Selecteer een pagina

MudSweatTrails MateriaalRACES

Drinksystemen, camelbags en rugzakken

Als je langer dan een uur gaat lopen zonder dat je langs verzorgingsplekken komt, is het aan te bevelen iets van eten of drinken en sowieso je mobiele telefoon mee te nemen. Op die manier kun je je energievoorraad aanvullen en blijft je concentratievermogen op peil. Dit kan heel simpel door een handbottle mee te nemen, of te kiezen voor een ander drinksysteem, zoals een gordel.

Als je langer op pad gaat of je gaat ook hoogteverschil tijdens je loop maken, is het noodzakelijk dat je naast het aanvullen van je energievoorraad ook andere spullen meeneemt. Kies dan voor een rugzak waar een drinkzak in is opgenomen.

Drinksystemen

Verschillende drinksystemen zijn mogelijk: een handbottle, een gordel met kleinere flesjes of een heupgordel met bidonhouder. Elk van de systemen heeft zijn eigen voor- en nadelen.

De handbottle is zeer eenvoudig om mee te nemen. Vullen met sportdrank en in het vakje stop je een sleutel / gel of zelfs mobiel. Verkrijgbaar in verschillende maten.

Een drinkgordel met bidon (hieronder links) is wat groter, waardoor je meer spullen mee kunt nemen. Zelfs een licht regenjasje of shirt kun je hier in stoppen. Het is even wennen om dit gewicht op je heupen de Trails mee op te nemen. In steile afdalingen kan het stuiteren een oncomfortabel gevoel of wrijving geven.

Ultimate Direction Fastpack 20

Nathan racevest

Camelbags en rugzakken

Loop je lange afstanden als training of wedstrijd, dan is een camelbag of rugzak met drinkzak een must. Bij georganiseerde Trails wordt vaak een verplichte inhoud van de camelbag aangegeven. En wordt dit gecontroleerd bij de start en mogelijk ook tijdens de race (om gelijke omstandigheden te creëren en mensen veilig deel te laten nemen). Bij de verplichte inhoud hoort een fluitje (voor noodsignalen bij slecht weer), een isolatiedeken (tegen onderkoeling en de andere kant tegen verhitting), een regenjas, een warme laag en een basishoeveelheid aan eten en drinken. Natuurlijk neem je altijd je mobiele telefoon mee, ook al heb je niet overal in de bergen bereik.

Het aantal liters inhoud van de rugzak is afhankelijk van de eisen die je stelt. Tien liter inhoud kan al voldoende zijn voor ultratrails als je spullen koopt die klein op te proppen zijn (bijv. je regenjas). Belangrijke criteria bij je aanschaf zijn verder:

  • pasvorm – kun je de rugzak stellen zoals jij wilt?
  • ruimte voor een drinkzak – 1,5 of 2 liter
  • zijn de ruimtes voor repen/gels makkelijk toegankelijk?
  • kun je de stokken makkelijk bevestigen?
  • extra vakjes – bijvoorbeeld voor mobiel, routekaart e.d.?

Meer weten?

Oriënteer je goed, bijvoorbeeld ook in het buitenland. De keuze is daar vaak veel ruimer dan in Nederland. Merken die specifieke rugzakken maken voor Trailrunning zijn bijvoorbeeld Salomon, The North Face, Ultimate Direction en Nathan.

Splash this around