Selecteer een pagina

Een blik op 2016…

door | dec 22, 2016 | Nieuws

Beginnen bij het begin, januari 2016. Of nog even terug naar iets daarvoor… November 2015 om precies te zijn, daar werd ik de eerste Nederlands Kampioen Trailrunning. Fantastische ervaring en misschien wel de mooiste overwinning tot dan toe. Wat wilde ik daar in 2016 graag een schepje bovenop doen. De rest van November 2015 stond daarom in het teken van relatieve rust en veel kortere wedstrijden zo aan het einde van dat jaar. (Cross, Houffatrail, regionale races).

2016: de wedstrijden

Januari

Half januari 2016 start dan mijn eerste schema met als hoofddoel kwalificeren voor het WK trail (in oktober in Portugal; Nationaal Park Peneda-Geres). De kwalificatiewedstrijd die ik uitgekozen heb was de Maxi-Race in Annecy, Frankrijk.
Het weekend voordat mijn schema zou starten, staat de Deltacross/trail op de kalender. Een super gaaf regionaal cross/trail wedstrijdje in het prachtige natuurgebied van Westenschouwen. Ik moet helaas beslissen om deze aan mij voorbij te laten gaan omdat er een zwaar schema aankomt en ik wat lichte kuitklachten heb. Ik wil niet dat door het lopen van een wedstrijd (hoe leuk deze ook is) de start van een nieuw schema al met klachten en pijntjes begint. Dan kan het nog een moeizame bedoeling worden.
Een week later staat echter al de eerstvolgende wedstrijd op de planning. Polar Bear Trail 22 km, voor het eerst deelgenomen, maar echt een toffe race! Weliswaar geen sneeuw of andere koude taferelen. Wel ontzettend veel modder, hier de (dan nog) nieuwe s-lab speed voor het eerst getest, wat een schoen! Ik ben laaiend enthousiast. Uitslag, eerste plaats.
Weer een week verder, crossen in Zeeland. Vanwege slecht weer de dagen vooraf schijnt het parcours dusdanig onder water te staan dat een wedstrijd organiseren niet mogelijk is. Ontzettend balen, er moet toch wel erg voor nodig zijn om een cross niet door te laten gaan? Dan maar een goede training met een paar Salomonsters aan de Zeeuwse kust.

Februari

De toon voor deze maand wordt gelijk het eerste weekend gezet. Dit weekend twee wedstrijden, “Zwaarste 10 van Zeeland” wederom in natuurgebied Westenschouwen en de dag erna de “Halve marathon van Cadzand”. De eerste is 100% onverhard, je mag het best een trail noemen, ik vind alles best zolang ik mooi kan lopen maakt de naam die men eraan hangt mij niet zoveel uit. De tweede is een halve marathon waarvan circa de helft over strand gaat, de heenweg en de terugweg op en neer door de duinen. Uitslag: twee overwinningen!
Trail by the Sea 42km staat daarna alweer voor de deur. Parcours loopt grotendeels door het eerdergenoemde natuurgebied Westenschouwen. Er staat die dag een onvervalst Zeeuws briesje, vanwege de windkracht is het op stukken strand eerder wandelen dan hardlopen. Deze weersomstandigheden maken er wel echt een heel mooie editie van. Onderweg is mijn vriendin op een aantal punten te vinden al running race reporter en rennende privé verzorgingspost 😉 Teammaat Pascal van Norden doet hier ook nog mee, feest helemaal compleet. Uitslag, Pascal 3e, Voor mij de eerste plaats en  mijn eerste marathonzege!

Maart

Alsof de marathon geen uitputtingsslag geweest is, sta ik de week erna aan de start van de kustcross. Een cross in mijn woonplaats Vlissingen, altijd leuk om hier mee te doen, zeker als mijn grootste fan aanwezig is. Oma! Om de jonge garde crossers te laten zien dat ik mij op “kortere” wedstrijden niet zomaar gewonnen geef start ik hard en trek dat de hele wedstrijd door. Uitslag: een thuisoverwinning rijker!
De 6-uur van Stein ultraloop is het eerste tussendoel richting WK kwalificatie, je zou het haast vergeten in al dat wedstrijdgeweld, maar het schema is toch echt gericht op die ene race in Annecy. Dit is mijn eerste 6uursloop, het rennen van zoveel rondjes van 2,5 km is even wennen. Gelukkig heb ik Pascal van Norden als perfecte leermeester en kan daar 5 uur lang mee samen lopen. Ons doel was twee marathons binnen 3 uur. Pascal laat dan even zien wie de baas is en neemt afstand en wint de race! Gefeliciteerd maat, een tweede plaats voor mij. (83,9km net geen twee marathons).De week na deze 6uurs verloopt iets moeizamer als anders en helaas forceer ik tijdens een intervaltraining mijn hamstring. Na onderzoek en behandeling bij fysiotherapeut (en trainingsmaat!) Erwin Adan blijk ik een hamstring strain opgelopen te hebben. Herhaling ligt hierbij op de loer en ik zal rustig moeten opbouwen en krijg enkele oefeningen mee als huiswerk. Teleurgesteld moet ik dan besluiten niet aan het NK cross te kunnen deelnemen. Ik had zelf het idee goed in vorm te zijn en had bij het NK cross wel eens willen zien wat dat op kon leveren. Maar het doel is tenslotte de WK kwalificatie. Een weekend naar Ameland voor de vuurtorentrail gaat nog wel door. Maar ik kan daar slechts met pijn en moeite de 10 km volbrengen (als “haas” voor mijn vriendin). Het herstel verloopt dus moeizamer als gehoopt. Na circa drie weken nauwelijks training moet het trainingsschema worden aangepast op weg naar de Maxi-Race.

April

Mijn rentree maak ik bij de BoZ-trail georganiseerd door Marjolein Bil. Wanneer een collega trailer voor het eerst een wedstrijd organiseert wil je daar tochbij zijn?! Dat ik hier op de korte afstand met Michel Buijck en Tim van den Broeke heel de wedstrijd samen op kop kan lopen en dus met zijn drieën op het podium komen te staan maakt dit heel cool! Uitslag: Michel Buijck 1, Tim van Broeke 2, Tim Pleijte 3. Na het korte werk volgt niet veel later de rentree in het langere werk, bij de marathon Zeeuws-Vlaanderen. Eigenlijk stond deze in het schema als wedstrijd. Nu gebeurt dit meer in “trainingsvorm”.  Michel Buijck en ik lopen gezamenlijk de hele wedstrijd een keurig tempo, versnellen de laatste kilometers om zo nog onder de 3 uur grens te duiken. Missie geslaagd! De dag erna loop ik met mij vriendin de Antwerp 10 Miles om haar aan een PR te helpen, leuk uitstapje in een wedstrijd met enorm veel enthousiast publiek!Eind April dan 37km bij de Koning van Spanje Trail, hier ben ik helaas nog niet fit genoeg om het Zac Freudenberg echt lastig te maken. Hij wint dik en dik verdiend. Helemaal gesloopt kom ik toch nog als tweede over de fnish, er is nog veel werk aan de winkel maar ik ben in elk geval op de goede weg (terug).

 

Mei

Op Bevrijdingsdag de stadsloop in Biervliet mee gepakt, een onvervalste 10km stratenloop met draaien, keren en verraderlijke stukken vals plat en klimmetjes. Altijd goed voor de snelheid in de benen en de hartslag de hoogte in te jagen. Uiteindelijk met een overwinning huiswaarts!
Een week later is er de stadsloop in Middelburg. Een regionale wedstrijd van 7,5km met veel draaien, keren, versnellen en de regionale toppers aan de start. Leuk aspect van deze wedstrijd is dat er met 4 leden ook nog een team klassement is. Hier weet ik te winnen en als team worden we als eerste gekwalificeerd (eigenlijk waren we gewoon 2e, maar het eerste team had voordien teveel gewisseld in samenstelling waardoor er iets is misgegaan bij het optellen van alle tijden)
Vlak voor Annecy doe ik dan een laatste lange training in Spa, België. Ik sluit bij een van de groepen aan die er zijn via MudSweatTrails voor een lange duurloop van 30km en doe zelf daarna nog een ronde van 30km die uitgezet met bordjes van “ExtraTrail”. Maxi-Race, bring it on!
De Maxi-Race zelf verloopt qua plaatsing voor het WK helemaal prima! Ik loop vanaf de start vooraan en kom op een gegeven moment nog even de top 10 binnengeschoven. Dit kan ik jammer genoeg niet vasthouden en wordt 11e. Wel helemaal tevreden, doel behaald, WK-ticket op zak. Nu even kort rust/vakantie!

Juni

Raar, maar waar. Voor zover ik me kan herinneren heb ik in Juni geen wedstrijd gelopen.

Juli

Begin juli staat uiteraard in het teken van de Hotel Esprit Montagne Invitational. Hier was ik al voor het tweede jaar op rij uitgenodigd. Dit jaar naast de Vertical, die een tweede plek opleverde op luttele secondes van maat Steven Pauwels, ook de langere tocht van circa 90km. Daarbij liep ik na ongeveer een uurtje al direct verkeerd en heb toen maar besloten om bij mensen te blijven die de weg enigszins kenden (Eerst team “navigatiepact 2015” en later vrijwel heel de race gelopen met Susan van Duijl). Wat een mooi gebied en wat een geweldige tocht! Net niet binnen 24 uur als 3e terug bij het hotel maar een super leuke dag beleefd. 1e Thomas Dunkerbeck, 2e Lander Debranbandere.

Na terugkomst uit Frankrijk een stratenloopje in de regio meegepikt. Die zijn hier altijd in de zomer, leuke wedstrijdjes, veel publiek, vaak mooi weer. Leuk voor de woensdagavond. Opening was in Yerseke en hier de hele race in de kopgroep mee kunnen doen en laatste kilometer een versnelling die genoeg was voor de overwinning!
De week in Chapelle d’Abondance moest dan gelijk genoeg berg training zijn voor alweer een hoogtepunt dit jaar. De Buff Epic, het WK Skyrunning. Via de NKBV hier deelgenomen voor Nederland. Bij de vertical kilometer een 16e plek. Waarop ik nog steeds trots ben en de dag erna de marathon afstand, 34e overall. Een verbetering t.o.v. eerdere deelname WK Skyrunning in Chamonix, dus tevreden. Hoewel ik altijd meer wil en denk dat bepaalde dingen beter hadden gemoeten! Ach ja, na dit weekend start het schema dat toewerkt naar het WK Trail, focus daarop verleggen!

De woensdag erna (dat zijn toch zeker 3 hele dagen zonder wedstrijd?!) alweer de volgende wedstrijd. Stratenloop Burgh-Haamstede, dat herstel van die (berg) marathons gaat toch best goed. Eerste plaats in deze 10km stratenloop als gevolg!

Augustus

De woensdag daarop: Boulevardloop Vlissingen, zoals eerder aangekaart thuiswedstrijden doen wat met je… Zeker als oma weer van de partij is! Teammaat Tim van den Broeke staat aan de start en die wil het mij maar wat graag moeilijk maken. Ondanks een felle strijd, weet ik hem nog achter me te houden. Eerste plaats!
Het weekend wat hierop aansluit stond dan weer in het teken van de volgende bergtocht. De Salomon X Alpen 70 km. Vanaf de start kan ik meedoen in de kopgroep. Het geeft een goed gevoel om voorin mee te kunnen doen in een grote wedstrijd. Een hele mooie tocht, een goede dag van mijn kant levert uiteindelijk de 5e plaats op. Deze tocht geeft vertrouwen voor de toekomst!
Eind Augustus bij een trainingsweekend in Houffalize pik ik de Escapardenne Trail mee, een 34km trail. Deze wedstrijd gaat over stukken van het parcours bekend van de Houffatrail maar dan in tegenovergestelde richting, maar voor mij ook heel andere (onbekende) stukken in dit mooie gebied! Vette race en een overwinning rijker.

September

Deze maand wordt direct afgetrapt met een marathon, de N70 trail. Drie rondes van 14km over de N70 route, een mooi gebied in Nederland met veel hoogtemeters. Als ik gaandeweg doorkrijg dat ik het parcoursrecord van Pascal van Norden kan pakken zet ik aan. Overwinning in parcoursrecord!
De volgende bergrace staat klaar en wat voor een! De Salomon Glen Coe Skyline, op vrijdag loop ik een verdienstelijke Mamores Vertical Kilometer, 11 plek en op zondag de Glen Coe Skyline 53km. Achteraf een van de meeste extreme tochten die ik tot nu toe gedaan heb. Qua uitslag geen super prestatie, maar vooral enorm genoten van de omgeving. Schotland is echt prachtig! Aanrader, dat is zeker.

Oktober

Race maand. Elke week wel een wedstrijd, en ook de belangrijkste wedstrijden dit jaar!
1 oktober Kustmarathon Zeeland. Hier in Zeeland is dit gewoon de wedstrijd van het jaar, ik heb hier een geweldige dag beleefd. Wat een enthousiasme van het publiek, zeker wanneer ik circa 7 km voor de finish de topfavoriet inhaal. Na zo’n drie minuten achterstand te hebben dichtgelopen. Ik win de kustmarathon met zes minuten voorsprong. Huub van Noorden wordt tweede en Pascal van Norden 4e! Eerlijk is eerlijk, hier is mijn seizoen al geslaagd. Er moeten nog belangrijke wedstrijden komen, zoals ook het WK trail. Echter, het seizoen kan al niet meer stuk. Deze winnen is fantastisch.

Devils Trail Doorn, de reeks wedstrijden van organisatie Devil’s Trail vind ik altijd erg leuk. Zeker omdat er ook zon verschillend aanbod is, voor ieder wat wils, mooie parcours in Nederland en gezellige sfeer! Dit jaar kan ik er maar een meedoen, die wil ik dan ook goed lopen. Ik kies in voorbereding op het WK voor de marathon afstand en weet die te winnen! Leuk om alle bekenden van Salomon (tevens sponsor van de wedstrijd) weer te zien.
Limone!! Yes, het weekend erop gaan we naar Italie, waar het NK Skyrunning gelopen wordt. Op vrijdag de Vertical Kilometer en op zaterdag de Skyrace. En uiteraard ook nog een overall klassement van beide wedstrijden voor de uiteindelijke Nederlands Kampioen Skyrunning. Het lijkt me heel moo om een van de twee wedstrijden als beste Nederlander te finishen. Op de Vertical geef ik mijzelf de beste kansen en ga dus volle bak. Wanneer dat gelukt is (21e overall) geeft dat enorm veel blijdschap en energie voor de dag erna! Als dan die Skyrace ook erg goed uitpakt, loop naar de 32e plek overall en wederom eerste Nederlander, is dit weekend geslaagd. Alweer een mooie prestatie dit jaar, drie Nederlandse titels rijker in een weekend.

Terug uit Italië een regionaal wedstrijdje waarvoor ik uitgenodigd was door bekenden. 13 km vlammen, nog een keer de benen het hoge tempo laten voelen en knallen. Eerste plaats!
Dan het hoofddoel voor dit jaar, WK trail. Hier gehoopt de kroon op het seizoen te kunnen zetten. Helaas had ik geen top dag. Maar wel een flinke verbetering t.o.v. vorig jaar. Toen 68e overall, nu 40e overall. Dus gematigd tevreden.

November

Ik had mezelf verplicht om twee weken niet te lopen na het WK. Daarin ben ik deels geslaagd, ik heb mezelf namelijk in de weekenden niet in kunnen houden. Resultaat: Moerschanscross, zeer heftige strijd met coming man Tim van den Broeke, gelukkig nog wel een zege in deze openingscross. De dag erna loop ik de 25km Trail by the Sea als training. Tim van den Broeke weet die gewoon te winnen, wat een weekend voor hem!
Een weekje verder is dan de Mosselloop, in Westenschouwen (bekend van vele eerdere wedstrijden). Hier wederom de strijd met Tim van den Broeke, wat kan die jongen toch lopen! Maar zolang ik hem voor kan blijven ga ik dat zeker (met alle plezier) proberen! Eerste plaats voor mij, Timmetje tweede.
Na deze weken zonder training ga ik weer rustig opbouwen richting 2017. Daarin past de Hobbeldebobbelloop te Zoutelande perfect. 10 km duin op en duin af, trappen op en af. Toffe wedstrijd in mijn oude woonplaats. Hier gewonnen voor Huub van Noorden en Tim van den Broeke.
Om november maar in cross stijl af te sluiten, de Elderschanscross tegen weer die snelle starter Tim van den Broeke. Hij loopt weer een goeie race en ik wil nog steeds niet verliezen, veel strijd. Het wordt eentonig maar Tim Pleijte 1 en Tim van den Broeke 2.

December

Laatste kunststukje dit jaar moet de Falcotrail in Cehegin, Spanje worden. Ik ben hier op uitnodiging van de organisatie, met andere toppers als Luis Alberto Hernando, Pau Capell en Andre Jonsson. Deze wedstrijd wil ik voor een laatste keer knallen dit jaar. Het parcours is fantastisch en door het regenachtige weer de hele dag een zeer bijzondere wedstrijd. Ik loop hier denk ik een van mijn betere wedstrijden dit jaar en finish als 4e achter de drie bovengenoemde toppers. Deze race geeft wederom vertrouwen, meedoen in de kopgroep, lopen tegen wereldtoppers, leren van dit soort wedstrijden. Ik heb al zin in 2017!

Ik loop de week erna een halve marathon, als training maar pak wel de overwinning, gewoon omdat het kan ;-).
De rest van 2016 misschien regionale loopjes rond de Kerst en op oudejaarsdag, dan fris en vol goede moed op naar 2017. Let’s go!

Splash this around