Ik heb het vermoeden dat een deel van die extremisten autistisch genoeg is om het normaal te vinden wat ze doen, of geen besef te hebben dat ze enigszins afwijken van gemiddelden. Ik behoor tot een ander deel, de twijfelaars. Waarschijnlijk zijn die net niet autistisch genoeg om normaal te vinden wat ze doen. Er is iets van vaag normbesef. De twijfelaars hebben een plank voor hun hoofd, maar in die plank zitten enkele kijkgaatjes, waardoorheen ze toch naar voren proberen te kijken.

Eigenlijk heb ik dat lange lopen nooit echt zien zitten. Het was meer een gevolg van ‘als je toch loopt, kun je net zo goed maar gelijk een flink eind lopen’. Gideon had vaak van die uitspraken die ergens wel logisch waren. Zoals ‘je moet niet tegen de tijd lopen, maar met de tijd. Tijd is je vriend.’ Of: Die TDG is een onmogelijke opgave voor iemand als jij. Iedereen die flink traint kan de UTMB wel aan, maar de Tor, vergeet het maar.’ Noch de UTMB, noch de Tor konden mij toen bekoren eigenlijk. Flink trainen leek me ook geen zinnige bezigheid. Toch maakte het eerste stukje Tor dat ik met Gideon liep in 2010 iets in me los. De energie van zoveel mafketels bij elkaar, die dagen en nachten door tegen hun grenzen aan lopen heeft iets spiritueels, iets wat moeilijk in woorden te vatten is.

Omzwervende woorden. De waaromvraag is boeiend, maar heeft niet echt een waterdicht antwoord, vermoed ik. ‘Waarom’ is meer een richting, denk ik. Lang lopen is iets anders dan zo snel mogelijk een afstand afleggen. Lang lopen betekent in ieder geval: tegen je eigen beperkingen aanlopen, jezelf afvragen waar je mee bezig bent, pijn aangaan, de strijd tegen onwil aangaan, bepalen wie of wat de baas is in je brein, er achter komen hoe je beslissingen neemt, hoe je je ‘vrije wil’ kunt sturen, je zelf leren kennen. Maar ook: de werking van lichaamseigen stresshormonen ondergaan in een andere context dan je gewend bent, ervaringen hebben die vergelijkbaar zijn met de ervaringen van het gebruik van XTC, magische paddenstoelen of ruimtegebak.

Het is vrij onzinnig om je teveel met de waaromvraag bezig te houden. Je komt er waarschijnlijk nooit helemaal uit. Toch kan het geen kwaad om er af en toe eens met anderen over van gedachten te wisselen. Mij achtervolgt het waarom-ding al zolang ik loop eigenlijk. Ik ben net begonnen aan het schrijven van een boek waarin de PTL die ik met Ernst Jan en Renske liep de afgelopen zomer een belangrijke rol speelt. Ernst Jan trok na 200 km helemaal krom van ellende en Renske stak in het laatste deel van de race enkele malen een naald in de blaren onder haar nagels. Mijn maag krimpt nog steeds als ik daaraan terugdenk. ‘Diep gaan’ kreeg een nieuwe dimensie, toen ik op de Mont Luisin bijna out ging van de zon, maar ik niet out kón gaan, omdat ik Renske de klettersteig op moest praten. Zij voelde zich met haar hoogtevrees verre van prettig boven de 1.000 meter hoge afgrond.

Als je dat soort dingen deelt met anderen, volgt altijd de vraag 'waarom'. Ik accepteer dat maar. Ik hoop dat het schrijven van een groter verhaal  in een boek een stabiele oplossing gaat bieden voor het waarom-ding.

Intussen heb ik voor de zekerheid toch maar een ticket geboekt naar Knoxville, Tennessee. Je weet maar nooit waar dat goed voor kan zijn!

Berichttype: 

Reacties

We nodigen je uit je reactie te posten of vraag te stellen. Op die manier kunnen we als community elkaar inspireren en van elkaar leren. De redactie heeft het recht kwetsende of zuiver commercieel geladen boodschappen van het forum te verwijderen.

Een stabiele oplossing? Vergeet het maar. En volgens mij is zo'n oplossing ook nergens voor nodig; laat die vraag maar lekker doorrommelen en al dan niet richting geven. Ook zonder antwoord blijf je toch wel doen wat je nou eenmaal doet.

Maar o, wat een heuglijk nieuws dat er een boek komt! En dan ook nog het vooruitzicht van weer een sappig barkley-verhaal.

nou ja, op de fiets bedacht ik dat de twijfel zelf natuurlijk ook al een heel stabiele oplossing is...

Waarom "waarom"? Gewoon niet (teveel) nadenken en gaan. Er zijn een aantal vragen die ik me stel maar waarom is hier niet een van.

Vragen die ik heb zijn:

wil ik?

kan ik?

past het in mijn agenda/is dit passend te maken?

kan ik het financieel verantwoorden?

 

Is de reden dat bij mij geen "waarom vraag"de kop opsteekt misschien niet ook veelbetekenend? Zou het mogelijke antwoord op die vraag te confronterend zijn, teveel diepere, duistere kanten aan de oppervlakte brengen? 

Lijkt me een mooi onderwerp om tijdens een lange loop eens van gedachten over te wisselen, bij voorkeur na 1 of meer nachten niet geslapen te hebben. Emoties gegarandeerd.

 

Peter

he ouwe krijger! long time no see...

'....Ik heb het vermoeden dat een deel van die extremisten autistisch genoeg is om het normaal te vinden wat ze doen, of geen besef te hebben dat ze enigszins afwijken van gemiddelden...'

die was wsl mede voor jou bedoeld, my friend. dat zijn de beteren overigens: alle energie gericht op vooruit komen, geen mieperig geneuzel... Gaan we weer snel eens een rondje doen?

Why ? Waarom ren ik graag langer en sneller in mooie natuur met hoogteverschil ?

Natuurlijk stel ik mijzelf die vraag ook …. Ik ben toch geen autist!

 

Als ik een vraag niet opgelost krijg, al loop ik er nog zo lang op heen,

dan draai ik de vraag vaak om, op de terugweg.

 

“Waarom loop ik graag langer en sneller… ” wordt dan  “Laat ik eens niet of korter en langzamer….”. Een uitdaging om te proberen. Het is toch winter en een beetje rust zou dan goed zijn.

Dus wilde ik eens, vrij serieus, 50% proberen.

Dus kutterig korte loopjes, in duf draftempo, zonder venijnige versnellingen, zonder hemelse hoogtemeters, op afschuwelijk asfalt, met een plank vol gaatjes voor mijn ogen !

 

Nu weet ik het dus weer,

zo ben ik,

probeer maar eens, desnoods in gedachten

official louis vuitton

coach crossbody bags

popular sunglasses

hugo boss

michael kors australia

louis vuitton zippy wallet

gucci bags

coach outlet online

michael kors

trx workouts

burberry backpack

michael kors hamilton tote

oakley sunglasses

MCM Bags

nike free run

michael kors outlet

louis vuitton purses

burberry online

gucci purses

Nike Hyperdunk 2015

ugg uk

ugg boots

prada loafers

michael kors

louis vuitton handbags on sale

nike australia

Ralph Lauren

michael kors outlet

chanel australia

hermes uk

hermes handbags

oakley australia

chanel tote

ugg boots ireland

burberry handbag

christian louboutin shoes

trx

hermes outlet

Nike Kobe 9

Polo Ralph Lauren

burberry bags

mizuno shop

michael kors crossbody

louis vuitton travel bag

abercrombie australia

louis vuitton uk

gucci backpack

nike all

louis vuitton neverfull

louis vuitton artsy

birkin bag hermes

louis vuitton outlet

nike australia

black uggs

burberry outlet

christian louboutin online

longchamp bags

clk benz

chanel bags prices

nike air jordan

michael kors factory outlet

burberry purses

louis vuitton wallet for women

nike sweden

ugg boots

louboutin shoes

ray-ban sunglasses

coach online

louis vuitton bags

mcm tote bag

mcm tote

burberry outlet uk

louis vuitton bags

TRX Straps

ugg boots uk

Polo Ralph Lauren

michael kors outlet

michael kors outlet

gucci sunglasses for women

mcm rucksack

belstaff jacket

true religion uk

nike free run sko2

tiffany co

official coach

pirate system

louis vuitton neverfull mm

nike norway

prada-crossbody

coach outlet online

Ralph Lauren

christian louboutin shoes

prada purses

prada handbags

louis vuitotn speedy

Ralph Lauren Shirts

ugg australia

hermes birkin uk

burberry outlet

burberry australia

michael kors canada

Ralph Lauren Polo

paul smith uk

michael kors australia

christian louboutin shoes

timberland boots uk

louboutin heels

gucci handbags outlet

nike free danmark

asics shop

Coach outlet online

nike online

sheepskin boots

tiffany co

yeezy boost 350

mizuno shoes

prada clutch

christian louboutin shop

michael kors outlet store

ray-ban

coach outlet

ugg boots uk

hermes belt

oakley sunglasses

ugg boots

gucci luggage

nike shopping

christian louboutin shoes

louis vuitton bags

TRX Exercises

asics gel kayano

louis vuitton artsy

louis vuitton belts

trx for sale

Ralph Lauren UK

nike air max

gucci diaper bag

prada bags

nike shop us

chanel flap bag

jordan retro shoes

michael kors australia

gucci clutch

louis vuitton belt

louis vuitton outlet

louis vuitton australia

burberry wallet

Kate Spade Australia

michael kors purses

michael kors tote bags

michael kors bags on sale

Oakley Outlet

Mens Sunglasses

burberry belts

michael kors purses outlet

louis vuitton outlet online

louis vuitton shoulder bag

kate spade

salomon shoes

Salomon Shoes

coach outlet

Ralph Lauren UK

air jordan nike

Michael Kors Outlet

free shoes

louis vuitton monogram

nike jordan shoes

louis vuitton

ralph lauren polo

chanel bags outlet

nike air

longchamp bag

michael kors hobo bag

louis vuitton online

burberry britain

true religion uk

prada tote

asics shoes

Cheap Ray Ban

michael kors satchel

mcm duffle bag

ugg boots

burberry

titan watches

Burberry Outlet

free nike

gucci online outlet

prada outlet

Prada Outlet

MCM Bags

France Favourites

christian louboutin shoes

louis vuitton damier

nike shoes

outlet michael kors

MCM Outlet

nike jordan

louis vuitton outlet

prada crossbody bags

louis vuitton uk

burberry bags on sale

true religion jeans

louis vuitton tote bag

mcm purses

trx straps

ugg boots

jimmy choo australia

jordan retro

mizuno wave

TRX Bands

michael kors canada

louis vuitotn speedy

ugg australia

coach bags on sale

nike run

abercrombie fitch nederland

michael kors tote

kate spade uk

coach purses on sale

michael kors outlet

louis vuitton messenger bag

TRX Workouts

louis vuitton bags

louis vuitton alma bag

burberry uk

burberry

coach carter

basketball shoes

led lights

louis vuitton diaper bag

change points uk

ray-ban sunglasses

asics shoe

ugg boots

balenciag bag

Longchamp Outlet

abercrombie fitch france

Gucci Outlet

louis vuitton uk

cheap michael kors purses

Ray Ban Outlet

gucci handbags

burberry outlet online

asics running shoes

official abercrombie

hermes outlet

longchamp le pliage medium

Burberry bags

gucci online

cheap gucci belts

Michael Kors Outlet

sunglasses on sale

abssice 360

nike air shoes

coach australia

louis vuitotn speedy

trx exercise

hermes purses

Lebron 13

abercrombie milano

market 365

mcm clutch

ray-ban sunglasses

Burberry online

Burberry outlet online

MCM Backpack

Hermes Outlet

louis vuitton bags

hermes outlet

longchamp tote

louis vuitton outlet

mcm bags

louis vuitton uk

coach outlet store

louis vuitton factory outlet

TRX Training

louis vuitton outlet

cheap michael kors handbags

christian louboutin online

louis vuitton australia

nike danmark

cheap louis vuitton purses

abercrombie india

longchamp sale

prada belts

louis vuitton perfect

burberry london

ugg boots for women

coach australia

michael kors black handbags

michael kors handbags on sale

hugo boss uk

christian louboutin shop

louis vuitton australia

coach sunglasses

Michael Kors Watches

hermes bag

coach outlet store

ray-ban sunglasses

nike show

10 dollars

ugg boots

prada handbags

prada handbags sale

fendi outlet

prada messenger bag

canada goose outlet

christian louboutin shoes

oakley sunglasses

mcm backpack

primark online uk

louis vuitton duffle bag

TRX Workout

longchamp le pliage large tote

KD 8 shoes

Chanel Outlet

nike shoes

mcm bag

nike air

kate spade uk

louis vuitton australia

adidas super star

nike australia

louboutin shoes

fendi outlet

hermes birkin price

ugg boots

air jordan shoes

air jordan retro

hugo boss uk

nike year

michael kors black purse

louis vuitton watllets

louis vuitton shoes men

longchamp backpack

nike air jordan

Kate Spade Australia

gucci online

Ralph Lauren Polo

louis vuitton eva clutch

mcm handbags

michael kors clutch

burberry australia

Sponsors

site: IanusWeb