Selecteer een pagina

Beginnen met trailrunning

door | 22 feb 2018 | Home, Kennis

 

Trailrunning? Dat is hardlopen in de natuur op onverharde paden. Kies een mooie wandelroute, trek je trailrunning schoenen aan en off you go! MudSweatTrails helpt je als beginnende trailrunner graag stap voor stap weg.

Regel 1: geniet!

Anders dan bij hardlopen op de weg staat de natuurbeleving voorop. Sterker nog bij de Grand Trail de Bouillon, één van de eerste en mooiste trailruns van België, luidt Artikel 1 van het regelement: ‘Geniet van de omloop en het prachtige landschap’.

 

Laat de verharde weg achter je

Trailrunning wordt veelal geassocieerd met hardlopen in de bergen, maar iedereen die hardlopend van de verharde weg afwijkt, doet in feite aan trailrunning. Dus ook als je in Nederland over bospaden rent. Vergelijk het maar met mountainbiken. Hoewel we in Nederland geen bergen hebben, kun je in ons land aan mountainbiken toch veel plezier beleven.

Zoek de heuvels en bergen op

Heb je eenmaal de smaak van off-road rennen te pakken, dan komt het verlangen om dit in de bergen te gaan doen vanzelf. De heuvels van Limburg, Montferland, Salland, maar ook de duinen kunnen al een pittige uitdaging vormen. Woon je in de vlakke polder wees dan creatief en pak bijvoorbeeld de grashelling van een viaduct mee in je training. Dicht over de grens in de Belgische Ardennen of in het Duitse Zevengebergte worden de beklimmingen langer en wie nog een stap verder wil, zoekt het avontuur in de Alpen of de Pyreneeën.

 

Volg een clinic

Klimmen en dalen geeft een extra dimensie aan trailrunning. Door de verschillen in terrein krijg je tempowisselingen. Wanneer het te steil wordt, is het onmogelijk om te blijven rennen. Dan blijft er niets anders over dan te wandelen. In een zo hoog mogelijk tempo uiteraard. Zodra het hellingspercentage het toelaat, kan er weer gas gegeven worden. Vooral het downhillen vereist voorzichtigheid en concentratie. Op technische afdalingen met stenen en wortels is een val zo gemaakt. Daarom moet je goed anticiperen waar je je voeten gaat neerzetten. Mud Sweat Trails organiseert regelmatig clinics, in Nederland, België en Duitsland, waarbij de instructeurs je de techniek van het klimmen en dalen bijbrengen.

 

Zoek je grenzen op

Trailrunnen is een leuke manier om het landschap te verkennen. Daarbij kun je het zo moeilijk maken als je zelf wilt. De een heeft genoeg aan vijf kilometer, de ultra trailer begint pas warm te draaien bij afstanden boven de 42 kilometer. Een groeiend aantal trailrunners zoekt het avontuur in non-stop tochten van honderd kilometer en meer waarbij je veelal meerder dagen onderweg bent. Er zijn geen grenzen; trailrunnend kun je (bijna) overal komen.

 

Schoenen

Een mul zandpad in de duinen, een modderig bospad in de Ardennen, een glibberige holleweg in het Limburgse heuvelland of een steile afdaling in de Alpen stellen andere eisen aan je schoenen dan wanneer je een rondje rent op asfalt. De buitenzool van een trailrunning schoen heeft een grof profiel waardoor hij zich kan vastbijten in de ondergrond. Bovendien is de zool erop aangepast dat er geen stenen of andere scherpe uitsteeksels doorheen kunnen prikken. Naast grip, onderscheidt een trailrunning schoen zich van “normale” hardloopschoen door stabiliteit en schokabsorptie. 

 

 

Kleding

Gewicht is met trailrunning een cruciale factor. Om het gewicht zo laag mogelijk te houden, is de kleding vaak heel minimalistisch uitgevoerd. Alle overbodigheden zijn weggelaten. Net als bij andere buitensporten wordt er gewerkt met het drielagensysteem om het lichaam droog en op constante temperatuur te houden. De baselayer moet behalve lekker zitten, transpiratievocht van het lichaam afvoeren en niet te snel nare zweetgeuren opnemen.
Als het koud is draag je over de baselayer een isolerende laag. Een wind- en waterdichte jack zorgt er tenslotte voor dat de elementen geen vat op je kunnen krijgen. Bij het lopen met wisselvallig weer is ook een dunne softshell ideaal. In onze winkel hebben we een uitbreid kledingaanbod van een groot aantal merken.

 

 

Racevest en rugzak

Ben je van plan langer dan een uur de trails op en neer te rennen, dan mag een racevest of rugzak niet ontbreken. In eerste instantie om je drinken in te vervoeren. Want anders dan bij een hardloopwedstrijd ben jij bij een trailrun vaak meer op jezelf aangewezen wat betreft eten en drinken onderweg. Bovendien ben je van de organisatie veelal verplicht diverse materialen mee te nemen. Denk aan regenkleding, een reddingsdeken en hoofdlamp.
Een racevest of speciale trailrun rugzak is erop gebouwd dat hij heel stabiel op je rug zit en niet heen en weer schuift tijdens het hardlopen.

 

 

Splash this around