Selecteer een pagina

Door: Annette Lavrijsen

Na een uitermate succesvol 2019, waarin ze er tijdens prestigieuze races zoals de Transvulcania, CCC en Marathon des Sables met de eerste podiumplek vandoor ging, bereidt Ragna Debats een nieuwe uitdaging voor. Een wereldreis van een jaar langs zeven continenten, samen met haar partner Pere Aurell, hun vijfjarige dochtertje Onna en hond Bru. Ze zullen zich zo veel mogelijk per camper verplaatsen en bijzondere plekken bezoeken, maar daar houdt de vergelijking met een ‘gewone’ wereldreis wel zo’n beetje op. In het kader van hun Rolling Mountains-project zullen Ragna en Pere (eveneens elite-atleet) op elk continent namelijk een ultratrail lopen, wat betekent dat ze onderweg tijd en ruimte moeten vinden voor hun trainingen, in extreme klimaatomstandigheden moeten presteren, en bovenal: hun sportieve ambities moeten zien te combineren met hun meereizende gezin.

Ragna, hoe kwam je op het idee om op zeven continenten acht races te gaan lopen?
‘Pere en ik lopen allebei op hoog niveau en reizen voor onze sport de hele wereld over. Daarbij worden we vrijwel altijd vergezeld door onze dochter Onna en hond Bru. Dan slapen we met z’n drieën in het uitklapbare dak van onze camper van en verkennen met z’n allen de omgeving. Het is een voorrecht om dit samen te kunnen doen en we krijgen vaak enthousiaste reacties. Mensen zien aan ons dat een gezinsleven geen belemmering hoeft te zijn om je persoonlijke doelen na te streven. Integendeel, dat wij samen zijn als gezin is juist wat ons zo sterk maakt in onze sport.
Op een gegeven moment dacht ik: hoe geweldig zou het zijn om dit grootser aan te pakken, door samen een jaar lang alle zeven continenten te bezoeken en op elk continent de meest prestigieuze of de meest uitdagende wedstrijd te lopen? Aanvankelijk zou ik het alleen doen en, samen met mijn dochtertje, steeds op en neer reizen. Pere was net begonnen met een toelatingstraject voor de brandweer van Catalonië en zou dus thuisblijven. Maar het idee om met z’n allen een heel jaar de wereld over te reizen, vonden we zo gaaf dat hij zijn andere plannen heeft uitgesteld.
De wedstrijden en de magische landschappen die we bezoeken, maar ook alle momenten die we als gezin doormaken – van vreugde en euforie tot tegenslag en verdriet – zullen we op camera vastleggen. Deze videoreportages worden na afloop samengevoegd tot een complete film, waarin we een inkijkje geven in ons onalledaagse gezinsleven en hoe we dit combineren met ultrarunning op hoog niveau.’

Ragna, Onna, Perre en Bru

Wat mogen we ons bij deze wereldreis voorstellen?
‘We zullen precies een jaar onderweg zijn. Begin december 2019 vliegen we naar Kathmandu, Nepal, waar we samen met Onna voor 14 tot 18 dagen een trekking rond de Everest zullen doen. Op 18 januari lopen we onze eerste wedstrijd: de Vibram Hong Kong 100, onderdeel van de Ultra Trail World Tour (UTWT).
Vanuit Hong Kong vliegen we naar Santiago de Chile, vanwaar we met een camper naar Mendoza, Argentinië, zullen reizen. Ons doel: Mount Aconcagua, met 6.962 meter de hoogste berg van Amerika. Terwijl Onna in het basiskamp Plaza de Mulas (op een hoogte van 4.260 meter) blijft, klimmen wij naar de top. Een persoonlijke uitdaging, want ik ben nog nooit op zo’n grote hoogte geweest. Na deze beklimming zijn we hopelijk voldoende geacclimatiseerd voor de tweede race: de Aconcagua Ultra Trail (100 km).
Tot aan de volgende wedstrijd hebben we iets meer tijd, dus vanuit Mendoza reizen we per camper via achtereenvolgens Brazilië, Machu Picchu in Peru, Ecuador en Colombia naar het noorden. In Costa Rica wacht ons in april de Volcano Ultra Marathon, een zelfvoorzienende zesdaagse race over een actieve vulkaan, door de jungle en over het strand, waarbij je je volledige uitrusting voor de week op je rug meedraagt. Onna en Bru zullen ons op de voet volgen en met ons in de kampen slapen.
Na Costa Rica, het is dan inmiddels eind juni, wacht een nieuw continent en mijn volgende sportieve uitdaging: de Western States Endurance Run in Californië, ’s werelds oudste 100-mijl (160km) ultramarathon. Pere zal me tijdens deze race verzorgen, want hij loopt een andere wedstrijd, in Mexico, Utah of Colorado.

Transvulcania, foto credits: Jordi Saragossa

In augustus nemen we opnieuw het vliegtuig, naar Afrika ditmaal. Hier willen we de bijzondere Afrikaanse cultuur en natuur verkennen, en zullen we ons met enkele trekkings op hoogte voorbereiden op de Kilimanjaro Trail Marathon van 12 augustus in Tanzania. Deze race naar de top van de hoogste berg van Afrika (5.895 meter) wordt een kwestie van doseren, want we mogen hier niet te moe uit komen. Tweeënhalve week later wacht ons in Chamonix, Frankrijk, namelijk de UTMB (170 km met meer dan 10.000 hoogtemeters), voor mij de belangrijkste wedstrijd van het jaar.
Na dit korte bezoek aan Europa vliegen we in september naar Nieuw-Zeeland, waar we wederom een camper huren en zo veel mogelijk willen zien alvorens we de Crater Rim Ultra lopen, een race van 53 km in het gebied waar de Lord of the Rings trilogie is gefilmd.
Hierna rest ons nog één continent. In Ushuaia, Argentinië, gaan we aan boord van een expeditieboot die ons naar Antarctica brengt, waar we tien dagen lang verschillende eilanden zullen bezoeken. Op die boot zullen we creatief moeten zijn om fit te blijven, want op een van de eilanden wacht ons de laatste wedstrijd: de koninginne-etappe van The Last Desert Ultra Trail (100 km).’

Zo’n monsterproject vergt ongetwijfeld een uitvoerige planning.
‘We weten globaal wat we op elk continent gaan doen en de data van de wedstrijden zijn bekend, net als de dagen waarop onze cameraman zich bij ons aansluit, maar verder willen we niet te veel vastleggen en flexibel blijven. Wanneer we geen wedstrijd hebben, zullen we samen met Onna en Bru in onze camper op zoek gaan naar bijzondere plekken, buiten de gebaande paden en in de vrije natuur. Via social media, onze videoreportages en uiteindelijk de film hopen we te laten zien hoe mooi en bijzonder onze planeet is en dat de natuur het waard is om voor te vechten. Met deze planeet moeten we verder, dus we kunnen er maar beter goed voor zorgen.
Om onze reis te helpen bekostigen gaan we samenwerkingen aan met partners die net als wij veel waarde hechten aan natuur en duurzaamheid. Onze schoensponsor Merrell, bijvoorbeeld, is inmiddels een specialist in schoenen van gerecycled materiaal, en ook voor onze kleding werken we samen met een merk dat zich richt op ecologische, gerecyclede materialen.’

Hoe zit het met jullie eigen verzorging onderweg?
‘We nemen geen team mee, maar zullen zo veel mogelijk vanuit huis worden gecoacht. Onze trainer zal ons op afstand ondersteunen met trainingsschema’s en de specifieke voorbereiding op de diverse wedstrijden. Daarnaast hebben we wekelijks contact met onze fysiotherapeut, zodat we eventuele problemen op tijd kunnen ondervangen. Hij kent onze zwakke punten en weet welke oefeningen we op welke momenten nodig hebben. Onze voedingsdeskundige op haar beurt ondersteunt ons – naast de sportvoeding die we krijgen opgestuurd – met dagelijkse voedingsschema’s aangepast op het continent en de verse producten die ze daar voorhanden hebben. Sowieso zullen we elke maand een bloedtest doen om te zien hoe onze waarden ervoor staan.’

Marathon des Sables, foto credits: Marta Bacarit

Dochter Onna en hond Bru zullen jullie de hele reis vergezellen. Hoe zie je dit voor je?
‘Het wordt een uitdagende reis, niet alleen op sportief gebied maar ook qua gezinsleven. Misschien wel de grootste uitdaging is om Onna en Bru naar alle locaties mee te nemen; we zullen lange vliegreizen maken en eenmaal ter plekke verplaatsen we ons per camper. Natuurlijk vergt Onna’s aanwezigheid enige aanpassing, want terwijl de een traint moet de ander op onze dochter passen, en hoe moet dat wanneer we allebei een wedstrijd hebben? Maar onze ervaring leert dat dit meestal wel goedkomt, dankzij de (oude en nieuwe) vrienden die we ontmoeten. We willen simpelweg dat Onna deel uitmaakt van dit avontuur. Ze is nu vijf jaar, een leeftijd waarop ze nog niet zoveel van school mist maar wel oud genoeg is om zich de reis later te kunnen herinneren. Het zal een leerzame ervaring voor haar worden, waarbij ze kennismaakt met de veelzijdigheid van onze planeet, niet alleen qua cultuur, taal en mensen, maar ook voor wat betreft klimaat en natuur. Onna is nu nog niet zo op sport gericht, maar ze wordt wel enorm blij van in de natuur spelen, dieren ontdekken en bloemen plukken. Zo verrijkt ze ook onze ervaring en perceptie van de plekken die we bezoeken.
Ik maak me meer zorgen om onze hond, want ik wil Bru graag overal bij betrekken maar hem niet tot iets dwingen wat tegen zijn natuur ingaat. Hoe zullen de lange vliegreizen hem vergaan, en zal hij kunnen wennen aan de tropische hitte van Costa Rica en de grote hoogten van de Aconcagua en de Kilimanjaro?’

Je kunt het ongelooflijke Rolling Mountains avontuur van Ragna en haar gezin volgen op rolling-mountains.ragnaypere.com en via Facebook en Instagram. Dit artikel is mogelijk gemaakt door MudSweatTrails, die Ragna en Pere waar mogelijk ondersteunen.

 

Splash this around