Selecteer een pagina

Natuur is voor tevredenen of legen.
En dan: wat is natuur nog in dit land?
Een stukje bos, ter grootte van een krant,
Een heuvel met wat villaatjes ertegen.
Geef mij de grauwe, stedelijke wegen,
De’in kaden vastgeklonken waterkant,
De wolken, nooit zo schoon dan als ze, omrand
Door zolderramen, langs de lucht bewegen.
Alles is veel voor wie niet veel verwacht.
Het leven houdt zijn wonderen verborgen
Tot het ze, opeens, toont in hun hogen staat.
Dit heb ik bij mijzelven overdacht,
Verregend, op een miezerigen morgen,
Domweg gelukkig, in de Dapperstraat

Een gedicht van JC Bloem. Heerlijk toch? Natuur is voor tevredenen of legen. Domweg gelukkig, in de Dapperstraat. Gelukkig gelukkig gelukkig wonen veel Nederlandse lopers in de Dapperstraat.
Ik sprak laatst een man die er een sport van heeft gemaakt om lopers uit de Dapperstraat te krijgen, het bos in. De meeste Dapperstraatbewoners lijken toch anders dan JC erg gelukkig te worden in het bos. Misschien waren ze inderdaad wel leeg, toen ze nog door de Dapperstraat liepen, maar raakten ze aardig vol daarbuiten. Vol tevredenheid.

Ik heb me altijd verbaasd over ‘volg de leiderprincipes’. Goed voorbeeld doet goed volgen enzo. Ik herken dat niet. Goed voorbeeld doet een ander pad volgen, heb ik meestal. Of: Van goede voorbeelden raak ik nogal eens van het pad af. Mischien vandaar al die striemen op mijn vel en al die teken in de zachte delen na een rondje zweten. Boeiend.
De man die de Dapperstraters naar het bos voerde zette me aan het denken. Allereerst probeerde ik hem ervan te overtuigen om alle Dapperstraters vooral niet naar míjn bos te voeren. Stel je voor! Hordes Dapperstraters in mijn bos.

Maar misschien is de man op zijn manier ook wel goed bezig. Houdt hij de Dapperstraters iets moois voor waar ze nog geen weet van hebben. Geluk is simpel . De man bracht Dappersraters naar het geluk, het bos.
In het bos gingen ze trails runnen. ’Wattuh?‘ Trails runnen. Ik zag ze met massa’s komen. De Dapperstraat liep leeg. Nederlanders zijn best volgzaam, valt me op. Zij doen de dingen zoals ze horen. Nou ja, zoals de Nederlanders vinden dat ze horen. Trailrunning is helemaal hot, vinden ze. Nu de trail helemaal ‘hoort’, lopen de straten leeg en de trails vol. Verwarrend hoor.

Ik ging laatst eens naar de Dapperstraat om te kijken hoe het daar liep: Heerlijk! Er was niemand meer. Iedereen liep in het bos….

Splash this around