Een Trail zonder startschot en tijdsregistratie, je maakt het niet vaak mee. De Airborne Freedom Trail is dan ook een prestatietocht met een bijzonder karakter…
Het achterwege laten van die twee elementen biedt ruimte aan bezinning, herdenken en het waarderen van de vrijheid waarin we dagelijks onze rondjes kunnen lopen. Generaal buiten dienst Otto van Wingen wijst de deelnemers bij de start op de Ginkelse Hei hierop. Hij neemt ons mee naar 75 jaar geleden: jongemannen van de halve gemiddelde leeftijd van het pak Trailers wordt gedropt in vijandelijk terrein. Met de missie om de brug bij Arnhem (hemelsbreed 20 kilometer) in handen te nemen. De operatie loopt totaal anders dan gepland en de bevrijding van ons land zal flink langer duren dan aanvankelijk verwacht. De vele, vooral buitenlandse, slachtoffers hebben zo veel mogelijk een plek gekregen op één van de begraafplaatsen in de regio. Deelnemers krijgen op de Ginkelse hei een geluidsfragment te horen om in te beelden dat zij diegene zijn die worden gedropt. Hiermee begint hun tocht vandaag..
De deelnemers passeren tijdens de Trail veel kenmerkende punten uit de oorlogstijd. De Ginkelse Hei, het tunneltje bij Papendal, de Westerbouwing, het oude kerkje, de Airborne begraafplaats, Hartenstein (waar in het park een glider op ware schaal is opgebouwd) en natuurlijk dé brug in Arnhem. Veel van de punten zijn voorzien van informatiezuilen en mogelijkheden om even verder te verdiepen. De langste pauzes nemen de lopers bij de glider en het kerkje in Oosterbeek. Waar vrijwilligers de deelnemers door middel van een kort praatje voorzien van meer informatie over ‘toen’. Bij de Airborne begraafplaats leggen deelnemers een houten kruisje op een plek die hen aanspreekt. De zee van witte stenen heeft daarmee na afloop wat kleur gekregen. Trailrunners stomen verder op naar de John Frost brug in Arnhem. De warmte maakt de tocht (18 – 28 of 44km) voor veel lopers intensief. De Stuwwallen zijn pittiger dan veel lopers zijn gewend. Een dame van 76 (!) passeert de finish. Een aantal lopers komt tegen de tijdslimiet aan binnen. We zien lachen en tranen door elkaar over de finish komen. Met de medaille krijgen alle deelnemers een warm onthaal. Met het historische besef dat het 75 jaar geleden allemaal anders liep. De sportieve manier van herdenken spreekt lopers wel aan. Het geeft meer beeld van het gebied tussen Ede en Arnhem. Waarbij de klok vandaag niet wordt gemist.
Run to remember freedom, minimaal één keer per jaar zouden wij zeggen!
De volgende Airborne Freedom Trail wordt op 12 september 2020 georganiseerd. De inschrijving hiervoor start in januari.
Klik door naar de sfeerfoto’s van Frank Annotee.
Nieuwsitem op Omroep Gelderland.
Trackbacks/Pingbacks