Selecteer een pagina

Heel erg puur trail
We lopen met elkaar aardig wat trail running wedstrijdkilometers weg. Bijna dertig in Gulpen, stuk of vijftig op de Veluwe, hier en daar wat wedstrijdjes op de Canarische Weilanden, België, Frankrijk, Duitsland of het Verenigde Koninkrijk. Het is weer jachtseizoen op wedstrijdkilometers.

Maar er is meer dan wedstrijdrondjes draven. Ik raakte gefascineerd door verhalen uit Amerika van snelle jonge blonde halfgoden en halfgodinnen – vaak met bril, dat dan weer wel – die er een sport van hebben gemaakt om records op bestaande lange afstands wandelpaden scherp te stellen. Ik las onlangs toevallig tussendoor het verhaal van een onbekende Amerikaan die in 2009 de John Muir Trail (340 km/ +/-13.000D+) afraffelde in ongeveer 80 uur. Unsupported. Dat betekent dat hij alles wat hij die 80 uur (dik drie etmaal) nodig had, in zijn rugzakje mee moest sjouwen, behalve zijn drinkwater. Ik weet niet hoe ze dat met dat water regelen, maar die yanks kennende nemen ze een handvol jodiumtabletten mee en zuiveren ze daarmee beekwater onderweg. 80 uur over 340 km klinkt niet snel, maar het is ongeveer de tijd waarin de winnaar van de Tor des Geants vorig jaar finishte. Hoewel de vergelijking TDG/JMT niet helemaal opgaat zijn beide prestaties even tot de verbeelding sprekend.

Als je het verslag op die link hierboven leest moet je vooral ook het laatste deel van het verhaal niet overslaan. Daar raakt Maune in paniek van de gedachte dat hij inmiddels zo door zijn lichaamsvetreserves heen is dat hij zijn eigen lichaamsproteinen (eiwitten: spierweefsel) begint op te branden…

Het lijkt er op dat iedere serieuze trail van meer dan 100 mijl in de VS bij tijd en wijlen het toneel is van een solo race om het lokale trailrecord wat scherper te stellen. Ben je daar gezellig met je zoon van 15 een trektocht van twee weken door de natuur aan het lopen, komt er opeens een wild uit zijn ogen kijkende lunatic langsrennen, dagmarsen ver verwijderd van de bewoonde wereld. Best een mooie gedachte eigenlijk. Heel erg puur trail.

In Europa schijnt het op kleinere schaal ook te gebeuren. Traillegende Kilian Jornett is bezig om een aantal trails op zijn naam te zetten. Kleine kans dat iemand het record de komende tien jaar nog kan verbeteren, als de Catalaan langs is geweest, dat is dan weer jammer. De GR 20 op Corsica (190 km/ 14.000 D+) is van KJ in minder dan 33 uur en zo draagt hij nog wat van die wapenfeitjes met zich mee.

Deze variant van trailcompetitie bevalt mij wel. In je eentje zonder kermis eromheen een dagje of wat trailtjes pakken. Daarna mag je zolang als je wil op het terras je overwinning vieren…  Want winnen doe je in ieder geval altijd, al dan niet in een recordtijd.

 

Splash this around