Selecteer een pagina

‘Certificat medical’ voor trails in Frankrijk.
Iedereen die een zich wil inschrijven voor één van de vele trails in Frankrijk heeft een ‘certificat medical’ nodig. Een medische verklaring dus. Maar wat houdt dat eigenlijk in ?

De wet…
Een medische verklaring is nodig, sinds een wet in 1999 werd aangenomen voor alle georganiseerde sportwedstrijden. Een ‘disclaimer’ heeft in Frankrijk geen enkele juridische waarde. Organisatoren zijn wettelijk verplicht om dit ‘certificat medical’ aan alle deelnemers te vragen en kunnen theoretisch aansprakelijk gesteld worden bij een medisch probleem van een deelnemer die er geen heeft.
Denk dus vooral niet dat het een bureaucratische hobby is van de organisatoren.

De arts en het onderzoek
Dit hangt van je huisarts af. De één geeft het zonder nadenken af. De ander laat je 3 kniebuigingen maken, zucht eens diep en tekent dan. Sommigen sturen je door naar een cardioloog of een sportmedisch centrum. Een volledige inspanningstest is in principe niet nodig.

Wat staat er in het ‘certificat medical’ ?
De volgende zaken: Jouw naam en geboortedatum, de naam van de arts, en het feit dat de arts je onderzocht heeft en geen contra-indicaties heeft gevonden ten aanzien van het deelnemen aan een hardloop wedstrijd. Verder wordt de arts geacht een handtekening en stempel te zetten en het document te dateren. Het certificaat is één jaar geldig.
Sommige organisatoren hebben hun eigen certificaat dat je verplicht moet uitprinten en opsturen. Dit heeft juridisch gezien geen meerwaarde, maar is voor de organisatoren bij wedstrijden met een internationaal deelnemers veld makkelijker. Een standaard certificaat kan in dat geval geweigerd worden. Organisatoren zijn niet verplicht een verklaring die niet in het Frans gesteld is te accepteren.

Wat doe je ermee?
Maak kopieën en neem er één mee als je je startnummer haalt. Ook als je een kopie gescand, gemaild, gefaxt of gepost hebt is het altijd raadzaam om een kopie mee te nemen bij het ophalen van je startnummer. Just in case….. Vaak vind je op internet in de deelnemerslijst of het in orde is of dat je het ter plekke nog moet inleveren. Houd het origineel zelf.

Een voorbeeld wat je kunt downloaden vind je HIER

Het invullen:
1e lijn: Naam van de arts
2e lijn: Jouw volledige naam
3e lijn: Jouw geboorte datum en achter het woord ‘age’ je leeftijd
4e lijn: Datum van afgifte
5e lijn: Plaats van afgifte.
Onderaan: Handtekening en stempel (!) van de arts.

Download het Certificato Medico voor Trails in Italië (vertaling hiervan in het Nederlands, makkelijk om mee te nemen naar de huisarts zodat die weet wat hij tekent).

Splash this around