Selecteer een pagina

Challenge de Haut-Ardenne Trail

door | apr 24, 2017 | Nieuws, Trailen in het nieuws

De Hoge Ardennen, een regio met klinkende riviernamen, zoals de Ourthe, Salm, Aisne en de Lienne is een gebied dat iets lager in de Ardennen ligt en niet direct heel erg bekend bij de meeste lopers. De uitzondering op de regel zijn La Roche-en-Ardenne en Houffalize, kom je met namen als Gouvy, Odrimont, Rettigny of Oster en velen zullen met de wenkbrauwen fronsen…

In dit gebied liggen een aantal nieuwe en reeds bestaande trailruns en een van de organisatoren van het eerste uur. Florentin Gooris heeft, in 2016, samen met enkele anderen organisatoren, de Challenge de Haut-Ardenne Trail opgericht. In deze Challenge zitten 8 trailruns en deze bieden alles wat er te bieden is qua natuurschoon in deze regio. De één is meer technisch, de ander heeft minder hoogtemeters, maar dat je waar voor je geld krijgt in dit deel van de Ardennen, was me afgelopen weekend alweer duidelijk.

Ik trok naar Trail des Cheyeteux, niet onderdeel van dit circuit, maar wel centraal gelegen in de regio. Mooie leisteen klimmetjes, afgewisseld met zompige mospaden en dan weer struinen over off-track paden. Je krijgt kleine passages langs en door beekjes, mooie vergezichten en een hele fijne sfeer achteraf. De lokale bieren worden snel uit de kast getrokken, gepaard met een pain saucisse.
Deze Challenge is er niet op gericht om een flinke prijzenpot te verdelen, maar juist om de deelnemende trails en hun dorpen te promoten. De gedachte achter de challenge draait niet om de competitie, maar de kameraadschap “Amitié”. Hun regio en trailruns op de kaart zetten en dit delen met bezoekers en een fijne sfeer is het hoofddoel. Voor ons een goede reden om deze trails te gaan ontdekken. De eerste trailrun is op 9 april in Rettigny geweest. Het mooie van deze trailruns is het diverse aanbod aan afstanden. Er zal uiteindelijk een overzicht komen van het aantal gelopen km per deelnemer. Op basis daarvan krijg je een onderscheiding. Een gouden, zilveren of bronzen hertje bij respectievelijk volbrengen van 200-150 of 100km aan kilometers verdeeld over de 8 verschillende Trails.

De eerst volgende trailrun zal de Trail des Traces in Odrimont zijn op zondag 21 mei. Deze Trailrun wordt georganiseerd door Jérôme Quétin. Er is de keuze tussen 8 en 20km, maar de hoogtemeters zijn aanzienlijk en op sommige plekken zeker technisch. Meer info op de website van Trail de Traces

Een leuke primeur later in het seizoen is voor de trail in Nadrin, die dit jaar direct het Belgisch Kampioenschap mogen organiseren.
Dit BK was jaren lang in handen van de Trail des Hautes-Fagnes, maar nu voor het eerst door een andere organisatie. In Nadrin is ook de enige echte ultra te ontdekken in deze Challenge, met een afstand van 80km met 4000m D+. Alle andere trails beperken zich tot een maximum afstand van 40km en dat maakt het toegankelijk voor velen!

Splash this around