Selecteer een pagina

MudSweatTrails Materiaalmateriaal

Aymon Trail (FR) – race report

door | feb 29, 2016 | Trailen in het nieuws

Het is tapertijd, begreep ik van medelopers van de Legendstrail , volgend weekend. Een mooi excuus om het rustig aan te mogen doen in de Aymon trail, een pittig trailtje van 30 km in de Franse Ardennen, in het gebied waar de Semois in de Maas vloeit.

Ondanks mijn trage voortgang ben ik aan de finishlijn redelijk uitgeteld. Ook vriend en loopmaat Philippe is helemaal bleek weggetrokken, bij terugkomst in het start en finishdorp Bogny. De kilometers, maar vooral een groot aantal  hoogtemeters, hebben een slopende uitwerking op ons gestel.

De ‘Aymon’ is een mooie sympathieke trail waarbij alles goed geregeld is. Op de ravito halverwege hangt met  kettingen aan een driepoot een grote kookpot met soep boven een walmend vuur. Vuur maken is eigenlijk het enige minpuntje van de Aymon trail organisatie.
Ik loop met een groep Walen uit ons dorp. Ze kijken kritisch toe hoe hun zuiderburen het geregeld hebben, de ontdekking dat er na de wedstrijd zowel Chimay als Orval wordt geschonken verbaast in positieve zin: In België is er meestal maar bier uit één  trappistenklooster aanwezig, áls er al Trappisten zijn geronseld voor het brouwproces. Het ontlokt mijn metgezellen de opmerking dat het ‘comme chez nous’ is, net als bij ons. Ik denk dat een groter compliment nauwelijks denkbaar is.

Het sfeertje achteraf in de sporthal waar ook de laatste trailer, een 74 jarige man, met luid gejuich van vrijwel alle nog aanwezigen wordt binnengehaald, is on-Frans gezellig. Nicole wint met de tombola na de prijsuitreiking een entreebewijs voor de Ardennes Mega Trail, drie dorpen verderop, en is helemaal in haar nopjes. Het brengt de andere helft van ons groepje tot een poging om de voorraad Orval te liquideren, tot ver na sluitingstijd van de bar.

Ja, dit is een indrukwekkende hoeveelheid goodies die je zonder probleem mee kunt zeulen

“Ik heb de Nathan Journey gebruikt op meerdere dagtochten en tijdens een driedaagse tocht en kan niet anders zeggen dat ik hem met veel plezier heb gedragen.”

De Aymon Trail  vormt samen met de Trail de la Meuse (F), de HasTrail (B) en de Trail au fil du Boq (TDS) (B)  de challenge Trail du Bayard. Alle vier de trails zijn redelijk kleinschalig, goed georganiseerd en gezellig. De afstanden zijn altijd (ruim) 30 km en de helft ervan, en altijd zijn de hoogteverschillen stevig. ‘Venez courir en Ardennes’, zou ik bijna zeggen, hoewel beide Belgische trails zich niet in de Ardennen bevinden en ik nog niet helemaal heb kunnen ontdekken waaruit de challenge dan bestaat.

Splash this around