Selecteer een pagina

MudSweatTrails Routesroutes

Achterhoek: van Zutphen naar Ruurlo (of Vorden)

 27km van station Zutphen naar station Vorden, uit te breiden naar Ruurlo station, dan in totaal 43km  

De stationstrail Zutphen-Ruurlo laat je kennis maken met de meanderende rivier de Berkel en laat je over afwisselende single tracks en een vlonderpad richting Vorden gaan. Mocht je na 27km nog meer kilometers willen maken, dan kun je nog verder oostwaarts trekken, richting station Ruurlo. Via 1 treinverbinding (traject Zutphen-Winterswijk) kun je eenvoudig weer terug naar je startlocatie. Een route die zijn afwisseling niet haalt uit de hoogteverschillen maar uit de afwisseling van natuurlijke landschappen, cultuur historie en het eindeloze groen en de vele rivieren en stroompjes.

​Route en foto’s: Adrie Feenstra / Ricardo Boerkamp / André Bleumink / Marc Weening / Achterhoek Toerisme

Instructies

De Zutphen-Ruulo Trail loop je met gps. Download de .gpx file. Pak het zip bestand uit en zet het gpx bestand op je GPS-apparaat. Enige ervaring met het lopen op een gps-track is aan te bevelen. Upload het gpx bestand ook op je smartphone voor meer detail bij het volgen van de route. Zorg voor voldoende batterijen om een uur of 3 tot 6 (afhankelijk van je routekeuze) met je gps-apparaat te kunnen lopen. Een handheld gps met kaartfunctie is nog iets gemakkelijker om mee te navigeren. Neem voldoende water en energie mee voor onderweg. In de beschrijving is aangegeven waar je eventueel bij kunt tanken.

Hanzestad Zutphen

De Trail start vanaf Station Zutphen, dat vlak naast de IJssel ligt. Vandaag lopen we slechts even door de stadse omgeving om ons al snel richting het oosten te begeven. We volgen in het eerste deel de rivier de Berkel. De IJssel en de Berkel hebben beide een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Zutphen. Dankzij deze rivieren kon Zutphen handel over het water drijven met de daarvoor ontwikkelde koggeschepen. In het oude centrum waan je je nog steeds een beetje in de Middeleeuwen. Naast torens zijn het de historische pakhuizen, koopmanshuizen, kerken, hofjes, pleinen, straten en stegen die de sfeer van deze stad bepalen. En reden om nog eens langer voor terug te komen!

Meanderen langs de Berkel

Na een kilometer of 1,5 à 2 laten we de stad achter ons en kunnen we echt de rust ervaren: het meanderen (ook in gedachten…) kan beginnen! Een klein pad aan de linkerkant van de Berkel biedt de rust door het stromende water en het loopt speels door alle bochten die kunstmatig in de rivier zijn gebracht. Waar de Berkel eerst een ‘watersnelweg’ was is het nu een liefelijk kronkelende rivier geworden. En een trekpleister geworden voor wandelaars en kanoërs. Doordat er 15 nieuwe bochten in de rivier zijn aangelegd is de rivier niet alleen 2,5 km langer geworden maar is er ook meer diversiteit ontstaan van de aanwezige vogels en dieren. De karpers, ganzen, zwanen en aalscholvers laten zich in grote getalen zien. De vistrappen die je tegenkomt zijn gemaakt om de vistrek naar bovenstroomse wateren mogelijk te maken. Hierdoor wordt een waterstandverschil van ruim vier meter op een natuurlijke manier opgevangen.

Single tracks

Op kilometer 8 passeer je het direct aan de Berkel gelegen Domein Groot Besselink: een camping met ook een theetuin om even bij te tanken of te genieten van de omgeving. Aan onze linkerhand zien we dan de toren van Almen al liggen. We verlaten na ongeveer 12 kilometer het pad langs de Berkel en bewegen zuidwaarts, richting de landgoederen van Velhorst. Een hele mooie passage is het houten vlonderpad over het Kienveen, aangelegd om het ‘s winters zeer drassige stuk grasland over te steken.  

Rondom Vorden

De volgende kilometers zijn een verzameling single tracks die we alleen met de hulp van locals zo aan elkaar hebben kunnen knopen. We begeven ons in het terrein waar dit jaar de wolf de bewoners aardig heeft laten schrikken

We passeren mooie kastelen en landhuizen, zoals Huize Het Enzerinck en Kasteel den Bramel en lopen op het station van Vorden aan. Waarbij je de mogelijkheid hebt om Vorden je eindstation te laten zijn of nog meer van de Achterhoek te zien en richting Ruurlo door te lopen.

Is Vorden je eindstation dan kun je altijd nog even in het centrum gebruik maken van de (to-go) horeca gelegenheden.    

Van Vorden naar Ruurlo

Wat wordt verstaan onder een coulisselandschap kun je terugvinden in het aankomende stuk. Coulisse zijn de gordijnen aan de zijkant van het toneel, wat er tussen gebeurt zie je pas als je het toneel oploopt. De telkens nieuwe landschappelijke taferelen zorgen ervoor dat het continu boeiend blijft: lanen, kronkelende beekjes, een watermolen, een kasteel aan het einde van een lange oprijlaan en koeien in de schaduw van een oude eik.

We pakken rond kilometer 40 nog de paden rond het klimbos Achterhoek mee: een natuurlijke speelplaats voor jong en oud die het hogerop willen zoeken!

Korte uitstap naar Kasteel Ruurlo

We naderen de finish van onze 43km onverharde paadjes. Op geringe afstand (niet direct zichtbaar) komen we langs één van Nederlands mooiste kastelen, het 700 jaar oude Kasteel Ruurlo. Deze kun je in je parcours opnemen door even rechtsaf te slaan in plaats van links naar station Ruurlo. Het zou je een passend slot van deze schitterend afwisselende Trail geven!

Downloads

Download onderstaand de routekaart van de stationsroute Zutphen-Ruurlo. Of klik door naar de route in Afstandmeten.

Download het GPX bestand Zuthpen-Ruurlo STATIONS (.zip bestand uitpakken)

Loop ook een keer:

Meer activiteiten op buitensportgebied in deze regio vind je op de website van Outdoor Achterhoek

Gelopen door Start Finish Duur
Guus Kruitwagen 21-11-2021
09:00:00
21-11-2021
11:35:00
02:35:00
Jeroen Klein 16-07-2022
07:09:00
16-07-2022
12:16:28
05:07:28
Commentaar Mooie gevarieerde route.
Splash this around