Selecteer een pagina

In de laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor koolhydraatarme diëten. En deze worden door menigeen ook aangeraden voor duuratleten, zoals het Paleodieet. Het paleodieet is gebaseerd op de voeding van onze menselijke voorouders. Het paleodieet bestaat uit vis, vlees, groenten, fruit, wortels en noten. Het bevat geen granen, peulvruchten, zuivel, dus amper koolhydraten. Eén van de grote voorvechters van deze stroming is prof. Tim Noakes uit Zuid-Afrika. Waar Noakes voorheen juist een groot voorstander was van koolhydraatrijke voeding in relatie tot duurprestaties, probeert hij nu steeds meer duuratleten ervan te overtuigen dat minder koolhydraten tot een betere prestatie kan leiden. In plaats van de koolhydraten zouden de atleten meer vetten en eiwitten moeten eten. Een recent wetenschappelijk onderzoek heeft onderzocht welk effect het eten van een koolhydraatarm dieet (paleodieet) heeft op de prestatie. Vooral wat de voeding doet met de zuurstofopname voor en tijdens de inspanning.

Uit dit onderzoek bleek dat de zuurstofopname bij het starten van de inspanning minder snel stijgt bij het volgen van een koolhydraatarm dan na het volgen van een koolhydraatrijk dieet. Er ontstond dus een grotere zuurstofschuld bij de mensen die een koolhydraatarm dieet volgden. Tevens was de zuurstofopname zowel in rust als tijdens de inspanning hoger na het koolhydraatarme dieet. Dit wil dus zeggen dat dezelfde inspanning tot meer zuurstofverbruik leidde met een koolhydraatarm dieet. Verder bleek uit het onderzoek dat de hartfrequentie in rust en tijdens inspanning gemiddeld tien slagen hoger was bij de groep met het koolhydraatarme dieet.

Uit dit onderzoek blijkt dat een koolhydraatrijk dieet de juiste keuze is voor het leveren van een goede duurprestatie.
Als sporter moet je kritisch zijn voordat je begint aan een dieet. Neem niet alles voor waarheid aan wat er geschreven en geroepen wordt. Het beste dieet is voor een betere prestatie is tot nu toch nog steeds specifieker en gerichter trainen en selectief zijn in je voedselkeuze, voornamelijk in je tussendoortjes.

Wil je meer weten of heb je persoonlijke vragen? Neem dan contact met mij op.

Geraadpleegde bronnen:
Nestle, Marion (May 1999). Animal v.plant foods in human diets and health: is the historical record unequivocal? Proceedings of the Nutrition Society 58 (2): 211–18 . 0.
Raper JA, Love LK, Paterson DH, Peters SJ, Heigenhauser GJF, Kowalchuk JM (2014) The effect of high fat and high carbohydrate diets on pulmonary O2 uptake kinetics during the transition to moderate intensity exercise. J. Appl. Physiol.
Klik door naar de pagina met basiskennis over voeding bij trailrunning / duursport

Splash this around